Anbefaler tre vaksiner:

Her kan du stikke innom

DREVNE PÅ VAKSINERING: Apotektekniker Tone Grytbakk Langmo fikk influensavaksine av kollega og bestyrer Solvår Kverneng Evavold: – Det er syvende sesongen vi setter vaksiner her i apoteket, forklarer Evavold. Vitusapotek Røros har et eget skjermet rom for formålet.

Nå kan de som ønsker vaksineres mot influensa hos Vitusapotek Røros i Domus kjøpesenter. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å bidra til at vaksinasjonsdekninga i befolkninga øker. Influensa kan være en alvorlig sykdom, særlig for eldre og personer med kroniske sykdommer som for eksempel diabetes og hjertesykdom. Influensa øker risiko for lungebetennelse og følgelig også bruken av antibiotika. I tillegg er det fortsatt viktig å unngå dobbeltsmitte, altså unngå at man både blir smittet av covid-19 og influensa, skriver Solvår Kverneng Evavold, farmasøyt og bestyrer ved Vitusapotek Røros i ei pressemelding.

Hun opplyser at influensavaksinen er på plass i apotek over hele landet, og at Vitusapotek forventer storinnrykk. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har nær 1,6 millioner nordmenn økt risiko for alvorlig influensasykdom. 

Man betaler en egenandel ved vaksinering i apotek. 

– Influensa kan være en alvorlig sykdom, særlig for eldre og personer med kroniske sykdommer. FHI anbefaler at alle over 65 år og de som tilhører en risikogruppe vaksinerer seg før influensasesongen setter inn, fortsetter Evavold. 

GODT VANT: Apotektekniker Tone Grytbakk Langmo benytter muligheten til å få influensavaksine: – Jeg er godt vant til å vaksinere andre, og er trygg på det. Samtidig liker jeg best å se en annen vei når jeg selv blir stukket, sier hun med et smil. Bestyrer Solvår Kverneng Evavold styrer nåla med stødig hånd.

Ønsker å avlaste helsevesenet

Ifølge bestyreren avlaster vaksinering i apotek helsevesenet, og har blitt et naturlig valg for mange. I fjor valgte 220.000 å få satt årets influensavaksine i apotek. Det tilsvarer en av seks satte influensavaksiner. 

– I år anbefaler FHI koronavaksine, influensavaksinen og pnevmokokkvaksinen mot lungebetennelse for personer over 65 år. Det er kommunen som skal sørge for et tilbud om influensavaksine til personer i risikogruppene, men apotekene er et godt supplement, fortsetter Evavold. 

De fleste apotek har lengre åpningstider enn leger og kommunale tilbud, og de ligger der folk flest ferdes:

– På vårt apotek kan man stikke innom for å få satt influensavaksine og andre vaksiner, for eksempel pnevmokokk og kikhostevaksine såframt man har resept på disse vaksinene. Influensavaksine trenger man ikke resept på, for farmasøyter har forskrivningsrett på den vaksinen, utdyper hun. 

Man kan booke på nettsida til Vitusapotek eller på telefon, men apoteket tar også imot drop-in i oktober. Vaksineringa skjer på dagtid i ukedagene, da er det kvalifisert personell på plass.

Godt forberedt før sesongen

– Vårt helsepersonell har gjennomgått grundig opplæring, både teoretisk og praktisk. Forrige sesong satte vi mange vaksiner i vårt apotek. Vi er derfor godt forberedte på å hjelpe alle som ønsker å vaksinere seg mot influensa og andre sykdommer denne sesongen, sier bestyreren.

Før vaksinen settes må du svare på noen spørsmål om helsetilstand, allergier og liknende. I tillegg må alle som tar vaksinen vente på apoteket i minst 20 minutter etter at vaksinen er satt.

– De aller færreste opplever bivirkninger, men vaksiner kan gi ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet. Noen få kan oppleve lett feber, litt sykdomsfølelse eller muskelsmerter. Allergiske reaksjoner eller andre alvorlige bivirkninger forekommer uhyre sjelden, avslutter Evavold.

Om influensavaksinering i apotek

  • Alle over 12 år kan vaksinere seg (det kreves samtykke fra begge foreldre for barn mellom 12 og 16 år).
  • Man trenger ikke resept fra legen.
  • Man kan bestille time eller stikke innom på drop-in.
  • For hver vaksine som settes i apotek doneres en meslingvaksine til Leger uten grenser. 
  • Vaksinering starter 1. oktober.
  • De fleste som benytter seg av vaksinasjonstilbudet i apotek er over 60 år.
  • Rundt 900 personer dør av influensa hvert år i Norge. Mange får redusert helse og økt hjelpebehov etter influensa.

Kilder: 

Influensavaksine til risikogrupper - FHI 

Hver sjette influensavaksine satt i apotek | Apotek.no

Powered by Labrador CMS