Fjell-Ljom

– Vi hadde  maks uflaks

Var de første som fikk påvist smitte på Røros:

– Vi hadde maks uflaks

Publisert:

Ekteparet May Lisbeth og Rolf Hamland var de første som fikk påvist smitte av koronaviruset på Røros i september. Etter en måned i full isolasjon sliter de fortsatt med ettervirkninger. Nå står de fram med sin historie med oppturer og nedturer, og et klart budskap til andre: – Ta hensyn ...

– Det verste er alt  som ikke kan erstattes

Så kårboligen gå opp i røyk:

– Det verste er alt som ikke kan erstattes

Publisert:

I halvannen time var Rigmor og Haldvar borte fra huset sitt på gården Haudlarstad i Hådalen på lørdag. Da de kom tilbake, var boligen fullstendig røyklagt. Minutter senere sto huset i full fyr, og i dag er det kun ruiner igjen.

Agenten og lensmannen

Lensmann Kvikne utførte et viktig og farlig arbeid for den norske etterretningstjenesten

Publisert: - Oppdatert: 15.11.2020 kl 12:11

I vår serie fra krigen forteller Sturle Kojen denne gang fra krigsvåren for 75 år siden og om lensmann Eystein Kvikne som under krigen utførte et viktig og farlig arbeid for etterretningstjenesten.

Vital 70-åring fører folkemusikkarven videre

Glåmos spellmannslag jubilerer:

Vital 70-åring fører folkemusikkarven videre

Publisert:

Mens mange spellmannslag i landet sliter med driften og rekrutteringen, er Glåmos spellmannslag høyst oppegående. Nå markerer spellmannslaget 70-årsjubileet med konsert i Glåmos kirke.

Trodde han visste alt om å være ordfører. Så ble han det selv

Et år som ordfører:

– Det har vært alt annet enn forventet

Publisert:

Isak V. Busch har snart lagt bak seg sitt første år som ordfører. Et år som ikke ble slik han hadde sett for seg, både på grunn av pandemien, men også fordi ordfører-jobben var noe annet enn han trodde på forhånd.

På flukt i hui og hast fra Norge til Sverige

På flukt i hui og hast fra Norge til Sverige

Publisert:

I vår serie fra krigen forteller Sturle Kojen denne gang om sin far Jon Kojens flukt til Sverige krigsvåren for 75 år siden. Mange er redde og desperate. Henry Rinnans angivere og informanter er mer aktive enn noen gang. Folk blir arrestert og redaktør Jon Kojen i Arbeidets Rett får beskjed ...

– Sjarmen ruster aldri

Anders Engan er Mr. Taunus:

Kjøper samme bil igjen og igjen

Publisert:

Noen gifter seg med samme partner på ny og på ny. Andre blir så glad i en bil at de bare må ha den om igjen og om igjen. Møt «monosamleren» Anders Engan i Ålen.

Dahl planlegger personlig soloalbum

Dahl planlegger personlig soloalbum

Publisert: - Oppdatert: 05.10.2020 kl 06:41

Fredag 11. september slapp Vegar Dahl låten «Sangen om de glemte» sammen med Ole Paus. Låten ble raskt tatt inn på Spotify-listene «Norske viser» og «New Music Friday». Nå jobber han med sitt første soloalbum. Selv om alle tekstene ikke nødvendigvis er selvbiografiske, sier han det ...

Jernbanen og gruvedrifta avgjørende for hverandre

143 år jernbanehistorie:

Jernbanen og gruvedrifta avgjørende for hverandre

Publisert:

Den 13. oktober i 1877 ble Norges første stambane offisielt åpnet med kongebesøk, kanoner, blomster og mye folk. Nå er Rørosbanen snart 143 år, og mye har skjedd siden åpninga.

Spionsentralen på Røros

Rom nummer 3 på Solheim pensjonat:

Spionsentralen på Røros

Publisert: - Oppdatert: 27.09.2020 kl 17:24

Bak denne døra på Høsøien pensjonat, i dag Solheim pensjonat, ventet ofte en betrodd person på viktige meldinger under krigen. Rom nummer tre på Solheim pensjonat var spionsentralen på Røros. I denne artikkelen beretter Sturle Kojen den spennende krigshistorien rundt Noahs ark og Høsøien ...

– Livet blir bedre jo lenger en lever det

Gir seg etter 50 år som fysioterapeut:

– Livet blir bedre jo lenger en lever det

Publisert:

Som fysioterapeut hadde Ragnar Kokkvoll sin første pasient allerede i 1970. Etter 50 år i yrket har han ikke bare gjort seg en del tanker om helseutviklinga på Røros, men også om livet generelt. – Livet blir bedre jo lenger en lever det, sier han.

Talentfuglen

Talentfuglen:

Røroskunstner i medvind

Publisert:

Først døde Jahn Teigen og så kom koronaviruset. Det var flaks for Kjetil Løberg, som oppdaget internetts muligheter som salgskanal. Etterpå har multikunstneren på Øya hatt fullt opp å gjøre.

– Ingenting stoppet Ola

– En epoke er over

Publisert: - Oppdatert: 12.07.2020 kl 08:29

I 1993 var Ola Hermo i USA for å ta hjem en VM-medalje i formasjonshopping, men skjebnen ville det annerledes. En ulykke snudde opp ned på livet til både Ola og hans familie.

– Har en tendens til å se litt for mange muligheter

– Har en tendens til å se litt for mange muligheter

Publisert: - Oppdatert: 12.07.2020 kl 17:21

Tove Iren Gløtheim Ryttervoll har skapt sin egen og andres arbeidsplass med Kalsa Gårdsbakeri på Brynhildsvollen ved Aursunden. I sommer har kafeen åpent hver dag, og gründeren har enda flere planer for drifta videre.

Bygger fioliner i verdensklasse

Bygger fioliner i verdensklasse

Publisert:

I Brekken har Gunnar Borgos et verksted helt utenom det vanlige. Her prøver han å gjenskape klangen fra kjente fioliner som Stradivarius, Guarneri og Amati laget for 400 år siden. Han er i ferd med å knekke koden.

Spektakulær klatrevegg

Etablerer klatrefelt i Feragen:

– Spektakulært å klatre her

Publisert: - Oppdatert: 18.06.2020 kl 10:57

Med utsikt mot Røragen og fjellene bak kan man snart sveve 25 meter over bakken i klatrefeltet Røros klatreklubb jobber med å etablere på Rauhåmmårn i Feragen i Røros.

Var livredd for å bli kalt homo eller femi

Var livredd for å bli kalt homo eller femi

Publisert: - Oppdatert: 28.05.2020 kl 07:05

Denne uka skulle Pride arrangeres for første gang på Røros. Det ble utsatt til 2021, og i stedet feires mangfoldet digitalt i år. – Rørossamfunnet har gått framover, men det er fortsatt en vei å gå, sier nestleder i Røros Pride, Erik Sandnes Høsøien, om hvorfor Røros trenger Pride.

– Sikker på vi skulle dø på isen

– Maks én time til, og vi hadde vært døde

Publisert: - Oppdatert: 08.05.2020 kl 11:01

For ett år siden gikk en skuter med to unge menn gjennom Aursund-isen. I over et halvt døgn kjempet de for livet før de ble oppdaget og reddet. Nå håper Jo Kristen Fæmundshytten (31) andre kan ta lærdom av historia hans.

– Endelig er gardkjerringa og dyra på plass

Fant kjærligheten på nettet og satser på gårdsdrift i Brekken:

– Drømmen gikk i oppfyllelse

Publisert: - Oppdatert: 30.04.2020 kl 08:07

Karianne Henriksen (27) ga avkall på bylivet i Bodø og satset alt på mjølkebonden Jørn Erik Borgos (31) i Brekken. Nå satser de alt på et godt liv på gården i Brekken. – En drøm har gått i oppfyllelse, sier de begge.

Arbeidsminne fra Kjøli gruve på starten av 1900-tallet

Minne fra en butikk på Kjøli gruve i 1904-1905

Publisert: - Oppdatert: 12.04.2020 kl 15:51

Abraham Sandnæs var bestyrer ved en liten butikk på Kjøli gruve i Ålen rundt 1900. Her kan de lese hans erindringer fra Kjøli.

– Jeg har hatt verdens beste yrke

Ålens fysioterapi-ildsjel er 80 år:

– Har hatt verdens beste yrke

Publisert:

Ni år er passert siden Berit Flagestad fra Ålen pensjonerte seg fra jobben sin, men interessen og engasjementet for fysioterapifaget brenner like sterkt som da hun flyttet til Ålen for over femti år siden.

– Endelig er vi hjemme

Askefast i 2010 - koronafast i 2020:

– Endelig er vi hjemme

Publisert: - Oppdatert: 22.03.2020 kl 10:39

Ellen Harris Utne fra Røros var askefast i Amsterdam for ti år siden. Nylig var hun og mannen Jon Høsøien redde for å bli koronafast på Costa Blanca i Spania. Nå sitter de i karantene på Røros.

– Det er en rar stemning i lufta

Korona preger lokalsamfunnet:

– Det er en rar stemning i lufta

Publisert: - Oppdatert: 15.03.2020 kl 14:10

Mange har allerede stengt dørene. Noen har redusert åpningstidene. Andre har ryddet plass slik at kundene kan sitte med en meters mellomrom. Alle er de enige om at det har vært en uvanlig lørdag i Røros sentrum, og ingen vet hvordan situasjonen vil ende.

– Vanskelig å være den som er mye hjemme

Navs ungdomssatsing ble viktig for Nicolas:

– Føler meg mindre alene

Publisert: - Oppdatert: 06.03.2020 kl 09:49

Den kroniske sykdommen fibromyalgi setter stoppere for Nicolas Solem Småli i arbeidslivet. Nav Røros, Os og Holtålens satsing på ungdom har gitt ham muligheten til å møte andre ungdommer som befinner seg i en lignende situasjon.

Odelsjenta som ble martnasgeneral

Lillian Sandnes er martnasgeneral:

– Det er en heftig jobb

Publisert: - Oppdatert: 16.02.2020 kl 07:41

I 20 år har Lillian Sandnes jobbet med Rørosmartnan. I 14 år har hun vært martnasgeneral. Odelsjenta fra Sandneset er glad hun vokste opp nettopp der, og hun har en stor kjærlighet for både martnan og Røros.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...