Flere lokale produsenter på Norsk spekematfestival:

– Du trenger ikke kjøpe serranoskinke

ANDRE ÅRET: Dette blir andre året Rørosmat og Heidi Sandnes stiller på Norsk spekematfestival. Til venstre Valon Salihu, medeier og daglig leder i Tynset Events AS, som driver Norsk spekematfestival. Til høyre Terje Hylen, styreleder og medeier i Tynset Event AS.

Rørosmat stiller for andre året med lokale produsenter på Norsk spekematfestival. Kvaliteten på produktene blir beskrevet som «suveren».

Publisert Sist oppdatert

– Den norske kvaliteten på mat har blitt helt suveren etter hvert, og kvaliteten på spekemat fra regionen er høy. Det har med både beite og dyrevelferden vi har oppi her å gjøre. Godt dyrehold blir god mat. Du trenger ikke kjøpe serranoskinke når vi har skinke på Tynset, sier daglig leder i Rørosmat, Heidi Sandnes, og ler.

Fra hovedrett til dessert

Norsk spekematfestival er privateid av Tynset Events og arrangeres på Tynset mot slutten av juni. Rørosmat stiller med fem produsenter i år.

– Stensaas Reinsdyrslakteri har med spekekjøtt og spekepølser, Kalsa gårdsbakeri kommer med bakst, desserten har Galåvolden gård med, Fjellurt har krydder som passer til all mulig mat og Eggen gårdsysteri har med prisvinnende oster. Så vi blir godt representert, både med hovedrett og dessert, vil jeg påstå, sier Sandnes.

– Hvor viktig er kjøtt og spekemat for Rørosmat som helhet?

– Det er en viktig del av vår totale portefølje, og det er det vi snakker om når vi skal inn i et marked. At vi har hele rekka fra hovedrett til dessert. Så kjøttprodukter er veldig viktige for oss.

Flere er enig med Sandnes, spesielt når hun sier at kvaliteten på spekemat fra rørosregionen er høy. Tronfjellskinka, som produseres på Tynset, ble kåret til Norges beste i 2020, og samme tittel har havnet på Tynset tre år tidligere.

Rørosregionen best på spekemat

Men det er ikke bare Tynset som er godt egnet for produksjon av spekemat.

– Hvor godt egnet er rørosregionen for å lage spekemat?

– Vi har et tørt og fint klima, og vi har ren kjøttproduksjon, så rørosregionen er helt perfekt for produksjon av spekemat. Dessuten er spekemat tradisjonsmat i vårt distrikt, det er det ingen tvil om. Spekemat, og skjørost og rømme, det er liksom sommermaten, er det ikke, spør Sandnes retorisk.

Men selv om spekemat har lange tradisjoner og nærmest er selve definisjonen på sommermat her i regionen, er det nok til å fylle en hel festival?

– Du, sier Terje Hylen, daglig leder i Norsk spekematfestival, alvorlig og peker.

– Spekemat er ikke bare skinke. Omtrent all mat kan spekes. Samtidig har spekemat lange tradisjoner i Norge. Du kan lage én, to eller tre festivaler om spekemat, fortsetter han.

I tillegg innrømmer han at de har utvidet festivalen med annet innhold, som flere typer produsenter, annet næringsliv og mange kjente artister.

– Alle fra null til 100 år kommer på festivalen, det er nok av aktiviteter for alle. Det er noe for barn, vi har masse mat og det blir fest på kvelden, sier Hylen.

Powered by Labrador CMS