ÉN KOMMUNE?: Innleggsforfatteren mener Røros, Holtålen og Os bør slå seg sammen til én kommune.Cecilie Bergan Stuedal/Nils Kåre Nesvold
Innleggsforfatter Richard Kollstrøm mener Os, Røros og Holtålen kan spare mange penger på å slå seg sammen. – Gevinsten kan bli noen titalls millioner, mener han.
Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Om Holtålen, Os og Røros kommuner, med om lag 10.000 bosatte, blir én kommune, kan gevinsten bli noen titalls millioner kroner.
Dermed kan blant annet videregående skole beholdes på Røros, og økonomiene i fjellkommunene komme i balanse.
Mer om besparelsene med én kommune:
Antall valgte kommunestyrerepresentanter kan reduseres fra nå 53 til 19.
Valg av formannskapsmedlemmer kan reduseres fra 17 til fem.
I stedet for tre ordførere og like mange varaordførere, holder det med én av hver.
Tre kommunedirektører blir til én.
I administrasjonen antas det på sikt muligheter til å redusere etatsledere og mellomledere med tilnærmet 50 prosent.
Godtgjørelsene til det folkevalgte som varaordfører, kommunestyret og formannskapet og andre utvalg er ikke tabubelagt.
Pleie- og omsorgstjenesten er ikke bare heimehjelp, sykehjem dess like, hvor det er vansker med rekruttering. Dessuten er denne formen for omsorg meget kostbar. Det er grunn til å tro at de fleste eldre ønsker å bo heime – ofte fram til livets slutt. Bistand for spesielt enslige kan også løses med praktisk hjelp fra ungdomsskoleelevene til blant annet data, mobil, TV, snømåking, plenarbeider, matkjøp og andre nødvendige tjenester. Sikkert nytting nærhet og læring mellom de eldre og unge. Noe betaling fra de trengende til hjelperne bør kunne avtales og ordnes.
Økt eiendomsskatt nevnes ofte og til beste for «innbyggerne». Ikke bra overfor de mange hytteeierne som skal betale skatten i tillegg til andre krav som bompenger, festeavgifter, feiing, snøbrøyting og så videre. Turistskatt, som spesielt Sp nevner, bør ikke belastes hytteeierne som ikke har noen rettigheter overfor kommunene.
Annonse
Hva mener alminnelige fjellfolk om idéene om besparelsene?
Etter stortingsvalget neste år bør det utredes mange besparelser med kongedømmets merkelige stilling. Valget til Stortinget bør reduseres med representanter fra nåværende fylker - og ikke tidligere nedlagte fylker. Det bør utredes om fylkestingenes stilling, om antall ambassader kan reduseres til det absolutt nødvendige og om Sametingets stilling og posisjon.