Litt enklere forklart:

Sluttbehandling av barnehagen på Ysterhagaen, lysforurensing og bosetting av flyktninger

SLUTTBEHANDLING: Blant sakene som ordfører Isak Veierud Busch og resten av politikerne skal behandle i kommunestyret i kveld er sluttbehandling av barnehagen på Ysterhagaen, lysforurensing og bosetting av flyktninger.

Det er ikke bestandig at saksdokumenter er like lettlest. Her er en litt enklere oppsummering av kveldens saker som skal behandles i kommunestyret på Røros.

Publisert Sist oppdatert

Vi har brukt KI for å lage sammendrag av saksdokumentene.

Den største saken som skal behandles i kommunestyret i kveld er sluttbehandlinga av Ysterhagaen barnehage. Denne saken kommer til behandling på nytt fordi Statsforvalteren mente at behovene til beboerne ved TFF ikke var godt nok ivaretatt i høringsprosessen.

Saken oppsummert

Kommunedirektøren i Røros kommune anbefaler vedtak av detaljreguleringsplanen for Ysterhagaen barnehage etter justeringer basert på innspill og faglige vurderinger. 

Statsforvalteren opphevet tidligere planvedtak grunnet utilstrekkelig utredning av helsemessige konsekvenser for beboerne ved TFF.

Endringer som nå er innarbeidet, inkluderer flytting av atkomst, skjermingstiltak for å redusere støy og lysforurensning, samt større grønnstrukturareal.

Planen ble lagt ut til begrenset høring med seks mottatte innspill, inkludert fra verger til TFF-beboere og sektormyndigheter. Innspillene fokuserte blant annet på skjermingstiltak, medisinskfaglige vurderinger og parkering. Kommunen har lagt inn krav om medvirkning fra berørte parter ved utarbeidelse av skjermingstiltak, som nå også konkretiserer bruk av skjermvegger og beplantning.

Parkeringsarealet er redusert fra dagens kapasitet, mens sykkelparkering tilrettelegges nærmere ansatteinngangen. Grønnstruktur for TFF utvides betydelig, noe kommunen mener ivaretar behovet for gode uteområder.

Kommunedirektøren vurderer planen som balansert og til gunst for beboerne ved TFF. Ingen nye opplysninger tilsier at planarbeidet må stanses, og det foreslås derfor at planen vedtas i sin endelige form.

Revidert samarbeidsavtale 

Røros kommunestyre skal også ta stilling til en revidert samarbeidsavtale for Midt-Norge sitt oppgavefellesskap mot akutt forurensning (MNIUA). Endringene er gjort for å tilpasse avtalen til ny kommunelov og tydeliggjøre ansvarsfordelinga mellom kontorkommunen og beredskapsutvalget, som tidligere ble kalt styret. 

Nå skal det bli enklere å gjøre små justeringer i avtalen uten å måtte gå via kommunestyret hver gang. MNIUA har én ansatt som nå blir overført til Trondheim kommune. Endringene har ingen store konsekvenser for økonomi, miljø eller arbeidsmiljø. 

Kommunedirektøren anbefaler at avtalen vedtas, slik at samarbeidet kan fortsette som før, men med klarere rammer og ansvarsfordeling.

Interpellasjon om lysforurensing

Representant Christer Tronsmed (Ap) har sendt inn en interpellasjon til kommunestyret 12. desember 2024 om lysforurensning.

Den peker på de negative effektene av unødvendig og feilplassert belysning. Lysforurensing hindrer nattehimmelens synlighet, påvirker økosystemer og reduserer livskvalitet. Tiltak som bevegelsessensorer, tidsstyrt lys, og å unngå oppdrettet eller unødvendig fasadebelysning kan redusere slike problemer. 

Forslaget inkluderer at Røros kommune innfører lysforurensningstiltak i reguleringsplaner og reduserer unødvendig belysning på kommunale bygg, som Beredskapssenteret og Verket. Slike tiltak gir helse-, miljø- og ressursmessige fordeler og styrker Røros’ unike karakter, mener Tronsmed.

Bosetting av flyktninger

Røros kommune planlegger å bosette 50 flyktninger i 2025, med mulighet for å øke tallet til 60 dersom noen reiser tilbake til hjemlandet i løpet av året. Anmodninga fra IMDi inkluderer flyktninger fra ulike land, med hovedvekt på Ukraina. 

Kommunedirektøren vurderer at Røros har gode forutsetninger for å gi flyktningene språktrening, arbeidstrening og støtte for integrering. Selv om dette er krevende, har kommunen lykkes godt med tilsvarende oppgaver de siste årene, takket være samarbeid mellom kommune, næringsliv og frivillige. Kapasitetsutfordringer kan oppstå innen barnehage, helse og arbeidsplasser, men kommunen er forberedt på å håndtere dette.

Kommunedirektøren anbefaler bosettinga som et humanitært ansvar og en viktig del av Norges samlede innsats for å håndtere en historisk stor flyktningkrise. Målet er å integrere flyktningene slik at de kan bli selvstendige og aktive medlemmer av lokalsamfunnet.

Revidert avtale

Røros kommunestyre vurderer en revidert selskapsavtale for Konsek Trøndelag IKS, som inkluderer Tynset kommune som ny deltaker fra 1. januar 2025. Avtalen er oppdatert for å reflektere Tynset kommunes innlemmelse, med to eierandeler basert på kommunens innbyggertall. Endringer er også gjort for å tilpasse avtalen til oppdateringer i IKS-loven, som blant annet krever minst to varamedlemmer for representantskapet.

Utvidelsen vil øke antall eierkommuner til 47 og bidra til økonomisk stabilitet for selskapet, uten ekstra kostnader for eksisterende eiere. Konsek har hovedkontor i Steinkjer og betjener kontrollutvalg i tre fylker med 12 ansatte. 

Kommunedirektøren anbefaler avtalen.

Kommunestyremøtet starter klokka 19:00 i kveld.

Powered by Labrador CMS