– Søkt at det etterlyses innbyggerinvolvering i noe folk flest verken har kunnskap om eller kompetanse på

KANSKJE SLIK: Slik kan fasaden på det nye Ålentorget med Coop Extra-butikk bli seende ut. Innleggsforfatteren ønsker prosjektet hjertelig velkommen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg presiserer at for meg er denne saken enkel. Hele prosjektet inkludert butikk i senteret dreier seg om forretningsdrift og ikke noe annet. Det virker derfor utrolig søkt at det fra flere hold etterlyses innbyggerinvolvering i noe folk flest verken har kunnskap om eller kompetanse på.

Litt historikk først:

Coop Ålen og Gunnar Eggen AS levde i fredelig sameksistens som konkurenter innen handel i mange år. I starten på 80-tallet begynte sistnevnte å få røde tall i sine regnskaper. Det ble derfor gjort en analyse av Norsk Kjøpmannsinstitutt (KI) som mente det fortsatt var rom for lønnsom drift for to butikker i Ålen. Derfor ble Ålen senter etablert. Styret for Gunnar Eggen kom fram til at de allikevel ikke ville bli med over i senteret da de mente det motsatte av KI - at det ikke var kundegrunnlag for to kolonialbutikker. Som erstatning fikk vi først Rimi, så ICA og til slutt Joker. Alle disse må gi seg på grunn av manglende inntjening. Statlige etater som skatt, politi og Nav holdt til i 2. etasje, men forsvant etter hvert på grunn av statens krav til effektivisering. Dette var en lykkelig tid for Ålen senter, med stabile leietakere med betalingsevne som gjorde det enkelt for senteret å møte sine forpliktelser.

Drifta av senteret har siden gått på «halv tolv» med tomme lokaler og kreative løsninger i regi av styret.

SIER UBETINGET JA: Innleggsforfatter Olav Halvor Megård gir sin fulle støtte til det foreslåtte alternativet for nye Ålentorget.

Etter flommen i 2011 ble senteret kommunalt heleid. Man kan med rette spørre om det er en kommunal oppgave å drive et kjøpesenter og for den saks skyld et skisenter? Det som forundrer meg er at senteret framkommer kun som en balansepost i kommunens regnskap. Hvorfor er ikke senteret etablert som et heleid kommunalt aksjeselskap? Da ville man i det minste gjennom aksjelovens bestemmelser sikret en forsvarlig drift etter forretningsmessige prinsipper.

Jeg regner med at dette blir høyaktuelt når kommunen offisielt blir en ROBEK-kommune.

Coop Oppdal ønsker å utvikle dagens Byggmix i dagens lokaler, noe som også gir utleieareal mot fylkesveien. Kommunen vet at senteret vil kreve vedlikehold i timillionersklassen de kommede år. Jeg skjønner derfor godt at de vurderer å selge senteret – i motsatt fall ville de ikke gjøre jobben sin.

Coop Oppdal sier at Extra-butikk kan bygges på alternativ tomt. Det bør ikke skje. Tenk alle kunder som er innom butikken og som de øvrige leietakere i senteret er helt avhengige av? Riving av senteret vil dermed ikke skje nå, men om fem år. Et senter uten leietakere. En katastrofe for Ålen sentrum. Hva med sannsynlig etablering av pol, apotek og flere elbil-ladere i et moderne senter mens Coop Oppdal driver «business as usual» på Lidarende? Skrekk og gru!

Selvfølgelig måtte det dukke opp en sammensvergelse i form av en underskriftsliste mot å tilpasse sentrum til framtidas behov. 236 signeringer er ikke imponerende. Dobbeltsigneringer, utenbygds og utenlands bosatte utgjør minst 50 personer som umiddelbart kan underkjennes. Dette har de ikke noe med. Ellers er det mange eldre personer på lista. Framtida tilhører ikke denne gruppen. Når vi som gamle går ut av tiden, vil ikke en eneste forretning merke omsetningssvikt på grunn av oss.

Solidaritet er ikke et ord bare for 1. mai. Jeg etterlyser derfor de eldres solidaritet med bygdas barnefamilier – det er de som trenger vår solidaritet i hverdagen. Ved å gi tilslutning til et nytt Ålen senter, viser vi dem det.

Olav H. Megård

Powered by Labrador CMS