Rørosmartnan kommer inn på statsbudsjettet: 

– Du sa to milliona, ja?!

JUBEL: Martnasgeneral Lillian Sandnes og styreleder Hans Vintervold (t.v.) i Rørosmartnan kunne torsdag slippe jubelen løs da ordfører Isak V. Busch (Ap) kom med to millioner fra statsbudsjetett.

Martnasgeneral Lillian Sandnes tok nærmest til tårene da ordfører Isak V. Busch (Ap) torsdag formiddag kunne overraske med at Rørosmartnan er inne på det ordinære statsbudsjettet - og det med dobbelt så mye. 

Publisert

Fire dager før statsbudsjettet presenteres, kunne ordfører Isak V. Busch og gruppeleder i Senterpartiet, Kristoffer Tamnes, slippe gladnyheten rundt kaffebordet på Kaffestuggu. Fra neste års statsbudsjett er Rørosmartnan inne med to millioner kroner, like før martnans 170. år. I fjor fikk martnan én million kroner i ekstraordinært statsbudsjett. 

– Jeg hadde håpa at vi ble med, særlig etter at statsministeren sjøl tok seg tid til å ha møte med oss i vinter. Nå gleder vi oss til å gå løs på planlegginga, men dette er ingen hvilepute, understreker Sandnes, og sier bevilgninga sørger for forutsigbarhet og rom til ikke bare å gjennomføre en martna, men også utvikle den videre. 

– Det er nå vi virkelig må levere. Det har vært drømmen min i mange år å få Rørosmartnan inn på statsbudsjettet, og når det skjer, er det anerkjennelsen som er den beste følelsen. Det vi jobber for, blir sett, og jeg er utrolig glad for at det blir litt romsligere framover. Dette er viktig for hele Røros-samfunnet, understreker Sandnes. 

Bygger grunnmuren

Få timer før omstillingsgruppa i Rørosmartnan skal møtes for å rede ut veien framover, løsner regjeringa på noen av flokene. 

– Dette er en grunnmur som sørger for at vi har ressurser til å jobbe med det hele året. Det er ingen hvilepute, men en trygghet som sørger for at vi også får nasjonale øyne på oss framover, sier martnasgeneralen. 

Ordfører Busch sier at støtten gjennom statsbudsjettet er avgjørende viktig for Rørosmartnan. 

– Jeg tror ikke folk har vært klar over hvor tynn en tråd martnan faktisk har hengt i, og dette gir oss mulighet til å ta Rørosmartnan inn i ei ny tid, og sikrer dette helt unike vinterarrangementet. Vi har jobba langsiktig og strategisk med dette i flere år, og at vi nå lykkes er helt fantastisk, sier ordføreren og legger til at statsministeren og stortingskomitéene ikke inviteres til Røros for å spise smørbrød. 

Langsiktig arbeid

Sp-representant Kristoffer Tamnes sier det er godt å se resultatene etter et langsiktig arbeid. 

– At vi klarer å få sentrale politikere opp så vi får vist fram hva Rørosmartnan er må trekkes frem som en suksessfaktor, og det er godt å kjenne på at man blir hørt. Dette vil bedde grunnlaget for ei god videreutvikling av Rørosmartnan, påpeker han. 

Daglig leder i Opplev Røros, Tove Martens, understreker at midlene fra statsbudsjettet gir rom for å utvikle Rørosmartnan i takt med markedet, framfor å løpe rundt for å få finansieringen til å henge ihop. 

– Det betyr ikke at nå skal vi slippe løs alle tøyler og bare gjøre hva vi vil, men den grunnmuren som er i ferd med å etableres, gjør det lettere å jobbe grundig med strategien, avslutter Martens.

Powered by Labrador CMS