ANNONSE

Vær oppmerksom på svindel

Tips til å være trygg på nett. Svindlere blir stadig mer kreative på nett og søker aktivt nye ofre de kan lure i fellene sine. Særlig norske brukere på nett har vært attraktive målgrupper, og man har sett økende aktivitet på en rekke områder. Da er det viktig å vite hvordan man skal beskytte seg på nett, samt hvilke røde flagg man bør se etter. Det er nettopp dette vi skal se nærmere på i denne artikkelen. Her skal vi se på noen typiske svindelforsøk mot norske brukere, samt hvordan du kan avdekke dem og hva du bør gjøre for å beskytte deg best mulig.

Forskjellige svindler i Norge

Norske brukere har lenge vært attraktive målgrupper for svindlere på nett. Høy digitalisering, jevnt forbruk på nett og en voksende andel eldre i befolkningen gjør at mange retter oppmerksomheten sin hit. Selv om svindelforsøkene kan komme i mange varianter, er det spesielt tré som har skilt seg ut:

  • Romantiske svindler: Det man ser mest av i Norge er såkalte romantiske svindler. Her vil svindlere benytte seg av datingapper og nettforum som har til hensikt å koble sammen mennesker. De vil gjerne bruke falske bilder og informasjon for å utgi seg for å være noen de ikke er. Målet er å lure til seg penger ved å etablere et romantisk forhold med offeret på nett.
  • Investering: Nordmenn investerer aktivt på nett, noe som også har ført med seg en rekke svindelforsøk. Særlig rundt digitale handelsplattformer og kryptovaluta har det vært mye svindel. Her har det vært flere større saker rundt pyramidespill de siste årene, hvor nordmenn har tapt store beløp.
  • Telefonsvindel: Svindelforsøk trenger ikke foregå på nett, men kan også skje på telefonen din. De siste årene har store selskaper som Telenor og Telia rapportert om betydelig økning i såkalte “vishing” forsøk. Dette er svindel der man får en telefon fra et nummer som utgir seg for å være banken, skatteetaten, politiet eller andre anerkjente organisasjoner. Deretter vil svindlerne forsøke å få tilgang til penger eller sensitiv informasjon om offeret sitt.
  • Nettsvindel: Sist, men ikke minst, er nettsvindel noe man må kjenne til. Dette kan strekke seg fra falske nettbutikker til salg av ikke-eksisterende produkter. Det vanligste er at man benytter lokketilbud for å lure brukerne til en falsk nettbutikk som bare stjeler kortinformasjon fra brukeren når de forsøker å betale for produktet sitt.

Hvordan oppdage svindel i Norge

Det finnes mye svindel ute på nett, men det er viktig å huske at det meste fortsatt er legitimt. Vi skal ikke la oss avskrekke fra å bruke internett på grunn av risikoen for svindel, men det er viktig å være årvåken når man surfer rundt. Derfor er det noen ting du bør tenke igjennom dersom du er i tvil om et tilbud er reelt eller ikke:

  1. For godt til å være sant - Noen ganger kommer man over tilbud som kan være for godt til å være sant, og ofte er det nettopp det. Svindlere bruker fristende tilbud for å lure til seg offer. Ta derfor en ekstra titt dersom du kommer over et tilbud som virker fristende.
  2. Krav om rask betaling - Et rødt flagg når man handler på nett er nettbutikker som krever rask betaling gjennom utradisjonelle betalingsmetoder. Ofte vil svindlere forsøke å få tilgang til midler gjennom betalingsmetoder som gavekort og kryptovaluta.
  3. Spørsmål om sensitiv informasjon - Om du blir bedt om sensitiv informasjon på telefonen bør dette være et rødt flagg. Verken banker, politiet eller Skatteetaten vil be om kort informasjon eller personnummer over telefonen.
  4. Grammatikk - Sist, men ikke minst, kan det være lurt å se på språket. Svindlere benytter gjerne den samme nettsiden på mange språk, noe som resulterer i dårlige oversettelser og merkelige språk.

Beskytt deg mot svindel på nett

Når du skal beskytte deg mot svindel på nett, er det viktig å være årvåken, men også ha de riktige verktøyene på plass. Først og fremst bør du passe på hvor du kobler deg opp med enheten din. Unngå offentlige nettverk som ikke er passordbeskyttede.

Videre bør du sørge for at enheten din alltid er oppdatert med den nyeste programvaren for å forhindre at svindlere kan benytte seg av svakheter i programvaren. Deretter bør du vurdere en VPN for å beskytte informasjonen din ytterligere. Store tilbydere lar deg prøve VPN gratis eller tilbyr pengene tilbake for deg som ombestemmer deg.

Dette er et kostnadseffektivt verktøy som gjør det vanskeligere for svindlere å fange opp informasjonen man etterlater seg på nett. Særlig om du ofte bruker offentlige nettverk som overvåkes av hackere, kan en VPN ha stor betydning.

Powered by Labrador CMS