Fjell-Ljom mener:
Restefest for sårbar gruppe
MANGLER MIDLER: Øverhaghaen bofellesskap får i disse dager nytt kjøkken og oppusset fellesareal. Private midler finansierer oppussinga. Hvorfor skal private betale for oppgradering av kommunens bygningsmasse, spør vi om i denne lederartikkelen.
Henrik Langgård
Denne uka skriver vi om bruk av private midler til oppussing av et kommunalt bygg på Røros. 250.000 kroner som kunne gått til hyggelige tiltak for beboere som i stedet brukes til et nytt fellesareal for beboerne på Øverhagaen bofellesskap.
Det blir et flott nytt kjøkken og en etterlengtet oppgradering som beboerne på Øverhagaen gleder seg til og som de skal være stolte over. Det er her beboere og ansatte møtes til måltider, sosialt samvær og for å se på TV. Nytt kjøkken og oppholdsrom gir trygghet og livskvalitet.
Spørsmålet er hvorfor oppussinga i bofellesskapet finansieres over kommunens budsjett? I den store sammenhengen er det tross alt ikke den store summen det er snakk om.
Avdelingsleder ved Øverhagaen bofellesskap, Trine Lise Trønnes, sier til Fjell-Ljom at de trodde midlene fra kommunen var på vei i fjor. De kom aldri.
I Røros sitter en gruppe mennesker som føler at de ikke er verdt å bruke penger på. Handler det om en stram økonomi, om prioriteringer eller begge deler?
Samtidig er det verdt å nevne at dette skjer i den samme kommunen der man blant annet glemmer å søke om en halv million til drift av frivilligsentraler. En halv million som nå må finnes andre steder i et trangt kommunebudsjett.
Vi snakker vi om en kommune som bygger ny brannstasjon, beredskapssenter, to barnehager, bibliotek og et moderne bo- helse og velferdssenter. Med avdrag på lån og rentebelastning vinker den lite attraktive Robek-lista i det fjerne.
Når de store pengene er brukt på kostbare byggeprosjekter med høy prestisje, er det noen som må kjempe om slantene som er igjen. Da er de som ikke roper høyest lettest å overse. Godt for dem at det finnes en gavmild onkel som åpner lommeboka.