Fastmusikerordning i Fjellregionen

VIL HA KONTOR: Tor Espen Aspaas vil ha et eget fastmusikerkontor i Fjellregionen. Foto: Trond Haugan

Det slås herved til lyd for opprettelse av et Fastmusikerkontor i Fjellregionen, skriver pianist og professor Tor Espen Aspaas i dette debattinnlegget. 

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

 Fastlegeordninga ble innført i Norge i 2001, og det er på høy tid å anerkjenne at kropp, psyke og følelser henger uløselig sammen og at folkehelse er et komplekst begrep. Mennesket overlever ikke på Paracet alene. Dersom hver innbygger fikk tilgang på en egen fastmusiker, ville også musiske og emosjonelle behov systematisk kunne ivaretas individuelt og dermed avlaste legevakt, DPS og helsesentre i fjellkommunene gjennom forbedret leve- og livsstandard i den generelle befolkninga.

Musikk er et fantastisk fenomen, og musikkterapeutiske studier, spesielt fra de seneste par tiårene, dokumenterer hvilket potensial den har til å endre liv og helse i positiv retning. Vår region huser for tida et forbløffende stort antall utøvere på toppnivå innenfor en rekke sjangere – mange med like lang utdanning bak seg som en medisiner – så ventelistene for tildeling av fastmusiker ville ikke nødvendigvis bli uendelig lange. I motsetning til hva dagens fastleger har anledning til, ville fastmusikeren din kunne komme på hjemmebesøk, spillende på medbrakt instrument eller på det støvete pianoet du arvet av grandtante Aslaug, alternativt trøorgelet etter oldefar Gissulf. Fastmusikeren din ville selvsagt være underlagt taushetsplikt om dine musikalske preferanser, men i motsetning til gjengse legekonsultasjoner ville fastmusikeren ønske vennene dine varmt velkommen til å overvære seansen. Fastmusiker kan dessuten byttes med langt høyere frekvens enn fastlege – opptil 12 ganger i året.

For deg som ikke vet hvilken musikkmangel du lider av, ville Fastmusikerkontoret kunne stille med et bredt diagnostisk testpanel fra gregoriansk sang til Kygo for å registrere hva som gir utslag på tårekanalene dine. Fastmusikerne ville dessuten ønske velkommen et samarbeid med fastlegene om koordinert og skreddersydd behandling: Tenk deg muligheten av å få forelagt personlige valgmuligheter mellom Vival og Vivaldi, Antibac eller J.S. Bach, placebo og Jularbo, betablokkere eller Beethoven – og få foreskrevet pols mot kols, wienervals mot Weltschmerz, Rolling Stones mot nyrestein? Musikalsk medisin virker dessuten profylaktisk (‘forebyggende’, forklarer min kardiologvenn Anders Ose) og er så å si fri for negative bivirkninger, selv om Chopin statistisk sett gir kronisk gåsehud hos flere enn én av tre.

I en kommune som Røros, som nå eksperimenterer med rabiate ROBEK-innsparinger og dronelevering av middagsmat til syke og isolerte innbyggere, mener vi det må være av vital betydning å balansere kald teknikk og avhumaniserende kunstig intelligens med kunstintelligens, demokratisk tilgjengeliggjort gjennom nære og levende musikermøter. Egenandel skal være fleksibel og behovsprøvd. Refusjonsordninger bør utredes.

Oppfordringa går til kunstnere, klienter og kreative krefter i alle sju kommuner: Fjellregionen Fastmusikerkontor bør åpne snarest.

Powered by Labrador CMS