Fjell-Ljom bruker KI til å oppsummere møtedokumentene.
Vi starter med administrasjonsutvalget som har 97 sider med dokumenter som må leses gjennom for politikerne. Her er de sidene litt enklere forklart:
Friskgården BHT
Friskgården BHT forlenget samarbeidet som BHT-leverandør for Holtålen kommune fra 2025, med Helene Myhre som bedriftsveileder. I 2024 fokuserte leveransen på HMS-arbeid, inkludert lukking av Arbeidstilsynets pålegg ved Demensavdelingen, strategimøter, lederstøtte og kurs mot vold/trusler. Totalt ble 80 timer brukt (mot 155 i 2023), med tilleggstjenester for 56.000 kr.
Kommunen, preget av økonomiske utfordringer, håndterte endringer gjennom åpen dialog og involvering. Samarbeidet vurderes som tillitsbasert og effektivt, med AMU som sentralt HMS-verktøy. Anbefalinger inkluderer økt enhetslederdeltakelse i AMU, revidering av HMS-planer med fokus på vold/emosjonelle risikoer, og HMS-kurs for ledere og verneombud. Rapporten understreker behov for kontinuitet og forebygging i 2025.
Pressereglement
Holtålen kommune har revidert sitt pressereglement, sist endret i 2019, for å tilpasse det dagens behov. En arbeidsgruppe med ledere fra IT, HR og organisasjonsutvikling forenklet og tydeliggjorde reglene, med mål om å styrke aktiv, åpen informasjonsformidling og offentlig innsyn. Ordfører har politisk ansvar, kommunedirektør administrativt.
Enhetsledere skal gi faktaopplysninger til media, men informere kommunedirektøren. Ansatte må kontakte enhetsleder ved mediekontakt, og tillitsvalgte/politikere må tydeliggjøre sin rolle. Reglementet inkluderer sjekkliste for mediehåndtering, krav om skriftlige spørsmål, sitatsjekk og kopi til ledelse. Leserinnlegg besvares ikke administrativt, og ansatte kan delta i podkast etter godkjenning. Administrasjonsutvalget skal vedta det nye reglementet.
Trepartssamarbeid
Holtålen kommune vedtar trepartssamarbeid som arbeidsmetode for å styrke medvirkning og tillit. Bakgrunnen er en video fra Fagforbundet og SINTEF, som framhever samarbeid via eksisterende arenaer som arbeidsmiljøgrupper. Høsten 2024 holdt Fagforbundet opplæring for ledere, tillitsvalgte og verneombud, med oppfølging planlagt i 2025.
Kommunedirektøren vurderer metoden som viktig for omstilling, da den sikrer informasjonsspredning og enhetsbidrag. Metoden anbefales forankret i arbeidsgiverpolitikken. Forventet effekt er redusert sykefravær (opptil 10%) og bedre samarbeid gjennom tillitsbygging. Konsekvensutredninger er ikke utfylt, men positive administrative virkninger antas. Kommunestyret formaliserer vedtaket.
Forventningsgapet
Holtålen kommune behandler KS’ debatthefte 2025, «Fra forventning til virkelighet – om forventningsgapet», som adresserer spenninga mellom innbyggeres krav og kommunens begrensede ressurser, samt mellomoppgjør 2025 om lønnsforhandlinger.
Kommunen har mottatt materiale fra KS for politisk diskusjon før strategikonferansen, med frist for tilbakemelding 5. februar 2025. Debattboka er sendt til kommunens politiske partier for innspill, men Holtålen har ikke hatt politiske møter i januar grunnet liten saksbelastning. Utdanningsforbundet ønsker saken behandlet, og kommunedirektøren legger fram to vedlagte saksframlegg (om forventningsgap og strategisk avtalearbeid) til diskusjon i administrasjonsutvalget uten prioritering, da begge er aktuelle.
Så går vi over til formannskapsmøtet som har 205 sider med dokumenter som politikerne må sette seg inn i. Her litt enklere forklart:
Utslippstillatelse – Vedsekken hytteområde GID 50/1
Holtålen kommune har godkjent utslippstillatelse for sanitært avløpsvann fra Vedbekken hyttefelt (GID 50/1). Søknaden gjelder et FANN-infiltrasjonsanlegg for 5 hyttetomter (25 PE), uten tilknytning til kommunalt avløpsnett. Utslippet går til Gaula. Vurderinga viser ingen risiko for drikkevannskilder eller andre brukere, og nabovarsel er utført.
Tillatelsen, i tråd med kommunens avløpsplan, krever at anlegget bygges/drives som beskrevet, følger forurensningslovgivning, inkluderes i slamtømmeplanen, og at ferdigattest sendes før bruk. Kommunen anbefaler etablering av hytteforening for kollektivt ansvar for drift og vedlikehold. Brudd kan føre til tilbakekallelse.
Rapport om utført arbeid i 2024. Rørosregionen Næringshage-Holtålen kommune
Rørosregionen Næringshage (RNH) leverte i 2024 101 timer gjennom linjetjenesten i Holtålen kommune, inkludert støtte til fem målbedrifter: Den Glade Fuglehund AS, Meta AS, Protex AS, Kiropraktor Anna og Nordpå Fjellhotell AS. Aktivitetene omfattet tre næringsmøter, et biogassforprosjekt (finansiert av Trøndelag fylkeskommune), søknader om utviklingsmidler til Visit Hessdalen, kompetansekartlegging med Bygdevekst, og et droneprosjekt for å redusere viltpåkjørsel på Rørosbanen (i samarbeid med SINTEF, Bane NOR mfl..).
RNH bidro også til eierskifte i Kaffekråa, produktutvikling for Aune Trevare, og leieavtaler for Den Glade Fuglehund. Samarbeid med kommunen, næringsliv og politikere fremmet dialog og utvikling. Tidsbruken fordelt på 41t til møter, 25t til biogass, og 13t til Hessdalen. RNH oppfylte avtalevilkårene og sikret langsiktig næringsstøtte.
Høringsinnspill til Postutvalgets rapport
Holtålen kommune skal komme med et høringsinnspill til Postutvalgets rapport.
Regjeringen oppnevnte i januar 2024 et uavhengig ekspertutvalg (Postutvalget) for å utforme framtidas posttjenester, med tanke på samfunnsbehov. Rapporten, levert 16. desember 2024, foreslår endringer i brevlevering, mot bakgrunn av raskt synkende brevvolum og økende statlige bevilgninger til ulønnsomme posttjenester.
Samferdselsdepartementet har nå sendt rapporten på åpen høring for å innhente innspill fra alle interesserte om hvordan posttjenester bør utvikles. Høringa er ikke begrenset til utvalgte instanser, men åpen for alle. Hensikten er å samle prioriteringer og vurderinger for en bærekraftig løsning. Utvalgets mandat og arbeid dokumenteres på postutvalget.no.
«Energistrategi mot 2050»
Holtålen kommune skal også gi tilbakemelding på fylkeskommunens høringsutkast om en strategi for energi i fylket.
Trøndelag fylkesting la 11. desember 2024 ut høringsutkastet «Energistrategi mot 2050», med frist 1. april 2025. Strategien beskriver energisystemets status, mål og tiltak for omstilling mot 2050, utviklet med bred medvirkning fra kommuner, næringsliv og FoU-miljø. Målet er «Sammen for energiomstilling innen 2050», med fem fokusområder: fylkeskommune/kommuner som energimyndigheter, overgang til fornybar energi, effektivisering, energiledd og infrastrukturinvesteringer.
Høringa ber om tilbakemeldinger på situasjonsanalyser, tiltak og samarbeidspotensial, samt nye forslag. Kommuner oppfordres til å involvere ungdomsråd. Strategien planlegges vedtatt midt i 2025.
Søknad om dispensasjon – Utvidelse av eksisterende massetak ved Morkavollen -Øyungsvegen
Holtålen kommune vurderer dispensasjon for utvidelse av massetaket ved Morkavollen-Øyungsvegen, i et LNF-område (spredt bebyggelse) utenfor arealplanens råstoffsoner. Søknaden fra veglaget omfatter uttak av 10.000 m³ grus til vedlikehold av 7,5 km vegstrekning, med utvidelse på 3,5 dekar nær eksisterende tak.
Trøndelag fylkeskommune anbefaler reguleringsplan, da hyppige dispensasjoner undergraver kommuneplanen. Driftsplanen sikrer bærekraftig utnyttelse ved revegetering, buffersone mot bekkeavrenning, og minimal påvirkning på villrein (sone 2 i Forollhogna), med dokumentert sjeldent bruk av området. Naboklager om støy og sandflukt er besvart gjennom tiltak i driftsplanen, inkludert lagring lenger fra vegen.
Vurderinga konkluderer at LNF-hensyn (næring, friluft) ikke vesentlig tilsidesettes, da tiltaket er begrenset og ligger inntil tidligere berørt areal. Fordeler som redusert transport (mindre klimabelastning, lavere kostnader) veier tyngre enn ulemper (visuelle inngrep).
Dispensasjonen anses lovlig etter PBL § 19-2, da fordelene klart overstiger ulempene, og driftsplanen sikrer ansvarlig gjennomføring. Kommunen legger vilkår om tilbakeføring av eksisterende tak, grunneiersamtykke og varsling ved kulturminnefunn. Konklusjonen er at dispensasjonskriteriene er oppfylt.
Søknad om dispensasjon – oppføring av anneks til fritidsbolig – GID 300/1/93
Bergstaden Bygg AS har på vegne av tiltakshaver søkt om dispensasjon for å oppføre et nytt anneks på 45 m² i Øyungen hytteområde. Eksisterende anneks på om lag 15 m² skal rives, men siden gjeldende planverk (reguleringsplan og kommuneplanens arealdel) tillater maksimalt 30 m², kreves det en dispensasjon for å bygge større.
Kommunedirektøren anbefaler avslag med hjemmel i plan- og bygningslovens § 19-2, fordi en slik overskridelse vesentlig tilsidesetter hensynet bak bestemmelsene. Tiltakshaver begrunner behovet med flere generasjoner som ønsker å bruke hytta, og at det blir trangt med gjeldende arealbegrensninger. De mener dessuten at totalarealet på eiendommen ikke overskrider 150 m².
Kommunedirektøren mener imidlertid at plassmangel alene ikke er tilstrekkelig for å gi dispensasjon, og frykter at et positivt vedtak vil skape presedens og undergrave det langsiktige planverket. Formannskapet bes derfor om å avslå søknaden, da vilkårene for dispensasjon ikke anses oppfylt. Saken legges nå fram for politisk behandling.
Lokale retningslinjer for behandling av saker etter jordloven og konsesjonsloven – oppnevning av lokal arbeidsgruppe
Kommunedirektøren anbefaler å starte arbeidet med å utforme lokale retningslinjer for behandling av saker etter jordloven og konsesjonsloven i Holtålen, i tråd med Bygdevekstavtalen og handlingsplanen for 2025.
Formannskapet skal oppnevne en arbeidsgruppe ledet av en folkevalgt, hvor også felles landbruksavdeling, Holtålen bondelag, Eidet bonde- og småbrukerlag og kommunens administrasjon deltar. Prosessen speiler tilsvarende arbeid i samarbeidskommunen Rindal, men de lokale forskjellene tilsier at hver kommune utvikler sine egne retningslinjer.
Hovedmålet er å klargjøre kommunens spillerom innenfor jordloven og konsesjonsloven, blant annet vedrørende fradeling av kårboliger, deling av jord- og skogareal og muligheter for å tilrettelegge for aktivt landbruk framover.
Bygdevekstprosjektet legger vekt på samhandlingsprosessen i arbeidsgruppa, da både diskusjoner og læring undervegs er avgjørende. Arbeidet skal munne ut i vedtak om nye retningslinjer i løpet av 2025, etter høring og politisk behandling. Finansiering av møtekostnader og tapt arbeidsfortjeneste dekkes av midler gjennom bygdevekstarbeidet. Dette skal bidra til økt forutsigbarhet.
Prioritering av spillemiddelsøknader for 2025, og innrullering av nye anlegg i handlingsdelen av kommunedelplan for idrett og fysisk aktivitet
Kommunen har mottatt to spillemiddelsøknader innen kategorien ordinære anlegg for 2025: Haltdalen skytterlag (rehabilitering av standplass og skyteskiver) og OK Fjell (rehabilitering av orienteringskart i Aunegrenda). Haltdalen skytterlags søknad er en gjentatt søknad, da prosjektkostnadene økte med ca. 100.000 kr, og derfor prioriteres denne først. Begge prosjekter tilfredsstiller kravene for støtte.
Kommunedelplanen for idrett og fysisk aktivitet (2020–2024) forlenges ut 2025, og anleggene innlemmes i handlingsplanen. Dette formelle vedtaket er nødvendig for oversendelse til Trøndelag fylkeskommune, som fatter endelig vedtak om spillemidlene. Kommunen mener det er positivt at lagene rehabiliterer eksisterende anlegg. Dette sikrer finansiering og utvikling for idretten.
Søknad om tillatelse til motorisert ferdsel i utmark i forbindelse med elgmerking – Trøndelag
Norsk institutt for naturforskning (NINA) får tillatelse fra Holtålen kommune, i medhold av Motorferdselloven § 6, til motorisert ferdsel med helikopter for innfanging og merking av inntil 15 elg i Trøndelag. Tillatelsen gjelder for 2025, samt for 2026 og 2027, i perioden 2. januar til 31. mars hvert år.
Behovet er særlig, knytter seg ikke til turkjøring, kan ikke dekkes på annen måte, og eventuell flyging i verneområder krever egen godkjenning. Ferdselen skal utføres mest mulig skånsomt for vilt, reindrift, grunneiere og øvrig ferdsel. Eventuelle natur- og miljøkostnader bæres av tiltakshaver. Enhver motorferdsel forutsetter grunneiers samtykke i forkant av flyging.
Søknad om motorferdsel i utmark
Trondhjems Turistforening har fått tillatelse til bruk av snøskuter vinteren 2025 og 2026, samt bruk av ATV høsten 2025, for å vedlikeholde vinterruta mellom Græsli og Nordpå.
De skal bore ned og sette opp nye stolper med røde kryss og refleks, og behovet er vurdert som særlig, ikke turkjøring, og kan ikke dekkes på annen måte. Tillatelsen bygger på Motorferdselloven §6, og all kjøring skal gjennomføres skånsomt og kun på tørt føre, for å minimere terrengskader. Kjøringa vil skje i en kort periode hvert år, og Trondhjems Turistforening bærer eventuelle miljø- og naturkostnader. Grunneiers tillatelse kreves før kjøring settes i gang.
Søknad om serveringsbevilling – Lille Nordpå
Nordpå Fjellhotell søker serveringsbevilling for matvogna «Lille Nordpå», som skal servere mat på festivaler og arrangementer. Søknaden behandles av formannskapet i Holtålen i henhold til Kommuneloven § 11–8 første ledd og Serveringsloven § 3. Åpningstida er 10.00–03.00, men vil variere etter arrangement. Siri Ann Harper (f. 16.09.1976) er foreslått som styrer, og Ragnar Harper (f. 07.01.1976) som stedfortreder.
Begge har bestått etablererprøve i serveringsvirksomhet, og mattilsynet godkjente matvogna 17.08.2023. Politi og skatteetaten har ingen merknader. Kommunedirektøren anbefaler å innvilge bevillinga, som gjelder mobil drift og kan inspiseres i henhold til Serveringsloven §13. Bevillinga behandles i formannskapet, som referatsak i kommunestyret.