Fjell-Ljom bruker KI til å oppsummere saksdokumentene.
Ledalen naturreservat
Statsforvalteren i Trøndelag har sendt utkast til forvaltningsplan for Ledalen naturreservat i Holtålen kommune på høring, med frist for innspill satt til 25. april 2025.
Ledalen naturreservat ble vernet i 2008 for å bevare et urørt naturområde med biologisk mangfold og unike landskapstrekk, spesielt den skogkledde canyonen langs elva Lea. Forvaltningsplanen skal sikre at området forvaltes på en enhetlig måte, beskytte verneverdiene, og klargjøre rutiner for saksbehandling og konflikter med andre interesser.
Planen inneholder retningslinjer om dispensasjoner fra verneforskriften, motorisert ferdsel, skjøtsel, jakt og fiske, friluftsliv og militære øvelser. Området brukes aktivt til jakt, fiske og friluftsliv, og det foregår beiting med husdyr. Motorisert ferdsel reguleres strengt, særlig ATV-bruk som kan skade vegetasjonen.
Reservatet rommer flere sjeldne og rødlistede arter som jerv og gubbeskjegg, og klimaendringer utgjør en framtidig utfordring med risiko for endret artsmangfold og mer vindfelling.
Høringsinnspill sendes til Statsforvalteren i Trøndelag via e-post eller post. Planen er tilgjengelig digitalt og ved Statsforvalterens kontorer i Steinkjer og Trondheim.
Trafikksikkerhetsplan
Formannskapet i Holtålen kommune har bedt kommunedirektøren fremme en sak for kommunestyret høsten 2025 for å revidere trafikksikkerhetsplanen. Målet med planen er å styrke trafikksikkerhetsarbeidet i kommunen og oppnå null drepte eller hardt skadde i trafikken.
Planen, som sist ble revidert i juni 2022, prioriterer trafikksikkerhet gjennom tiltak som fysisk separasjon av myke og harde trafikanter, utbedring av trafikkfarlige punkter og holdningsskapende arbeid.
Statistikk viser at Holtålen har få trafikkulykker, men de fleste ulykkene skjer langs fylkesveg 30, særlig utforkjøringer. Kommunen har også registrert at mange ulykker som involverer Holtålens innbyggere, skjer utenfor kommunens grenser, noe som understreker viktigheten av opplæring og holdningsarbeid.
Kommunens trafikksikkerhetsutvalg samarbeider med politi, Statens vegvesen og Trøndelag fylkeskommune for å gjennomføre tiltak. Økonomiske midler kan søkes for både fysiske tiltak som gangfelt og fartshumper, samt holdningskampanjer. Kommunen må bidra med 50 % egenandel.
En revidert plan vil være viktig for å sikre videre støtte fra fylkeskommunen og andre offentlige instanser til trafikksikkerhetsarbeidet i Holtålen.
Søknad om motorferdsel med helikopter og på barmark
Kommunedirektøren i Holtålen kommune anbefaler at Ålen Vegstasjon får tillatelse til motorferdsel med helikopter og på barmark ved Hessjøen. Tillatelsen gjelder frakt av byggematerialer og moduler til ny hytte og anneks, godkjent av kommunen og Nasjonalparkstyret for Forollhogna.
Helikoptertransporten vil foregå én dag fra grustaket ved Andhaugen, og skal utføres slik at belastninga på dyreliv og friluftsliv minimeres. Gravemaskin og ATV kan brukes på en bestemt trase, avklart med grunneier og nasjonalparkforvalter.
Kommunen vurderer helikopterbruk som mest skånsomt for naturen, selv om støy kan forekomme. Barmarkskjøring er tillatt i begrenset periode, og eventuelle skader må utbedres. Naturmangfoldlovens bestemmelser er vurdert oppfylt, og tiltakshaver er ansvarlig for eventuelle miljøskader.
Dispensasjonen gis med hjemmel i motorferdselsforskriften, etter at søker dokumenterte et særlig behov, som ikke kunne løses på annen måte.
Søknad om dispensasjon fra reguleringsplan 33- Hessjøen hyttefelt
Kommunedirektøren innstiller på å gi dispensasjon fra reguleringsplanen for Hessjøen hytteområde for å oppgradere gangstier til kjøreveg for bil fram til fire fritidsboliger. Dispensasjonen blir innvilget med vilkår om skånsom behandling av terrenget og vegetasjonen, samt krav om forhåndsgodkjenning fra grunneier Statskog. Tiltaket kan kun iverksettes etter at igangsettingstillatelse og ansvarlig foretak foreligger.
De nye atkomstvegene vil følge eksisterende stier, men med noe utvidelse, drenering og grusing. Kommunen vurderer at tiltaket ikke vesentlig tilsidesetter hensynet bak reguleringsplanen, selv om det innebærer noe privatisering og påvirkning av friluftsinteressene. Kommunen mener fordelene med enklere atkomst og transportmuligheter for hytteeiere veier opp for ulempene.
Statskog har gitt tillatelse, og Ålen fjellstyre anbefaler tiltaket. Tiltaket vurderes som mindre vesentlig, gitt områdets eksisterende vegstruktur, og at det ikke medfører betydelige konsekvenser for natur- eller miljøverdier.
Søknad om dispensasjon – riving og ny oppføring av hytte – GID 300/1/69
Holtålen kommune har mottatt søknad fra Bergstaden Bygg AS på vegne av Kari Eidebakk og Jo Aspås om dispensasjon til å rive en eksisterende hytte og oppføre en ny på samme sted ved Båttjønndalsvegen 1058. Eiendommen ligger innenfor LNF-området og Øyungen landskapsvernområde, noe som krever dispensasjon fra kommuneplanens arealdel og verneforskriften.
Den eksisterende hytta fra ca. 1953 er i dårlig stand, og nybygget skal settes på eksisterende steinmur med mindre justeringer. Ny hytte planlegges med torvtak og noe større areal (71,5 m²), men er begrenset av Nasjonalparkstyret til 68 m.
Statsforvalteren har ingen innvendinger, forutsatt at tiltaket skjer uten vesentlige terrenginngrep og ikke forstyrrer villrein. Nasjonalparkstyret har gitt dispensasjon med krav om redusert vindusareal og rydding av byggeplass. Grunneier Statskog og Trøndelag fylkeskommune har ingen innsigelser.
Kommunedirektøren anbefaler dispensasjon, da tiltaket anses å ikke vesentlig tilsidesette hensynene bak LNF-formålet og vernebestemmelsene. Tiltaket innebærer ikke betydelige miljøpåvirkninger eller forringelse av friluftsliv og landbruksinteresser. Fordelene ved en ny hytte som er estetisk bedre tilpasset landskapet vurderes større enn ulempene. Kommunen setter klare krav om miljøvennlig gjennomføring, hensyntagen til dyreliv, og håndtering av avfall.
Fradeling av skogteig fra Almås – GID 105/1
Kommunedirektøren anbefaler å avslå søknaden om å fradele en 8 dekar stor skogteig (teig 3) fra driftsenheten Almås GID 105/1 for sammenslåing med nabobruket Moum GID 108/2.
Teigen grenser til Moums utmark og ville gitt bedre arrondering der, men delinga vil redusere Almås sitt areal fra 107 til 99 dekar og dermed fjerne eiendommens konsesjonsplikt.
Administrasjonen mener dette svekker en allerede marginal bruk, kan komplisere framtidig drift og medføre fri omsetning uten offentlig regulering. Begge eiendommer drives i dag som deltidsbruk med bortleid jord; ingen av dem har odelsgrunnlag, men vurderes som attraktive for bosetting og småskalaproduksjon.
Jordloven §§ 1 og 12 krever at delinger styrker bruksstrukturen og hensynet til bosetting; her anses fordelene for Moum mindre enn ulempene for Almås og for kommunens langsiktige arealforvaltning. Det foreligger heller ikke dokumentert behov for tilleggsarealet.
Formannskapet bes derfor avslå fradelinga og bevare dagens eiendomsstruktur. Avslaget støttes av jordvernprinsippet og skal hindre oppsplitting av små landbrukseiendommer i Holtålen på lang sikt.
Fradeling av utmarksteig fra eiendommen GID 132/1 i Holtålen kommune
Holtålen kommune anbefaler å godkjenne fradeling av en 24,4 daa utmarksteig fra eiendommen GID 132/1 (eier Jan Gunnar Morken) til naboeiendommen GID 146/1 (eier Anders Grøtådal). Teigen består av bjørkeli, noe myr og et ungt granplantefelt i Grøtålia, grenser direkte til kjøpers eiendom og har vært brukt som vår- og høstbeite for hans småfe i omtrent 50 år. Selger er 72 år og trapper ned driften; kjøper er 29 år, satser på kjøttproduksjon av sau og geit og trenger mer beite- og skogsareal nær driftssenteret.
Fradelinga styrker ressursgrunnlaget og arronderinga for GID 146/1 uten å svekke selgers gjenværende bruk, som fortsatt ligger over konsesjonsgrensa. Alle rettigheter (f.eks. i fjellsameie) forblir på hovedbruket. Planformålet LNF består, og tiltaket medfører ingen negative miljø- eller jordverneffekter etter jordlovens §§ 1 og 12 eller naturmangfoldlovens prinsipper.
Vedtaket stiller krav om ny matrikkelenhet og konsesjonsbehandling, samt at planformålet ikke kan endres.