Om strømpriser, Rørosbanen, ROBEK og hytteplaner

INNLEGGSFORFATTER: Richard Kollstrøm
Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Om strømprisene:

For litt siden var strømprisen for bosatte (og hytteeiere) i Røros 209,09 øre per kilowattime, og for holtålingene 9,57 øre. Prisforskjellen var da hele 199,09 øre, eller 948 prosent høyere på Røros enn i nabokommunen. Prisforskjellen er noe mindre som følge av regjeringens prisstøtte, som ble dekket av statskassens enorme inntekter av strømsalg til andre land. Som bosatt i samme strømsone som Røros kommune, må det være tillatt å stille spørsmål om hvem som har funnet på soneinndelingene i Norge?

Svaret må være at sittende regjering må ha hovedansvaret.

Strømstøtten gjelder ennå ikke for landets alle hytteeiere. Dette må da ha ført til færre besøk og tapte inntekter for næringsdrivende på Røros, Holtålen og de fleste hyttekommunene i landet. Fra senhøsten i år er det bebudet at staten vil ta ansvar for strømprisene – også for hytteeierne. De fleste ønsker også at strømprisene blir mer forståelig for folk flest.

Om Rørosbanen:

Det er registrert at noen lokalpolitikere nå har uttalt at Rørosbanen trenger betydelige utbedringer som følge av mange svikter/mangler med Dovrebanen. Til og med store godstog har belastet Rørosbanen, som ikke er bygget for slike tunge tog - og trenger da snarlige utbedringer.

Rørosbanen er svært viktig – også for vår totale beredskap. Våre «venner» i øst er neppe til å stole på. Et samarbeid mellom ansvarlige politikere og Forsvaret på Rena i Østerdalen bør da være viktig. Det holder ikke med bare prat.

Om Steinar Skjerdingstads hytteplaner på egen eiendom i Galåen:

Flere – også jeg – har registrert kommunens nektelse for grunneier til å bygge noen spesielle hytter. For flere år siden opplevde jeg samme negative holdning fra en Sp-styrt kommune i Troms, med overføring av et arvet småbruk til en bror som bodde i samme fylke i og med at jeg hadde flyttet til Østlandet. Etter klage ble kommunens nektelse underkjent og overføringen godkjent på grunn av ubeboelig gammelt hus.

Jeg kjenner til at flere arkitekter i disse tider har vansker med å få nye oppdrag. Følgelig er flere på leting etter nye oppdrag som kan gi inntekter. SV-ere på Røros selger da også sine eiendommer av ymse grunner.

I Ringsaker kommune (bruttoareal 1.281 km2 og landets største hyttekommune med snart 6.000 hytter) arbeides det med planer om å bygge 130 nye hytter. I Løten kommune (bruttoareal 369 km2) er det planer om å bygge relativt mange fritidsboliger. I Røros kommune (bruttoareal 1.956 km2) er det om lag 3.200 hytter, og her nekter kommunen å tillate flere hytter.

Om Røros på ROBEK-lista:

Å bli svartelistet på ROBEK-lista for kommunene har som oftest sammenheng med svak økonomisk styring (og politikk). Som oftest uten konsekvens for den øverste politiske ledelsen.

I og med at kommuner ikke kan erklæres konkurs, bør en komme fram til andre virkemidler. En løsning kan være sammenslutninger av kommuner. Det er grunn til å nevne at Norge med 5,5 millioner innbyggere har hele 357 kommuner. I Sverige med nesten dobbelte antall innbyggere er det 290 kommuner, og i Finland er det 311 kommuner og folketall på 5,6 millioner.

Sikkert er det at Norge har for mange politikere.

Powered by Labrador CMS