– Det betyr mye at den amerikanske TV-giganten kommer til Røros
MOBILT OBSERVATORIUM: Samtidig som den amerikanske TV-kanalen kommer til Røros, vil Rune Røstad ha sitt nye mobile observatorium klart. Det skal overvåke luftrommet og har fått navnet Troll UFO Observatory Artic Seals.Rune Røstad (Illustrasjon)
I desember kommer en amerikansk TV- og strømmegigant til Røros og Hessdalen for å være med Rune Røstad på et nytt søk i Djupsjøen.
– Jeg kan bekrefte at det blir et fjerde søk i Djupsjøen. Vi har lenge vært ute etter en stor og seriøs aktør som kan være med, det har vi fått nå som TV-giganten kommer over fra USA for å være med på søket og gjøre opptak.
Det sier Rune Røstad, fotograf, metal-musiker og initiativtaker til de tre søkene som har vært utført i Djupsjøen de siste to årene.
Annonse
Filmcrew på 15 personer
TV-kanalen og strømmetjenesten, som har mange millioner seere over hele verden, skal gjøre opptak til to episoder til en TV-serie, der én episode er viet Hessdalen og Hessdalsfenomenet og den andre skal innspilles i og under Djupsjøen.
Ifølge TV-kanalen er serien kanalens mest populære og sette program. TV-kanalen vil ankomme Røros i begynnelsen av desember med et filmcrew på 15 personer. Opptakene vil bli gjort over to uker.
– Hvordan er det å få med en så stor internasjonal aktør ?
– Det betyr mye. De har hørt om søket i Djupsjøen blant annet gjennom Fjell-Ljom, og det apparatet og de ressursene de kan stille med, er det få andre aktører i verden som kan matche.
Annonse
Rørosingene betyr alt
Røstad vil likevel understreke at det ikke hadde vært mulig å gjennomføre noen av søkene i Djupsjøen om det ikke hadde vært for velvillig innstilte rørosinger.
– Røros er et «ja-sted», og det er klart at den positive mentaliteten på Røros har vært avgjørende. Her har folk stilt opp og tilbydd oss all den hjelp og støtte vi kunne drømme om. Jeg er veldig glad for at vi har et så godt forhold til Røros-samfunnet og grunneierne her. Det er også det jeg har tatt med meg inn i samtalene med amerikanerne, noe som bidrar til at de satser såpass tungt her, sier Røstad.
Under forrige søk i februar, stilte svært mange lokale krefter opp. Avinor bidro blant annet med beltevogn for transport.
– Jeg har snakket med verdens triveligste flyplassjef, Gudbrand Rognes, som allerede har sagt at han vil bistå på de måter han kan, sier Røstad.
I de tre forrige søkene har Subsea Fosen og Nordic Subsea kartlagt bunnen i Djupsjøen ved hjelp av skannere og georadar. De to selskapene vil også delta i det fjerde søket i desember.
Etter hva Fjell-Ljom erfarer, har TV-kanalen hyret inn undervannsfotografen Kjetil Astrup til å gjøre opptak på bunnen av Djupsjøen. Astrup har blant annet filmet undervannsscener som inkluderer James Bond-filmen «No Time to Die» samt TV-serien «Beforeigners» og horrorfilmen «The Cave» og regnes som verdens beste undervannsfotograf.
Det ligger noe der
Forrige søk i Djupsjøen foregikk under Rørosmartnan i år. Da ble dykkere sendt ned til det Røstad omtaler som «The Point of Interest», altså et sted som han og søketeamet mener er verd å undersøke nærmere.
– På det bestemte punktet ligger noe som er rundt 14 meter langt og tre meter i diameter. Vi vet ikke hva det er, og det var dekket av så hard leire at det ikke var mulig å stikke kniven inn da vi forsøkte det i februar, sier Røstad.
Det er dette punktet det fjerde søket skal konsentrere seg om. Men den presise posisjonen vil forbli en hemmelighet.
– Vi ønsker ikke å avsløre posisjonen hundre prosent, for vi ikke vil bidra til masseturisme ut dit, all den tid vi ikke vet hva funnet dreier seg om, sier Røstad.
Derfor har han også undertegnet en fortrolighetskontrakt med amerikanerne, slik at de får vite posisjonen, men med en avtale som begrenser hva de kan avsløre om funnet.
Røstad arbeider for tida også med å ferdigstille et mobilt observatorium for å kunne overvåke luftrommet i det kuperte og utfordrende vinterterrenget på Røros og i Hessdalen. Observatoriet består av en ombygd hestehenger med teknisk utstyr som blant annet en radar. Hengeren veier rundt to tonn og skal fraktes ned en beltevogn som Røstad allerede har klar.
– Det er et stort prosjekt som har fått navnet Troll Observatory og er en del av prosjektet Artic Seal. Jeg har fått svært god hjelp av det private næringsliv til å realisere observatoriet. Vogna er blitt utstyrt og forsterket på alle mulige måter, for å kunne tåle det ekstreme vinterværet i fjellet.