Jonetta fra Hyllingsdalen

Jonetta fra Hyllingsdalen var kjent for mange i Røros og Brekken

Publisert:

Jonetta Elisabet Jonasen (1893-1984) var kjend for mange i Røros og Brekken. Ho likte svart skjørt, kvit bluse, høghæla sko og arbeid for kondisjonerte bedre enn rein, finnsko og fargesprakande kofter. Anders Sakrisvoll tar i denne artikkelen for seg deler av den samiske tilflyttinga til ...

– Livet mitt er stort sett  blitt til ved tilfeldigheter

Tror på regjeringsskifte og fire nye år på Stortinget:

– Livet mitt er stort sett blitt til ved tilfeldigheter

Publisert:

Senterpartiets andrekandidat i Sør-Trøndelag, Heidi Greni, er butikkmedarbeideren ved Ålen samvirkelag som havnet på Stortinget ved en tilfeldighet. Hun tror hun blir den eneste fra regionen på Stortinget etter valget, og Greni er ganske sikker på at det blir regjeringsskifte.

Tar vare på historier for ettertida

Roald fotograferte dronning Sonja:

– Snøen la seg på linsa, og jeg var livredd for at bildene ikke skulle bli brukbare

Publisert:

Roald Møller i Brekken har aldri ønsket å stå i rampelyset selv. Men gleden over å fortelle historiene om folket og det lille lokalsamfunnet ved svenskegrensa er fortsatt like sterk som da han sa ja til å levere nyheter til Fjell-Ljom på midten av 70-tallet.

– Har ikke angret et sekund

Øyvind Fagerbekk er nyutdannet brannforebygger:

– Har ikke angret et sekund

Publisert:

Sommeren tilbringes utendørs på hustakene rundt omkring i Røros kommune. På vinteren får han komme inn. Øyvind Fagerbekk er nyutdannet feier, eller brannforebygger, som er den nye yrkestittelen.

 – Har lært meg å sette pris på livet

Ti år etter Utøya smiler livet til Borgar Brattås:

Men han greier aldri å tilgi

Publisert:

Borgar Brattås fra Ålen så terroristen i øynene, han ble skutt etter og var livredd på Utøya 22. juli 2011. De siste ti åra har livet gått sakte tilbake til normalen. – Opplevelsen har ført meg nærmere venner og familie. Man vet aldri når det er slutt, sier han.

Johannes (13) syr sin egen Rørosdrakt

Johannes (13) syr sin egen Rørosdrakt

Publisert:

Johannes Hofstad (13) brukte rundt ei til to uker på å sy buksa til Rørosdrakta. Målet er å ha hele drakta ferdig til søskenbarnets konfirmasjon om to måneder. – Det er «svert» at noen vil sy, sier Liv Prytz, som var med på å starte opp Rørosdraktstuggu.

50 år med moskus i Femundsmarka

50 år med moskus i Femundsmarka:

Fiskekompisene trodde ikke sine egne øyne septemberlørdagen i 1971

Publisert:

De trodde ikke sine egne øyne, hytteeieren Leif Aspaas og fiskekompisene Leif Ramlo og Anders Hammarstedt i hyttefeltet ved Synnervika nord i Femunden lørdag 4. september i 1971.

– Jeg elsker Røros

Kari Kluge flytter etter 35 år:

Det sosiale fikk henne til å bli, de lange vintrene får henne til å dra

Publisert:

Det var det sosiale som fikk henne til å bli, og de lange vintrene som får henne til å dra. Etter 35 år på fjellet returnerer Kari Kluge (62) til hjembyen Stavanger, men hun lover å komme tilbake som gjest.

Vil lose folk til en unik Røros-opplevelse

Tilbyr guiding, verksted og overnatting:

Vil lose folk til en unik Røros-opplevelse

Publisert:

Maren Todal og Jostein Valan ønsker å lose tilreisende til en unik opplevelse på Røros. Nyoppstartede Sti AS samler flere av interessene til paret: sykkelguiding, verksted for terrengsykler og overnatting i historiske Borgstuggu.

Johan Falkberget og Hessdalen

Johan Falkberget og Hessdalen

Publisert:

– Uten Johan Falkberget hadde vi kanskje glemt den storslåtte historien om berg- verkets menn og kvinner som skapte et levedyktig samfunn på Rørosvidda, skriver Ole Gunnar Folde i denne artikkelen.

– Både hage og kropp våkner til liv om våren

Anne Grete og Egil er i gang med hagesesongen:

– Både hage og kropp våkner til liv om våren

Publisert:

I Rønningslia ligger det som utvilsomt må komme særdeles høyt på lista over Ålens fineste hager. Egil og Anne Grete Haugen, også kjent som hageentusiast på Instagram, er klar for å gyve løs på nok en sommer med intensivt hagearbeid.

– Hvis interessen er på plass, går resten av seg selv

Arne (60) gyver løs på nok en blomstersesong:

– Hvis interessen er på plass, går resten av seg selv

Publisert:

Arne Gildseth fra Haltdalen tar fatt på nok en sesong med salg av sommerblomster fra Gildseth gartneri.

Fars dagbok fra april - mai 1945

Les dagboka fra fredsvåren 1945

Publisert:

Anne-Lise Grytbak i Sandefjord har denne sorte notisboka etter sin far, Harald Grytbak. Han vokste opp på Røros og jobbet på Røros kobberverk som bokholder under krigen. På slutten av krigen var det usikkert om tyskerne ville kapitulere, og mange norske ungdommer rømte til Sverige for å få ...

Stiftet familie på Ellingsvollen

Gøril, Jo Sindre og lille Odin (7 uker) stiftet familie på Ellingsvollen: – Vi lette etter det perfekte stedet. Og det fant vi

Publisert:

Da Gøril Lundereng Skjefte og Jo Sindre Moen i 2019 vendte hjem til Holtålen etter et opphold i Trondheim, begynte jakta på et sted å etablere seg. Valget falt på naturskjønne Ellingsvollen i Ålen. Siden den gang har sønnen Odin og hunden Iris blitt en naturlig del av den lille ...

En karriere i nærkontakt med liv og død

En karriere i nærkontakt med liv og død

Publisert: - Oppdatert: 23.05.2021 kl 19:35

Han har vært løytnant i Luftforsvaret med legeansvar på redningshelikopter, hvor han, sammen med redningsmann, flere ganger ble firt ned på skip i åpent hav eller ned i bølgene til pasienter i nød. Allerede som legestudent ble han betrodd ansvar for legekontoret og fødestua i Ørland ...

90 dager i karantene

Iver har tatt over 35 koronatester og sittet 90 dager i karantene

Publisert:

Det siste året anslår Iver Bjarne Ødegaard Brandtzæg at han har tatt rundt 35-40 koronatester og sittet 90 dager i reisekarantene. Brandtzæg jobber turnus: 14 dager i utlandet, 14 dager hjemme. Ti av fridagene i karantene.

– Jeg har vært mye rastløs

Trygve Joachim har vært permittert i over et år:

– Jeg har vært mye rastløs

Publisert:

Trygve Joachim Andersen har vært permittert fra jobben i Rørosteknikk i over et år. Kollega Thomas Sæløen kom flyttende til Røros for jobben som lydtekniker i september og er nå 60 prosent permittert.

Gårds--turisme i to århundrer

Gårds­turisme i to århundrer

Publisert:

Gårdsturisme har blitt populært, men det er slett ikke noe nytt. I Aunegrenda har gårdene tatt imot turister siden 1880-tallet, særlig i påska. Gjestene fra byen fikk stor betydning i grenda.

Tordivelen i snøen

Forløperen til snøskuter:

Tordivelen i snøen

Publisert:

De kom fra den kanadiske prærien og gjorde veg i vellinga i norske fjell – også i Hessdalen. Før snøskuternes tid fantes snowmobilene.

Appelsinens høgtid

– Den oransje turkameraten er en særnorsk påsketradisjon

Publisert:

Den oransje turkameraten er en særnorsk påsketradisjon.

Får stjernene til å klinge

Per Ola Holden får stjernene til å klinge

Publisert:

Om konserten er god, har lydteknikeren noe av æren. I over tjue år har Per Ola Holden (66) sørget for vellyd på konserter, festivaler og eventer. Ålbygg-guten som fikk dilla på musikk og teknikk, jobber i dag med rockestjerner, symfoniorkestre og store sportsstevner. Han kunne gjort ...

– Mange av oss har det vondere enn vi trenger

Har suksess med trening av følelser:

– Mange av oss har det vondere enn vi trenger

Publisert:

For 13 år siden sa Kathrine Aspaas (54) opp jobben i Aftenposten fordi hun var nysgjerrig på verden utenfor redaksjonen. Siden da har følelser og hva som driver mennesker vært prosjektet hennes.

Linns historie 31 år etter kidnappingen

Ble kidnappet og bortført fra Røros i 1990:

Hvordan gikk det med Linn?

Publisert:

23. januar 1990 ble sju år gamle Linn bortført av tre maskerte menn som tok seg inn i hennes fosterhjem på Røros. Hennes fostermor ble kneblet og bundet til en stol i kjelleren. En av kidnapperne var hennes biologiske far fra Tyskland. Men hvordan gikk det med Linn? Redaktør Per Olav Almås i ...

Et år  siden  landet stengte

Dette sa de i mars i fjor og dette sier de nå:

Seks personer om året som har gått

Publisert:

Noen dager etter at landet stengte ned i mars i fjor, snakket Fjell-Ljom med en rekke personer rundt om i Røros sentrum om hva de tenkte om koronapandemien. Et år etter har vi snakket med de samme folka om hvordan det siste året har vært.

Med hjerte  for mat og Røros

Hilde (53) hadde ingen planer om jobb-bytte, men kunne ikke si nei til Røros og lokalmat

Publisert:

Hilde Sorken hadde ingen planer om å bytte jobb, men da hun fikk en telefon hvor hun ble oppfordret til å søke på daglig leder-jobben i Rørosmat, kunne hun ikke slå tanken fra seg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Fjell-Ljom bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...