Ingebrigt har laget både flykjelke med propell og beltebil

Ålens Petter Smart er 90 år i dag:

Ingebrigt har laget både flykjelke med propell og beltebil

Publisert:

Han har laget turbinskovler, beltebil, flykjelke med propell bak, kompressorer og eget flisfyringsanlegg. Lørdag fyller Ålens Petter Smart, Ingebrigt Åsheim, 90 år.

– Folk skal kunne komme hit og ikke føle seg ensomme

– Folk skal kunne komme hit og ikke føle seg ensomme

Publisert:

Ellen-Ingrid og Per Albert Sødal håper folk kan komme til gården deres midt mellom Brekken og Glåmos og oppleve å være mindre ensomme.

Skaper magi med mobilkameraet

Andreas skaper magi med mobilkameraet

Publisert:

Andreas Rognes Kokkvoll (30) mener det enkle faktisk er det beste. Hans magiske fotografier er som oftest fanget med en Samsung mobil-telefon. – Foto og historiefortelling er min store lidenskap, sier han.

Tenkeren

Anders Indset (42) lever av å tenke høyt:

– Livet er en fantastisk reise til ingensteds

Publisert:

Anders Indset (42) fra Røros lever av å tenke høyt. I dag betegnes han som en av verdens ledende forretningsfilosofer og tenkere. I januar har han vært på Røros for å treffe familien, skrive ferdig manuskriptet til sin neste bok, og for å spise et og annet skolebrød fra Trygstad Bakeri...

Med en fot i hver kultur

– Det å være samisk i Norge er en god ting. Og vi er virkelig på riktig vei

Publisert:

Hun er kommunestyrepolitiker, firebarnsmor og kokk på Nordsjøen. Nå vil Hilde M. G. Danielsen inn på Stortinget for Trøndelag SV for å kjempe for rettferdighet, klima og urfolk. Danielsen har en norsk mor og en samisk far, og det er hun takknemlig for. – Jeg står med en fot i hver kultur, ...

– Tungt, kjedelig og demotiverende

Studenter om å studere under pandemien:

– Å lære seg å danse gjennom en skjerm er ikke den optimale måten å gjøre det på

Publisert:

Laila Haugom Nordfjell studerer statsvitenskap i Oslo, Erika Kokkvoll studerer til å bli sykepleier på Elverum, mens Sigmund Ryen Tøndel studerer musikkteater ved Bårdar Akademiet i Oslo. Alle har i mer eller mindre grad fått et annerledes studieår på grunn av pandemien.

Følger  pilotdrømmen

Thomas (25) følger pilotdrømmen:

– Å fly er det beste je gjer me´ klean på

Publisert:

Thomas Sjøvold (25) har et langsiktig mål om å bli pilot. Fram til da holder han bakkekontakten på hjemmekontoret i Brekken.

2135 fot over havet - Taubanestasjonen på Harborg

«En sprukken, værherja rundovn er blant de få sporene vi har etter industriarbeidsplassen på Harborg»

Publisert:

Det var liv og røre på Rugldalen den gang da malm og kis fra Kongens gruve skulle ut i verden. Første stopp var den store lastestasjonen på Rørosbanens høyeste punkt. I dag er det ikke mange sporene igjen.

Volden og Volvoen

Volden og Volvoen

Publisert:

De to er kjente innslag i bygda, den sorte Volvoen fra 88, og dama bak rattet som blir 90 år i dag, 2. januar.

– En velsignelse å bo på gård under krigen

Odd Langen deler sine krigsminner:

«En velsignelse å bo på gård under krigen»

Publisert:

Odd Langen fylte sju år bare tre dager før den tyske okkupasjonsmakta strømmet inn over Norge 9. april 1940. Han hadde hørt litt om krigen, og fikk snart vite at tyskerne også var kommet til Røros.

Den glemte streiken

Den glemte streiken:

Trykkeriarbeiderne fulgte Johan Falkbergets oppfordring «Rott jer sammen!»

Publisert:

Mye går i glemmeboka. Noe bør få bli der, noe bør bli husket. Ingeborg Anna Stuedal (1868-1964) arbeidet i Fjell-Ljom i hele sitt liv. I et intervju i 1953 nevnte hun en streik hun hadde deltatt i. Ingen visste noe om denne, men smått om senn lot det seg gjøre å rekonstruere hva som hadde ...

Juleløperne - Tidsbilder fra fattigmanns jul

Juleløperne - Tidsbilder fra fattigmanns jul

Publisert:

Folk flest hadde lite å rutte med de første tiåra etter krigen. Klasseskillet var markant og julefeiringa enkel for hvermansen. Men i annethvert kjøkken lyste juleløperne opp og skapte julemagi. Plakatene var et unikt stykke folkelig bildekunst. I dag er de samleobjekter.

Ingen jul uten nisser

Åshild har over 350 nisser i huset:

– Jeg har alltid vært et julemenneske

Publisert:

På Brusetvollen i Ålen er det pyntet til jul, og man trenger ikke lete lenge for å finne den gode julestemningen. Den finnes i form av et hundretalls nisser i alle former og fasonger.

Du grønne, glitrende tre

Julenovelle:

Du grønne, glitrende tre

Publisert:

Les julenovellen «Du grønne, glitrende tre» skrevet av Rolf Engan.

Slik blir ordførerens jul

Slik feirer Arve jula, og dette sier han om det første drøye året i ordførerrollen

Publisert:

Arve Hitterdal hadde egentlig ikke tenkt å bli politiker. Han ble satt opp på Pensjonistpartiets liste før valget i fjor, og han ble også spurt om å stå på Høyres liste. Valget falt på Framtida Holtålen, og et drøyt år senere feirer han sin andre jul som ordfører.

– Det er noe magisk med jula

Bjørg Ingrid må ha «kokt nii» på julaften, og hun har så mye julepynt at hun må leie inn bærehjelp

Publisert:

Bjørg Ingrid Grønli har så mye julepynt i huset at hun hvert år leier inn bærehjelp for å få all pynten inn i stua. Og det synes, for i hver krik og krok av huset finner vi et aldri så lite stykke julestemning.

Vil gi ungdom som faller utenfor et tilbud

Vil gi ungdom som faller utenfor et tilbud

Publisert:

Berit Morseth Galaaen, Marianne Hamland og Kari Cecilie Lund har startet «Hest for alle» i Finnegården i Galåen. Målet er å gi barn og unge som faller utenfor et sted å føle tilhørighet og mestring.

Gunnar Bull Aakrann ble dødsdømt og henrettet

Bull Aakrann dødsdømt og henrettet:

Ble straffet for handlinger og ugjerninger begått av andre

Publisert:

I vår serie fra krigen forteller Sturle Kojen denne gang om sonoffer og angiveri, og om overrettssakfører Gunnar Bull Aakrann fra Røros som ble dødsdømt og henrettet under krigen.

Slik har åtte ungdommer  opplevd pandemien

Slik har åtte ungdommer opplevd pandemien

Publisert: - Oppdatert: 07.12.2020 kl 14:26

Åtte ungdommer ved Røros videregående skole forteller om hvordan pandemien har påvirket livene deres. Blant annet hadde videregåendeelevene stort sett hjemmeskole fra mars til juni.

– Vi savnet fritida «oppi dalene»

Familien flyttet fra byen til Haltdalen:

Nå får Jael Elisabeth (2 år) og Salome Martine (11 mnd.) en oppvekst lik foreldrenes

Publisert:

I sommer flyttet familien Ranøien hjem til Haltdalen etter nesten ti år som trondhjemmere. Nå er de kommet for å bli. – Det føles som om vi endelig har kommet hjem, sier Ane Thyvold Ranøien.

– Vi hadde  maks uflaks

Var de første som fikk påvist smitte på Røros:

– Vi hadde maks uflaks

Publisert:

Ekteparet May Lisbeth og Rolf Hamland var de første som fikk påvist smitte av koronaviruset på Røros i september. Etter en måned i full isolasjon sliter de fortsatt med ettervirkninger. Nå står de fram med sin historie med oppturer og nedturer, og et klart budskap til andre: – Ta hensyn ...

Søskenbarn med kvart sitt legat

«Søskenbarna frå Brekken oppretta eit legat som skulle komme dei som trengte hjelp til gode. Men kor vart pengane av?»

Publisert:

Dette er historia om søskenbarna frå Brekken som oppretta eit legat der avkastninga skulle komme dei som trengte hjelp til gode. Men kor vart pengane av?

– Det verste er alt  som ikke kan erstattes

Så kårboligen gå opp i røyk:

– Det verste er alt som ikke kan erstattes

Publisert:

I halvannen time var Rigmor og Haldvar borte fra huset sitt på gården Haudlarstad i Hådalen på lørdag. Da de kom tilbake, var boligen fullstendig røyklagt. Minutter senere sto huset i full fyr, og i dag er det kun ruiner igjen.

Agenten og lensmannen

Lensmann Kvikne utførte et viktig og farlig arbeid for den norske etterretningstjenesten

Publisert: - Oppdatert: 15.11.2020 kl 12:11

I vår serie fra krigen forteller Sturle Kojen denne gang fra krigsvåren for 75 år siden og om lensmann Eystein Kvikne som under krigen utførte et viktig og farlig arbeid for etterretningstjenesten.

Vital 70-åring fører folkemusikkarven videre

Glåmos spellmannslag jubilerer:

Vital 70-åring fører folkemusikkarven videre

Publisert:

Mens mange spellmannslag i landet sliter med driften og rekrutteringen, er Glåmos spellmannslag høyst oppegående. Nå markerer spellmannslaget 70-årsjubileet med konsert i Glåmos kirke.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...