Ja til offentlig-privat helse

VIL HA PRIVATE: Olav Halvor Megård og Pensjonistpartiet er bekymra for velferdstilbudet og mener både kommersielle og ideelle aktører må få større rom i den norske helsetjenesten.

Olav Halvor Megård og resten av Pensjonistpartiet ser med bekymring på forslagene om utfasing av de private tilbudene. 

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Utvalget som har utredet forholdet om private velferdstjenester har nå lagt fram sine tilrådninger. I tråd med mandatet har de foreslått tre alternative modeller for områdene; barnevern, barnehager, skoler, asylmottak, arbeidsmarkedstiltak, spesialisthelsetjenester og eldreomsorg.

Modellene innebærer som første alternativ kun drift i offentlig egenregi. Alternativ to er offentlig og ideell drift. Alternativ tre er både offentlig, ideell og kommersiell drift. 

Utvalgets flertall mener det er mulig å fase ut kommersiell drift i de offentlig finansierte velferdstjenestene. Utvalget understreker imidlertid at eventuell utfasing må sees i sammenheng med oppbygging av offentlig og/eller ideell kapasitet, og at gjennomføring bør planlegges slik at utfasingen får minst mulig konsekvenser for stabiliteten og kvaliteten i tjenestetilbudet. 

Pensjonistpartiet ser med bekymring på forslagene om utfasing av de private tilbudene. Ventelistene er lange, og behovene mange og krever samarbeid og ikke ekskludering. Vi viser til at Pensjonspartiet har programfestet å jobbe for et offentlig-privat samarbeid (både kommersielt og ideelt) innen helse- og omsorgstilbudene.

Vårt program har støtte fra Kantars helsepolitiske barometer, som viser at hele 80 prosent mener at den offentlige helsetjenesten må samarbeide mer med private aktører enn hva de gjør i dag for å gi god og kostnadseffektiv helsehjelp. Samme undersøkelse viser også at 73 prosent mener det ikke spiller noen rolle hvem som produserer tjenesten, så lenge de får nødvendig hjelp og behandling.

Powered by Labrador CMS