Tok farvel med Harald og familien Hauge:

– Det mest overveldende jeg har kjent og opplevd noen gang

HJEMME: Uten om deres faktiske hjem, er det sannsynligvis her; blant venner og kjente, barn og voksne, latter og sang; at Harald og Hanne Hauge har følt seg mest hjemme.

Onsdag kveld var en anselig andel av Røros' befolkning samlet i Ziiren for å ta farvel med vår prest, Harald, og resten av familien Hauge.

Publisert

– Dette er det mest overveldende jeg har kjent og opplevd noen gang, sa hovedpersonen etter at folkemassen hadde forlatt kirka.

Under hører du en podkast fra avskjeden i Bergstadens Ziir.

Sjelden har røroskirka vært så full. Og aldri for noen som ikke skal melde permanent flytting. Det mest rørende var at både barn, unge, ungdommer, voksne og eldre var der for å si farvel til familien Hauge før de nå flytter sørover. Bare ut fra oppmøtet kan vi si noe om innvirkninga både Harald og resten av familien har hatt på rørosingene.

MUSIKK: Han var ikke med på alle innslagene, Harald Hauge, men han trivdes tydelig bak pianoet mens han spilte sammen med de andre artistene
SANG: I tillegg til å sitte og spille på flygelet plassert nede på kirkegulvet, var han høyt oppe blant orgelpipene og sang også.

For å gi et slags bilde på hva Harald har betydd for folk i Røros, stilte vi en håndfull av dem nettopp det spørsmålet: Hva har Harald betydd i ditt liv?

– Han har betydd veldig mye. Til å være prest er han verdens beste. Han har vist oss så mye menneskelighet, og jeg er veldig lei meg for at han drar nå.

– Han har vært en viktig bidragsyter for at rørossamfunnet er som det er i dag. Det er nesten litt rart når jeg tenker at han ikke skal være med. For han har alltid stilt opp og gjort så mye bra for samfunnet her.

– Han har vært en klok mann og en dyktig musiker. Han er jo en ressurs langt utover det å være prest, og han er kanskje en av dem som kan mest om Falkberget, som jeg kjenner. Utover det, så er han et «mænnesj».

– Han er en bra mann og en bra prest. Han har vært med på begravelser i familien vår, og da dattera min ble konfirmert samisk var han med til Offerdal på samisk konfirmasjonsleir.

– Har du noen siste ord til rørosingene før du drar?

– Dere må bare holde fast ved alt det som vi så i kveld, altså fortsette å synge og spille, og være der for hverandre i rommet her og alle andre steder, akkurat som dere viste i kveld. Det var så fint, og jeg tror ikke det var bare jeg som syntes det. Så jeg tenker: Ta vare på det, var de avsluttende ordene fra Harald Hauge.

MYSTIKK: Da sola plutselig kikket inn midt i konserten, ble det en nærmest mystisk atmosfære i kirka.
LOKALE: En lang rekke lokale musikere var med og hedret Harald Hauge og resten av familien. Her er det, fra venstre, Olav Luksengård Mjelva, Anne Guri Stokkli Haugvold og Ole Anders Feragen som spiller.
SPESIELT: Avskjeden var spesiell, stemningen i kirka var spesiell og lyset var spesielt.
Powered by Labrador CMS