Rause Rørosinger

Kjerkgata august 2024

Stemninga på Røros har ikke endret seg til det negative mot turistene. Rørosingene er usedvanlig forståelsesfulle og rause mot oss som har Røros til låns. Det sier Jan Pettersen i dette leserinnlegget.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg har kjøpt Fjell-Ljom og lest at det går dårligere med manufakturkjeden Frost. Det er trist, men det jeg reagerer på er uttalelsen fra Frank Nordvik, som synes å mene at rørosingene ikke liker turister lenger?

I 24 år har min familie hatt en åremålskontrakt på leie av hytte på Røros. Vi er her svært ofte, og har mange venner på besøk. Jeg kan med hånden på hjertet si at min familie og alle venner på besøk, aldri har følt oss mislikte. Jeg kan heller ikke på noen som helst måte, si at stemningen har endret seg de siste årene. Rørosingene er rause, hjelpsomme og blide mot hyttefolk og turister. Det skal vi være glade for. Selvsagt betyr alle hyttene i kommunen mye for næringslivet. Men at turister går mann av huse til Frost for å spørre om rørosingene ikke lenger liker turister, høres mer enn merkelig ut. Her virker det som Nordvik har en agenda på egne vegne.

Det vises også til diskusjon om tidligere utbyggingsplaner og det Nordvik mener har vært et vondt og usaklig ordskifte. Nå er Røros aldeles ikke det eneste stedet i Norge hvor utbyggingsplaner skaper debatt. Det er tøffe debatter om planer med mange følelser, landet over. Røros utpeker seg ikke negativt på noen som helst måte. Men jeg har fått med meg at tiltakshaver av Fruvollen uttalte at han var «svindlet og lurt av politikerne på Røros,» Det er kanskje den uttalelsen Nordvik sikter til? Tror ikke det skremmer bort en eneste turist, men selvsagt respektløst overfor de folkevalgte.

Hvorfor skulle turistene og hyttefolket få følelsen av at de ikke er likt, fordi det er diskusjoner rundt detaljplanlegging? Mulig økonomien til Frost vil ha godt av 1000 nye hytter, men jeg tror ikke Røros har det. Alt kan overdrives. Da taper man det unike. Her tror jeg dessverre at Frost og Nordvik heller bensin på bålet, og fyrer opp under en problemstilling som ikke eksisterer, og sprer et narrativ, som skader Røros. Rørosinger er ikke negative til de turistene og hyttefolket vi har i dag, men kan bli det om Nordvik får det frislippet han ønsker. I samme avis er også RørosBanken frampå og vil ha flere hytter. En bank, og særlig en lokalbank bør forholde seg nøytral, til en så sammensatt problemstilling.

Vi har venner på Beitostølen, der har stemningen om flere hytter snudd. Nordvik burde lære av en av Norges mest suksessrike butikker; Sporten på Beitostølen. Eier og driver Asgeir Larsen uttalte følgende til DN 26.3.24. - Stien på baksiden av Bitihorn er blitt en seks meter bred gjørmegate. Viltet forsvinner. Det er et visst overforbruk noen steder i naturen. Men det er vel

bra for butikken? Det er veldig bra for butikken. Men hvis vi skal øke volumet nå, med flere hytter og turister, så sager vi av grenen vi sitter på.

Våre venner med en flott hytte på Beito er av samme formening. De ønsker å selge og finne seg noe i roligere omgivelser, uten fokus på masseturisme. Mange selger nå på Beitostølen, fordi det ikke ble evnet å dra i håndbrekket tidlig nok. Særpreget i fjellbygda er ødelagt. Nordvik vil tilsynelatende ha utvikling for enhver pris. Ikke gå i den fella Røros. Drar man det for langt, kan selv smørblide og hjelpsomme rørosinger surne. Å sage over den greina man sitter på, er sjeldent lurt.

Jan Pettersen

Rørospatriot og hytteleilending

Powered by Labrador CMS