– Jeg har vært mye rastløs

Trygve Joachim har vært permittert i over et år:

– Jeg har vært mye rastløs

Publisert:

Trygve Joachim Andersen har vært permittert fra jobben i Rørosteknikk i over et år. Kollega Thomas Sæløen kom flyttende til Røros for jobben som lydtekniker i september og er nå 60 prosent permittert.

Gårds--turisme i to århundrer

Gårds­turisme i to århundrer

Publisert:

Gårdsturisme har blitt populært, men det er slett ikke noe nytt. I Aunegrenda har gårdene tatt imot turister siden 1880-tallet, særlig i påska. Gjestene fra byen fikk stor betydning i grenda.

Tordivelen i snøen

Forløperen til snøskuter:

Tordivelen i snøen

Publisert:

De kom fra den kanadiske prærien og gjorde veg i vellinga i norske fjell – også i Hessdalen. Før snøskuternes tid fantes snowmobilene.

Appelsinens høgtid

– Den oransje turkameraten er en særnorsk påsketradisjon

Publisert:

Den oransje turkameraten er en særnorsk påsketradisjon.

Får stjernene til å klinge

Per Ola Holden får stjernene til å klinge

Publisert:

Om konserten er god, har lydteknikeren noe av æren. I over tjue år har Per Ola Holden (66) sørget for vellyd på konserter, festivaler og eventer. Ålbygg-guten som fikk dilla på musikk og teknikk, jobber i dag med rockestjerner, symfoniorkestre og store sportsstevner. Han kunne gjort ...

– Mange av oss har det vondere enn vi trenger

Har suksess med trening av følelser:

– Mange av oss har det vondere enn vi trenger

Publisert:

For 13 år siden sa Kathrine Aspaas (54) opp jobben i Aftenposten fordi hun var nysgjerrig på verden utenfor redaksjonen. Siden da har følelser og hva som driver mennesker vært prosjektet hennes.

Linns historie 31 år etter kidnappingen

Ble kidnappet og bortført fra Røros i 1990:

Hvordan gikk det med Linn?

Publisert:

23. januar 1990 ble sju år gamle Linn bortført av tre maskerte menn som tok seg inn i hennes fosterhjem på Røros. Hennes fostermor ble kneblet og bundet til en stol i kjelleren. En av kidnapperne var hennes biologiske far fra Tyskland. Men hvordan gikk det med Linn? Redaktør Per Olav Almås i ...

Et år  siden  landet stengte

Dette sa de i mars i fjor og dette sier de nå:

Seks personer om året som har gått

Publisert:

Noen dager etter at landet stengte ned i mars i fjor, snakket Fjell-Ljom med en rekke personer rundt om i Røros sentrum om hva de tenkte om koronapandemien. Et år etter har vi snakket med de samme folka om hvordan det siste året har vært.

Med hjerte  for mat og Røros

Hilde (53) hadde ingen planer om jobb-bytte, men kunne ikke si nei til Røros og lokalmat

Publisert:

Hilde Sorken hadde ingen planer om å bytte jobb, men da hun fikk en telefon hvor hun ble oppfordret til å søke på daglig leder-jobben i Rørosmat, kunne hun ikke slå tanken fra seg.

Sik fra Aursunden kan bli  delikatesse  i utlandet

Sik fra Aursunden kan bli delikatesse i utlandet:

– Folk kan sikkert stemple oss som gale

Publisert:

Siken sliter med dårlig omdømme her i landet, men er en delikatesse i utlandet. – Nå starter arbeidet med å få siken fra Aursunden og resten av Norge ut på verdensmarkedet, og dette vil føre til lokale arbeidsplasser i distriktene, sier daglig leder i Rørosfisk AS, Bjørn Sandnes.

Ingebrigt har laget både flykjelke med propell og beltebil

Ålens Petter Smart er 90 år i dag:

Ingebrigt har laget både flykjelke med propell og beltebil

Publisert:

Han har laget turbinskovler, beltebil, flykjelke med propell bak, kompressorer og eget flisfyringsanlegg. Lørdag fyller Ålens Petter Smart, Ingebrigt Åsheim, 90 år.

– Folk skal kunne komme hit og ikke føle seg ensomme

– Folk skal kunne komme hit og ikke føle seg ensomme

Publisert:

Ellen-Ingrid og Per Albert Sødal håper folk kan komme til gården deres midt mellom Brekken og Glåmos og oppleve å være mindre ensomme.

Skaper magi med mobilkameraet

Andreas skaper magi med mobilkameraet

Publisert:

Andreas Rognes Kokkvoll (30) mener det enkle faktisk er det beste. Hans magiske fotografier er som oftest fanget med en Samsung mobil-telefon. – Foto og historiefortelling er min store lidenskap, sier han.

Tenkeren

Anders Indset (42) lever av å tenke høyt:

– Livet er en fantastisk reise til ingensteds

Publisert:

Anders Indset (42) fra Røros lever av å tenke høyt. I dag betegnes han som en av verdens ledende forretningsfilosofer og tenkere. I januar har han vært på Røros for å treffe familien, skrive ferdig manuskriptet til sin neste bok, og for å spise et og annet skolebrød fra Trygstad Bakeri...

Med en fot i hver kultur

– Det å være samisk i Norge er en god ting. Og vi er virkelig på riktig vei

Publisert:

Hun er kommunestyrepolitiker, firebarnsmor og kokk på Nordsjøen. Nå vil Hilde M. G. Danielsen inn på Stortinget for Trøndelag SV for å kjempe for rettferdighet, klima og urfolk. Danielsen har en norsk mor og en samisk far, og det er hun takknemlig for. – Jeg står med en fot i hver kultur, ...

– Tungt, kjedelig og demotiverende

Studenter om å studere under pandemien:

– Å lære seg å danse gjennom en skjerm er ikke den optimale måten å gjøre det på

Publisert:

Laila Haugom Nordfjell studerer statsvitenskap i Oslo, Erika Kokkvoll studerer til å bli sykepleier på Elverum, mens Sigmund Ryen Tøndel studerer musikkteater ved Bårdar Akademiet i Oslo. Alle har i mer eller mindre grad fått et annerledes studieår på grunn av pandemien.

Følger  pilotdrømmen

Thomas (25) følger pilotdrømmen:

– Å fly er det beste je gjer me´ klean på

Publisert:

Thomas Sjøvold (25) har et langsiktig mål om å bli pilot. Fram til da holder han bakkekontakten på hjemmekontoret i Brekken.

2135 fot over havet - Taubanestasjonen på Harborg

«En sprukken, værherja rundovn er blant de få sporene vi har etter industriarbeidsplassen på Harborg»

Publisert:

Det var liv og røre på Rugldalen den gang da malm og kis fra Kongens gruve skulle ut i verden. Første stopp var den store lastestasjonen på Rørosbanens høyeste punkt. I dag er det ikke mange sporene igjen.

Volden og Volvoen

Volden og Volvoen

Publisert:

De to er kjente innslag i bygda, den sorte Volvoen fra 88, og dama bak rattet som blir 90 år i dag, 2. januar.

– En velsignelse å bo på gård under krigen

Odd Langen deler sine krigsminner:

«En velsignelse å bo på gård under krigen»

Publisert:

Odd Langen fylte sju år bare tre dager før den tyske okkupasjonsmakta strømmet inn over Norge 9. april 1940. Han hadde hørt litt om krigen, og fikk snart vite at tyskerne også var kommet til Røros.

Den glemte streiken

Den glemte streiken:

Trykkeriarbeiderne fulgte Johan Falkbergets oppfordring «Rott jer sammen!»

Publisert:

Mye går i glemmeboka. Noe bør få bli der, noe bør bli husket. Ingeborg Anna Stuedal (1868-1964) arbeidet i Fjell-Ljom i hele sitt liv. I et intervju i 1953 nevnte hun en streik hun hadde deltatt i. Ingen visste noe om denne, men smått om senn lot det seg gjøre å rekonstruere hva som hadde ...

Juleløperne - Tidsbilder fra fattigmanns jul

Juleløperne - Tidsbilder fra fattigmanns jul

Publisert:

Folk flest hadde lite å rutte med de første tiåra etter krigen. Klasseskillet var markant og julefeiringa enkel for hvermansen. Men i annethvert kjøkken lyste juleløperne opp og skapte julemagi. Plakatene var et unikt stykke folkelig bildekunst. I dag er de samleobjekter.

Ingen jul uten nisser

Åshild har over 350 nisser i huset:

– Jeg har alltid vært et julemenneske

Publisert:

På Brusetvollen i Ålen er det pyntet til jul, og man trenger ikke lete lenge for å finne den gode julestemningen. Den finnes i form av et hundretalls nisser i alle former og fasonger.

Du grønne, glitrende tre

Julenovelle:

Du grønne, glitrende tre

Publisert:

Les julenovellen «Du grønne, glitrende tre» skrevet av Rolf Engan.

Slik blir ordførerens jul

Slik feirer Arve jula, og dette sier han om det første drøye året i ordførerrollen

Publisert:

Arve Hitterdal hadde egentlig ikke tenkt å bli politiker. Han ble satt opp på Pensjonistpartiets liste før valget i fjor, og han ble også spurt om å stå på Høyres liste. Valget falt på Framtida Holtålen, og et drøyt år senere feirer han sin andre jul som ordfører.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...