– En folkevalgt skal stå opp for innbyggerne, ikke for byråkratene

BETINGELSE FOR DEMOKRATIET: Folkevalgte har plikt å stille spørsmål ved informasjonen administrasjonen legger fram, skriver Fjell-Ljom i ukas leder.

De kritiske spørsmålene fra våre folkevalgte ser ut til å utebli i mange saker, senest under kommunestyremøtet tirsdag kveld. Behandlingen av ny avtale om skadefellingslag og saken om nye omsorgsboliger i Holtålen ble gjennomført bortimot uten spørsmålstegn - med ett unntak. Det er et dårlig tegn for demokratiet. 

Publisert Sist oppdatert

Kommunedirektøren ønsker å legge vekt på arbeidsro framfor informasjon. De som prøver å stille spørsmål i møter, møter en vegg av taushet fra sine byråkrater og medfolkevalgte. 

Selvsagt er det plagsomt for administrasjonen når vi i pressen stadig bruker tid på å be om innsyn i ulike dokumenter og saksarbeider. 

Det gjør vi ikke for å være ekle, men vi gjør det fordi tiden har vist at bak altfor mange skapdører gjemmer det seg store og små skjeletter. Vi kan ikke svare på om disse skyldes dårlig økonomi, tidspress eller andre årsaker. Likevel er det vår plikt å gå kommunenes arbeid i sømmene. Vi gjør det ikke for å glede oss sjøl, men for at innbyggerne, som betaler regninga, skal få vite hva pengene deres går til. 

Det er nettopp kjernen i Vær varsom-plakaten redaktørstyrte medier jobber etter: 

1.4. Det er pressens rett å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold. Det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.

1.5. Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.

Det er også de folkevalgtes plikt å stille spørsmål ved arbeidet administrasjonen legger fram, for å sikre at alle avgjørelser tas på et godt grunnlag og at all informasjon har kommet på bordet. Det er grunn til å stille spørsmål ved de folkevalgtes stilltiende aksept i mange saker. 

Hvorfor er de folkevalgte redde for å vise hvor skapet skal stå og stille kritiske spørsmål? En folkevalgt skal stå opp for innbyggerne, ikke for byråkratene på rådhuset. Om de ikke tør stille kritiske spørsmål og påse at byråkratiet ikke går utover sitt mandat, bør man slippe til noen som er engasjert nok til å leve opp til det tillitsvervet det er å være folkevalgt. Om du legger fra deg den kritiske sansen hjemme foran hvert eneste møte, så er du i realiteten en dårlig ombudsperson for innbyggerne dine.

Powered by Labrador CMS