SPENT: Major Randolf Strømsnes har god oversikt over søket som gjøres i Djupsjøen og er spent på hva dykkerne vil finne på bunnen. – Om det befinner seg en UFO der er jeg skeptisk til, men det kan dreie seg om en helt ukjent del av militærhistorien. Jeg forventer at folka som sjekker bunnen, finner noe spennende, sier han.Helge Tollefsen
Major Strømsnes i Luftforsvaret vil ha med seg søket i Djupsjøen. Han ser en klar likhet mellom det han kaller «ja-kulturen» på Røros og innstillinga til mannskapet på landets hovedflybase.
– Jeg synes det er svært positivt at Rune Røstad som initiativtaker til UFO-søket også legger opp til en familiedag på Djupsjøen. Jeg er selv nysgjerrig og spent på hva de vil finne på bunnen, men min jobb er først og fremst å være til stede på Djupsjøen og gi førstehånds opplysninger om Luftforsvaret. Vi er alltid interesserte i å informere om Luftforsvaret og våre aktiviteter med tanke på framtidig rekruttering.
Det sier major Randolf Strømsnes, major i Luftforsvaret.
Strømsnes har over 20 års erfaring med vedlikehold av flyene til Luftforsvarets 338-skvadron på Ørland, derfor er han over middels interessert i norsk luftfartshistorie og alt som rører seg i norsk luftrom.
– Som militærmann synes jeg søket i Djupsjøen høres spennende ut. Om det befinner seg en UFO fra en annen verden på bunnen av Djupsjøen er jeg skeptisk til, men det kan dreie seg om en helt ukjent del av militærhistorien. Jeg forventer at folka som sjekker bunnen, finner noe spennende. Derfor er det viktig for meg å være nær når skjer, sier han.
Imponert over ja-kulturen
En annen årsak til at Strømsnes ønsker å være til stede på Djupsjøen er fordi han ifølge seg selv er mektig imponert over det han kaller ja-kulturen på Røros.
Annonse
– Rune har levende beskrevet hvor velvillig folk er til å stille opp i lokalsamfunnet på Røros. Det har betydd mye for å kunne gjøre dette søket. Holdninga minner meg om innstillinga på flystasjonen, vi var nemlig lenge ansett som en stygg andunge i Luftforsvaret fordi vi lå usentralt til. Meninga langt tilbake i tid var at vi skulle lide en stille død, derfor sa vi alltid ja til alt vi ble spurt om. I dag er vi landets hovedbase, poengterer han.
Vil formidle flyhistorie
Strømsnes er opptatt av å ta vare på og formidle historia til kampflyene og pilotene i Norge. Derfor har han samlet en hel del flymateriell som i dag er en del av innredninga i puben til samboeren, Hilde Rødsjø. Den heter 8'eren pub og er en møteplass for militære og sivile på Ørlandet.
Én spesiell gjenstand han ennå ikke har rukket å montere i puben, låner han nå bort til åpen dag-arrangementet på Djupsjøen.
– Jeg har tatt vare på en såkalt «drop tank» fra en F-5 Freedom Fighter, den ser ut som en rakett, og jeg sender den med folka til Djupsjøen så både barn og voksne kan se på den og få høre litt av historien til Luftforsvaret.
Slagkraft i lufta
En «drop tank» er en drivstofftank som ble benyttet for å gi jagerflyene ekstra rekkevidde.
På Ørland ble F-5 byttet ut med
F-16 i 1985, og i 2000 gikk denne flytypen ut av bruk i Norge. I 2019 ble F-16
på Ørland byttet ut med F-35, som i dag opereres av 331- og 332-skvadronene
stasjonert på Ørland flystasjon.
– Den viktigste oppgaven til Luftforsvarets skvadroner er å hevde norsk suverenitet og luftrom. Som helhet har vi mange oppgaver, jagerflyvåpenet er en styrkeberedskap og vår militære slagkraft i lufta, sier Strømsnes.
Strømsnes er ennå ikke hundre prosent sikker på at alt klaffer så han får til å komme, men sier han gjør det han kan for å få med seg arrangementet.
– Søket i Djupsjøen og det åpne arrangementet på torsdag er noe jeg prioriterer svært høyt, og jeg gjør at jeg kan for å få det til, og jeg gleder meg stort, avslutter han han.