Åpnet Studio Martin på Røros:

– Det finnes ikke maken i Norge

MUSIKERNE: Kine Aune, i midten, sier selv at hun ikke er noen musikere, men på åpningsdagen var hun omringet av dem. Anne Linn Schärer Nymoen, soloartist med bosted Røros; Tore Meli, til venstre, spiller i Don't panic; og Jo Bjørner Haugom, som er vokalist i Copper City Ramblers.

Det sto ikke på superlativene da Studio Martin åpnet forrige uke. Mulighetsrom for lyd, optimalt mulighetsrom, lydverksted, klangsmie og kreativ kokong var bare noe av beskrivelsene som ble gitt.

Publisert Sist oppdatert

Lyd gjør seg best live eller som lydopptak. Derfor har vi laget en podkast fra åpningen av Studio Martin. Her hører du også noe av historien til Martin Aune, du får høre noen smakebiter av musikken hans og vi har et artig innslag med han og Ove Røste.

STORT NOK: Studio Martin føles lite og intimt, samtidig luftig og stort nok. Musikerne ser ut til å finnes seg til rette her på rent instinkt.
FØRST UTE: Kjersti Rydsaa og Tor Espen Aspaas var de to første som tok studioet i bruk etter den offisielle åpninga. Her sitter førstnevnte og varmer opp.
TA I BRUK: Kine Aune, Martin Aunes mor, innrømmer gjerne at hun hverken er musiker eller har noen ønsker om å drive studio. Samtidig gleder hun seg til at studioet blir enda mer brukt.
VARIERENDE AKUSTIKK: Stein Ødegård, gitarist i Bergstaden Old Stars, til venstre, og Ole Anders Feragen, gitarist i blant annet Dalakopa, sjekker ut de roterende panelene som gir mulighet for varierende akustikk i Studio Martin.
LANGT FRAMME: Martin Aune var langt framme når det gjelder musikk. Derfor høres mye av musikken han laget moderne ut i dag. Elektronisk musikk og synthesizere er stikkord. Derfor har Studio Martin naturligvis sin egen, lille synthesizer-samling.

– Denne dagen er etterlengta, den er planlagt og møysommelig jobba for, starta musiker Tor Espen Aspaas åpningstalen med da Studio Martin ble offisielt åpnet første fredag i september.

Ikke bare er Aspaas en framtredende musiker i Røros så vel som resten av Norge og internasjonalt, han er styremedlem i Martin Aunes Stiftelse, som eier og driver Studio Martin. Studioet er oppkalt etter musikeren Martin Aune, som vokste opp på Røros og gikk bort i 2011, bare 49 år gammel.

– Studio Martin er Martins musikalske ånd og hans musikalske ressurs som drives videre, sa Martins mor, Kine Aune, på åpningsdagen.

– Hva er spesielt med dette rommet?

– Én ting som er slående så fort du kommer inn, er det rent visuelle. Du blir rykka inn i et helt annet univers. Med alle bruddflatene og nesten slipte overflater, blir det som fasetter på en juvel. Men det visuelle er fullstendig på lyden sine premisser, så når du begynner å gå litt rundt og synger noen toner, begynner du å skjønne at dette er et rom som kan bli til hva du vil at det skal være, sa Aspaas.

– Det finnes ikke maken. I Norge, i hvert fall, la Kine til.

– Når skinner dette rommet mest, i hvilken setting?

– Der håper jeg at hver enkelt utøver som kommer inn her vil si at det er som skreddersydd for min sjanger, for min stil og for min musikk. Og det tror jeg fort kan bli konklusjonen deres.

BRUTTE FLATER: Når du går inn i Studio Martin er det som å komme på innsida av en diamant. Alle flater er brutte, og ingen av dem er parallelle. Det er for å unngå feil refleksjon av lyden. Når musikerne begynner å spille, blir rommet bokstavelig talt levende. Alle overflatene rører på seg i takt med musikken.

Martin var en vellykket låtskriver og musiker i mange ulike miljøer. I år 2000 startet han firmaet "Whistle & Hum" sammen med Lars Kilevold. Sammen laget de flere kjente låter som du kanskje kjenner fra TV-reklamer. "Heia Tufte" skrev de til en lottoreklame, og "Lørdagspizza" var til en reklamefilm for Grandiosa. Det kan også nevnes at Martin og Ove Røste sammen skrev ei låt som heter "Kjeften full tå fluggu" en gang på 80-tallet. Denne låta fikk sin renessanse i 2017. Studio Martin drives nå videre både på den kunsteriske arven og formua etter Martin Aune.

– Hva er din beskjed til befolkninga på Røros og andre musikkinteresserte når det gjelder dette bygget?

– Bruk det, rett og slett. Bruk det! Rørosingene skal ha en følelse av dette er en del av deres miljø, at det er noe som tilhører Røros-miljøet. Samtidig er Røros en del av verden, så hvorfor skal du ikke tenke utenfor Sjåfram? Til Sjåfram og lenger ut i verden. Så kommer verden hit, sa Kine Aune.

Om Studio Martin

Studio Martin er oppkalt etter musikeren Martin Aune, som vokste opp på Røros, og ligger et lite steinkast unna slagghaugene i Ole Guldals gate.

Styret:

Christian Winther (styreleder)

Kine Aune 

Tor Espen Aspaas

Tabita Berglund

Rådgivende organ:

Helge Sten

Lars Kilevold

Trond Ingebretsen

Tore Aaen Aune

Anja Lauvdal

Andreas Winther

Kjersti Rydsaa

Arkitekt:

Aslak Krogness Haanshuus

Akustiker:

Pierre Hugonnet / ImmerSound

Nettside/logo: 

Rune Mortensen

Studio Martin er realisert med tilskudd fra:

Norsk Kulturråd

Trøndelag Fylkeskommune

Sparebank 1 SMN

RørosBanken

Kulturrom

Powered by Labrador CMS