– Når tidligere Sp-ordfører hevder at å komme på ROBEK-lista ikke var så farlig og sier at «jeg tok det som et kurs», så skjønner jeg lite

BENKET: Olav Halvor Megård (Pp) ble av velgerne vraka fra kommunestyret med minst mulige margin ved forrige valg. Men det er ikke til hinder for å delta i det offentlige ordskiftet.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Innledningsvis blir det litt om Røros.

Jeg konstaterer at Venstre, med Per Arne Gjelsvik, har spilt samme rolle som undertegnede med Pensjonistpartiet har gjort for Holtålen. Nemlig en til stadighet påpeking av et hasardiøst investeringsnivå for et politisk flertall med døve ører gjennom fire år.

(Det hadde vært et morsomt poeng om Gjelsvik gjorde en navneendring til Gjel(d)svik).

Fra spøk til revolver: Når han nå foreslår å utrede kommunesammenslåing, så kan ikke tidspunket bli mer feil. Vi i Holtålen er innstilt på å betale vårt eget overforbruk, men ikke for andre sitt.

Når undertegnede tar på seg sine «statlige briller», så ser også jeg et behov for større kommunale enheter. En forutsetning må til, og det er at Røros avskaffer sin skyhøye eiendomsskatt.

Jeg har merket meg at økonomisjef Roger Mikkelsen i Røros kommune gjennom media har fortalt offentligheten at kommunen har klart å holde det gående takket være tilfeldige inntekter fra covid, flyktningtilskudd et cetera. For å få de folkevalgte til å forstå alvoret, tok han i bruk et pedagogisk knep med å kalle dette milde gaver fra bestemor og fulgte retorisk opp med å spørre hva skjer når bestemor ligger på dødsleiet? Jeg vil gjerne tilføye at sosialisme er kjempeflott inntil man går tom for å bruke andres penger.

Offisielt er Holtålen ennå ikke på «skammens liste». Men det kommer i løpet av høsten. Det blir tøffe tider for noen og enhver. Dette er allerede varslet av kommunedirektør og ordfører.

Inntektskildene for kommunene er egne inntekter og overføringer fra staten. Det har forbauset meg mer enn én gang at lokale folkevalgte ikke synes å forstå at størrelsen på de statlige overføringene er et styringssignal fra sentrale myndigheter. Mangel på kunnskap og respekt for dette er rett og slett illojalitet til et system med tre forvaltningsnivåer.

Når tidligere Sp-ordfører på stand siste høst hevder at å komme på ROBEK-lista ikke var så farlig og sier at «jeg tok det som et kurs», så skjønner jeg lite. I og med at vi er der igjen, så må det bety at noen har lærevansker og har muligens krav på tilrettelagt undervisning.

Lyspunktet er at Holtålen kommune har fått på plass en bunnsolid ledertrio i form av ny kommunedirektør, ny økonomisjef og ny ordfører med ledererfaring fra det sivile liv. For første gang i Holtålen kommunes historie, opplever jeg at disse tre med forskjellige roller sier det samme samtidig. Det lover godt.

Et annet fortrinn er at vi har klart å redusere «det politiske kokkelauget» til 11 representanter i kommunestyret. «Dess flere kokker, dess mere søl», heter det. Dette illustreres godt av Røros. I et forsøk på å frigjøre midler/omprioritere innenfor skolesektoren, ble det arrangert en busstur over Bukkvollan med nærmere 40 folkevalgte/administratorer. Vel tilbake på Røros, var alle enige om at det hadde vært en fin tur og alt var som før turen startet.

Til slutt en liten kilevink til Holtålens befolkning. Mange ganger har jeg filosofert over om befolkningen lider av det jeg vil kalle «kollektiv lederfobi». Så snart nye ledere i kommunen er på plass, starter det en kjedereaksjon i undergrunnen for å svekke deres autoritet. Det har hendt før og det hender nå. Dette må det bli slutt på. Det er på tide å snakke pent om våre kommunalt ansatte.

I samme gate blir mediestyrt klappjakt på ansatte som gjør en feil eller to i sitt virke. Dette må aldri tillates kamuflert som kritisk journalistikk.

Olav H. Megård

Leder av Pensjonistpartiet i Holtålen

Powered by Labrador CMS