Senterpartiet og kommunesammenslåinger:
– Mange politikere er alt for opptatt av sine betalte posisjoner
FOR KOMMUNESAMMENSLÅING: – Konsekvensen ved kommunesammenslutninger er spesielt besparelse av antallet folkevalgte og masse byråkrater blant lederne på øverste nivå, skriver Richard Kollstrøm i dette leserinnlegget.
Richard Kollstrøm spør seg om politikerne er de beste til å bestemme om man skal gjennomføre kommunesammenslåing i dette leserbrevet.
Stortingsrepresentant Heidi Greni fra Senterpartiet er fortørnet over angivelig Høyres baktanker om tvangssammenslåinger av kommuner.
SP-representanten fra Trøndelag må ha missforstått hensikten med kommunesammenslutninger.
Ordføreren i Østre Toten kommune - også han fra SP - har tatt initiativ om sammenslutning av hans kommune med Gjøvik og Vestre Toten kommuner med i alt omlag 56000 innbyggere. Initiativtakeren har på forhånd ikke tatt kontakt med folket!
SP-ordføreren i Os synes å være negativ til sammen-slutning av Holtålen, Røros og Os kommuner.
Representanten Greni og ordføreren i Os kommune kan neppe ha forstått hensikten med sammenslutninger av kommuner. Slike sammenslutninger er ofte nødvendig i det private næringslivet som stadig er på jakt for bedring av sine økonomi til beste for de berørte.
Stordriftsfordeler kan ofte være en god økonomisk løsning også for kommuner. En kommune kan ikke erklæres konkurs i likhet med private foretak!
Derimot kan en ikke drive en kommune, som stadig er på randen til å bli tatt under administrasjon av statsmyndigheten.
Konsekvensen ved kommunesammenslutninger er spesielt besparelse av antallet folkevalgte og masse byråkrater blant lederne på øverste nivå. På denne måten vil en sammenslutning gi bedre helse-/om- sorgstjenester, skoler i nærmiljøene, styrket næringsutvikling m.v.
Jeg har forstått at både Os, Holtålen og Røros kommuner har problemer med å få pengene til å strekke til - og er da i samme båt med lekkasjer.
Mange politikere er alt for opptatt av sine betalte posisjoner og er da neppe rette personer til å stå for utredningene om sammenslutninger av kommuner. Bruk heller eksperter til å forestå for alle sidene ved utredningene!
Noen sammenligninger med våre nærmeste naboland:
: Norge med 5,5 millioner innbyggere har 357 kommuner.
: Finnland med 5,6 millioner innbyggere har 311 kommuner.
: Sverige med 10,6 millioner innbyggere har 290 kommuner.
Richard Kollstrøm
Partiløs tidligere kommuneleder - snart 92 år og reserverørosing.