Fjell-Ljom mener:
Ikke verdt å gjenta
FÆRRE KYR: Trives ikke bonden så blir det færre kyr og mindre mat.
Arkivfoto: Cecilie Bergan Stuedal
Mye har blitt sagt og skrevet om landbruk siden menneskesivilisasjonens begynnelse. Noe bra, noe dårlig, og mye som ikke er verdt å gjenta.
De siste årene har flere hundre gårdsbruk forsvunnet, og selv om jordbruksoppgjørene har blitt kalt rekordgode for bøndene, er det tydeligvis ikke nok.
Som vi skriver om i ukas oppslag, er rammene rundt det å være bonde sannsynligvis enda viktigere enn bare hva som kommer inn på kontoen av penger hver måned, selv om det også selvfølgelig er veldig viktig.
Rådgiver John Volden Jensås, som i 46 år har jobba innafor Tine-systemet, sier at enkelte bønder han har hatt på kundelista hyra ham inn kun for å ha noen å snakke med.
Bondelivet kan være isolerende. Lange dager med fysisk arbeid, ofte alene, kan påvirke den mentale helsa. Det er tøffe krav fra myndighetene, og en moderne bondegård har ofte behov for flere typer kompetanse. Men i motsetning til i andre virksomheter, står bonden ganske alene om å håndtere hverdagens utfordringer.
Derfor er det viktig at bønder har tilgang til sosiale nettverk og støttegrupper som kan hjelpe dem med å håndtere stress, ensomhet og mangel på bekreftelse på at jobben de gjør er viktig.
Å investere i deres mentale helse og livskvalitet er essensielt for å opprettholde en sterk og levedyktig landbrukssektor.
Som det bibelske sitatet sier:
«De som er for late til å pløye til rett tid, vil ikke ha mat ved innhøstinga.»
I denne saken betyr det at nå må staten ta grep og legge til rette for at bøndene får det livet de fortjener. Hvis ikke, risikerer vi å miste matproduksjonen innenfor landets grenser i løpet av få år.
Da hjelper det ikke å prøve å kjøpe seg ut av problemet, slik vi vet staten har gjort på Fosen.
Akkurat det er ikke verdt å gjenta.