VÆR OPPMERKSOM: Terje Borgos er leder for Fjellrevgruppa for Selbu, Tydal, Holtålen og Røros. Han ber åtejegere på Røros være ekstra oppmerksomme etter at det er sett fjellrev på åte: – Hvite fjellrever er lett gjenkjennelige, men de blå kan forveksles med rødrev ei mørk natt, advarer han.Eli Marie Jensen
Den siste tida er det observert fjellrev i Røros. Fjellrevgruppa ber jegere som driver med åtejakt om å være ekstra påpasselige og forsikre seg om at de skyter rødrev og ikke fjellrev.
– Vi ønsker å komme med en påminnelse til de som driver med åtejakt om at det er observert fjellrev på Røros. Begge revene har vært på åte, og da synes vi det er viktig å advare jegerne.
Annonse
– Ikke skyt feil rev
Det sier Terje Borgos, leder for Fjellrevgruppa for Selbu, Tydal, Holtålen og Røros. Han opplyser at de to fjellrevene er observert øst i Røros kommune, én av dem sør for fylkesveg 31 og én nord for fylkesveien. Han mener fjellreven også kan gå på åte andre steder i Røros.
– Ikke skyt feil rev, er det klare budskapet fra Borgos.
– Den ene som er sett nå er hvit og den andre er blå. Hvite fjellrever er lett gjenkjennelige, men de blå kan forveksles med vanlig rødrev ei mørk natt, advarer han.
– Hva bør en gjøre dersom en kommer over et sted der det er fjellrev?
– En skal absolutt ikke forstyrre dem, særlig ikke nå utover seinvinteren og på vårparten når de har begynt å etablere sebg. Ser du fjellrev, bør du umiddelbart trekke deg unna. Vær også oppmerksom på at fjellreven særlig misliker hunder.
Annonse
Ønsker seg bildedokumentasjon
Borgos har også en oppfordring til de som eventuelt får øye på en fjellrev
– Vi ønsker å få sikre observasjoner, derfor er det viktig hvis en har mulighet for å ta bilde av fjellreven for sikker dokumentasjon. Får du til det, er det bare å ta kontakt med meg, oppfordrer han.
– Hvor kommer fjellrevene fra og hvorfor trekker de hit?
– Jeg regner med at det er valper fra Sylan og Kjølifjellet. Fjoråret var et bra fjellrev-år. Bare på norsk side av Sylan ble det født 27 valper fordelt på seks kull.
– Kan gå stygglangt
– Er det blitt for mange fjellrever så de må søke ut for å få mat?
– Det er ikke for mange, men det er helt normalt at særlig yngre dyr reiser ut for å se etter kamerater. Både på Kjølifjellet og i Sylan finnes det fôringsautomater, så de har nok mat. Av natur er fjellreven nysgjerrig, og de kan gå stygglangt, forklarer Borgos.
Også 2022 var et bra valpeår for fjellreven i regionen. Da vandret flere valper nedover Gauldalen, og folk både i Trondheim og Stjørdalen fikk oppleve det sjeldne dyret. Ifølge Borgos er en bytur ingen distanse for fjellreven.
– En av flere fjellrever som spiste på et elgkadaver i Femundsmarka, hadde et øremerke som viste at den kom fra Helagsområdet i Sverige. Vi har også eksempler på fjellrev som har gått helt fra Dovre til Finse på Hardangervidda, og DNA-prøver har vist at én har gått fra Svalbard til Grønland og videre derfra til Canada.
Et av landets mest truede pattedyr
Fjellrev (Vulpes lagopus) regnes for å være et av Norges mest truede pattedyr. Ifølge Miljødirektoratet var fjellrevbestanden i Norge i 2024 beregnet til å være mellom 303 og 365 voksne individer siste treårsperiode (2022-2024).