Annonse
Sjølv om dei utretta mykje på sine område, skulle dei alle tre merke kor skjørt livet kunne vera

Tre generasjonar spelemenn der alle het Anders:

Sjølv om dei utretta mykje på sine område, skulle dei alle tre merke kor skjørt livet kunne vera

Publisert:

«Hans milde, store øine lo, mod himlen og mod landet; ti i hans sjæl var folk og tro i evig jubel blandet». Ja, slik byrjar opningsdiktet som Bjørnstjerne Bjørnson skreiv til gravferda til han som skulle bli den fyrste av tre spelemenn som het Anders. Ein bestefar, ein son og eit barnebarn.

Kjellmark ble redningen for svenskene

Bidrar under storstilt utbygging i Härjedalen:

Kjellmark ble redningen for svenskene

Publisert:

Det er tidlig morgen. Over grensa kjører fire biler med betong. Johan Kjellmark AS har levert byggematerialer til vestre Härjedalen i 50 år, men aldri før har etterspørselen vært større. De siste prosjektene har en prislapp på mer enn tre millioner kroner.

Konfirmasjon

Konfirmasjon:

– Gavene var ikkje mange og store, men gjerne kjærkomne og nyttige

Publisert:

Anders Sakrisvoll vil i Fjell-Ljom presentere en serie med artikler som omhandler minner fra barndommen og opplevelser knyttet til Johan Falkberget. Del sju heter konfirmasjon.

Om Joana (14) hadde blitt sittende værfast på fjellet, hadde hun tatt med seg en spesiell person:

– Da kunne i hvert fall praten gått mens vi sitter der

Publisert:

Joana Håkensen fra Ålen har litt lyst til å hoppe i fallskjerm, og hvis hun hadde kunnet gi bort en million kroner, ville en av venninnene blitt rik. – Men det spørs om ikke pengene hadde blitt sløst bort, sier hun og ler.

Skårråsol i Kalvhåggån

Nesten påske ‘67:

Skårråsol i Kalvhåggån

Publisert:

Fra trikker og butikk på hjørnet til et nytt liv i fjellbygda. Minneriss fra en nyinnflytta ålbygg.

Kurer og grenselosar

– Det første Falkberget forlangte, var å få ei detaljert orientering

Publisert:

Anders Sakrisvoll vil i Fjell-Ljom presentere en serie med artikler som omhandler minner fra barndommen og opplevelser knyttet til Johan Falkberget. Del fire heter Kurer og grenselosar.

Torny sier adiós til Røros

Solgte huset og sa opp jobben for et drømmeliv under solen

Publisert:

Nå selger rørosjenta Torny Wigum det meste av det hun eier og reiser til Costa Rica. Med seg har hun datteren Melissa på fire år.

Nåe tå kvart: Setra og seterliv

– Flyttinga til og frå setra var merke­dagar

Publisert:

Anders Sakrisvoll vil i Fjell-Ljom presentere en serie med artikler som omhandler minner fra barndommen og opplevelser knyttet til Johan Falkberget. Andre artikkel har fått navnet Setra og seterliv.

Nåe tå kvart

– Vi som voks opp på ein gård på 1930-talet hadde heilt andre opplevingar enn dei som veks opp no

Publisert:

Anders Sakrisvoll vil i Fjell-Ljom presentere en serie med artikler som omhandler minner fra barndommen og opplevelser knyttet til Johan Falkberget. Første artikkel har fått navnet Orientering.

– Det er vemodig og trist

Galåen kvinnelag legger ned i dag 100 år etter at de startet:

– Det er vemodig og trist

Publisert:

Søndag 6. mars er det på dagen 100 år siden Galåen kvinnelag ble stiftet. Dagen markerer også slutten på en lang historie med felles innsats til bygdas beste.

Den siste olympier

Rørosing i olympiske leker:

– Å få delta i et OL er det største man kan oppleve

Publisert:

Stein Gullikstad er den eneste rørosingen som har deltatt i OL. Vi har møtt ham for å ta et tilbakeblikk og snakke om OL i Beijing.

– Kjell Aukrust var fjellbygdenes kunstner

– Kjell Aukrust var fjellbygdenes kunstner

Publisert:

Neste år er det 20 år siden bildekunstneren og forfatteren Kjell Aukrust gikk bort. Gjennom sine mange tekster og tegninger gjorde han mellomkrigstidas Alvdal kjent for flere generasjoner nordmenn. Men livet i Alvdal var akkurat som livet i andre fjellbygder – også dem på Rørosvidda og sør ...

Fra jernteppets diktatur til friheten i Norge

Les søstrene Fodors historie:

Flyktet fra jernteppets diktatur til friheten i Norge

Publisert:

Alle gravsteder gjemmer på en historie. På kirkegården i Haltdalen finnes et gravsted med en ungarsk inskripsjon. Her hviler Julianna og Marton Fodor som måtte flykte fra hjemlandet Ungarn og jernteppets brutale grep i 1956. Sammen med dem var deres lille datter Eva. Her forteller søstrene Eva ...

Tok saken i egne hender for å bli kvitt de «livsfarlige kurvene»

Therese tok saken i egne hender for å bli kvitt de «livsfarlige kurvene»:

– Jeg fikk ikke hjelp fra helse-Norge

Publisert:

Therese Saksgård (41) på Røros har trent hardt og spist sunt hele livet. Siden tenåra har hun slitt med vekta og en kropp som er blitt større og større. I fjor fikk hun svaret. Hun hadde lipødem og holdt på å bli ufør. Men helse-Norge ville ikke betale for operasjonen. Løsninga ble å ta ...

– Jeg er fantastisk godt fornøyd med yrkeslivet mitt

Hadde sin siste arbeidsdag på fredag:

– Jeg er fantastisk godt fornøyd med yrkeslivet mitt

Publisert:

Når verdensarvkoordinator Torfinn Rohde er ferdig med å pakke ned kontoret, er han klar for å ta fatt på pensjonisttilværelsen. Han ser lyst på å bli pensjonist, og er veldig fornøyd med arbeidslivet og med livet for øvrig.

Røros-bygård fra 1700-tallet i ny drakt

Se bildene fra Proviantskrivergården:

– Vi pusser ikke opp, vi pusser ned

Publisert: - Oppdatert: 18.11.2021 kl 08:44

I Bergmannsgata står den staselige Proviantskrivergården fra slutten av 1700-tallet. For to år siden kjøpte Maren Todal og Jostein Valan gården, og siden har de pusset opp for omtrent 1,5 millioner kroner.

Solgte sprit til kølkjørere og martnasfolk

Apotekhistorien på Røros er 200 år:

Solgte sprit til
kølkjørere og martnasfolk

Publisert:

Fram til 1840 hadde Røros Apotek rett til å selge sprit uten resept, og apotekeren måtte ofte opp midt på natta i 30 kuldegrader for å selge sprit til tørste kølkjørere. Og under martnan hadde veterinærene det travelt med å skrive ut resepter til hestene, men det meste ble konsumert i ...

Jonetta fra Hyllingsdalen

Jonetta fra Hyllingsdalen var kjent for mange i Røros og Brekken

Publisert:

Jonetta Elisabet Jonasen (1893-1984) var kjend for mange i Røros og Brekken. Ho likte svart skjørt, kvit bluse, høghæla sko og arbeid for kondisjonerte bedre enn rein, finnsko og fargesprakande kofter. Anders Sakrisvoll tar i denne artikkelen for seg deler av den samiske tilflyttinga til ...

– Livet mitt er stort sett  blitt til ved tilfeldigheter

Tror på regjeringsskifte og fire nye år på Stortinget:

– Livet mitt er stort sett blitt til ved tilfeldigheter

Publisert:

Senterpartiets andrekandidat i Sør-Trøndelag, Heidi Greni, er butikkmedarbeideren ved Ålen samvirkelag som havnet på Stortinget ved en tilfeldighet. Hun tror hun blir den eneste fra regionen på Stortinget etter valget, og Greni er ganske sikker på at det blir regjeringsskifte.

Tar vare på historier for ettertida

Roald fotograferte dronning Sonja:

– Snøen la seg på linsa, og jeg var livredd for at bildene ikke skulle bli brukbare

Publisert:

Roald Møller i Brekken har aldri ønsket å stå i rampelyset selv. Men gleden over å fortelle historiene om folket og det lille lokalsamfunnet ved svenskegrensa er fortsatt like sterk som da han sa ja til å levere nyheter til Fjell-Ljom på midten av 70-tallet.

– Har ikke angret et sekund

Øyvind Fagerbekk er nyutdannet brannforebygger:

– Har ikke angret et sekund

Publisert:

Sommeren tilbringes utendørs på hustakene rundt omkring i Røros kommune. På vinteren får han komme inn. Øyvind Fagerbekk er nyutdannet feier, eller brannforebygger, som er den nye
yrkestittelen.

 – Har lært meg å sette pris på livet

Ti år etter Utøya smiler livet til Borgar Brattås:

Men han greier aldri å tilgi

Publisert:

Borgar Brattås fra Ålen så terroristen i øynene, han ble skutt etter og var livredd på Utøya 22. juli 2011. De siste ti åra har livet gått sakte tilbake til normalen. – Opplevelsen har ført meg nærmere venner og familie. Man vet aldri når det er slutt, sier han.

Johannes (13) syr sin egen Rørosdrakt

Johannes (13) syr sin egen Rørosdrakt

Publisert:

Johannes Hofstad (13) brukte rundt ei til to uker på å sy buksa til Rørosdrakta. Målet er å ha hele drakta ferdig til søskenbarnets konfirmasjon om to måneder. – Det er «svert» at noen vil sy, sier Liv Prytz, som var med på å starte opp Rørosdraktstuggu.

50 år med moskus i Femundsmarka

50 år med moskus i Femundsmarka:

Fiskekompisene trodde ikke sine egne øyne septemberlørdagen i 1971

Publisert:

De trodde ikke sine egne øyne, hytteeieren Leif Aspaas og fiskekompisene Leif Ramlo og Anders Hammarstedt i hyttefeltet ved Synnervika nord i Femunden lørdag 4. september i 1971.

– Jeg elsker Røros

Kari Kluge flytter etter 35 år:

Det sosiale fikk henne til å bli, de lange vintrene får henne til å dra

Publisert:

Det var det sosiale som fikk henne til å bli, og de lange vintrene som får henne til å dra. Etter 35 år på fjellet returnerer Kari Kluge (62) til hjembyen Stavanger, men hun lover å komme tilbake som gjest.

Annonse
Annonse