Fjell-Ljom mener:
Ta kvinnene på alvor!
SNAKKER OM KVINNEHELSE: Johanne Holden (25) snakker om kvinnehelse i denne ukas Fjell-Ljom. Fjordingen Kjekkas skal bli turkompis og fungerende bein for å hjelpe henne ut i skogen og til fjells.
Ingrid Hemming
Et forskningskart utarbeida av Folkehelseinstituttet, viser at det fortsatt er store kunnskapshull om effekt av behandling på typiske kvinnesykdommer. Særlig gjelder dette de yngre og de eldre aldersgruppene.
En av disse møter du i dagens avis, nemlig 25 år gamle Johanne Holden, som sliter med store bekkenplager etter graviditet og fødsel. Tidligere i mars ropte hun et varsko om den manglende satsinga på kvinnehelse. I Norge, med et av verdens beste helsevesen, må Johanne sjøl betale for en behandling som gir håp om en smertefri hverdag, et arbeidsliv, og en aktiv fritid – slik som de aller fleste tar for gitt.
De fleste former for forskning og behandling på vanlige sykdommer, er tilpasset menn. Først i den siste tida har diagnoser kvinner har slitt med i århundrer, som endometriose og PCOS, blitt tatt seriøst, debattert, diskutert og omtalt. Det er ikke som om dette er noe nytt, det er først nå kvinnene har klart å rope høyt nok sammen til at helsevesenet tar plagene på alvor i stedet for å avfeie dem med «sånt må man regne med».
En leder i det farmasøytiske selskapet Organon hevder overfor Financial Times at kvinnehelse blir «kronisk undervurdert fordi investeringsverdenen er dominert av menn». I stor grad har både forskning og behandling vært rettet mot reproduksjon, og i mindre grad mot at andre, vanlige sykdommer som hjerteinfarkt, gjerne rammer kvinner hardere enn menn. «Kvinners symptomer har historisk sett ofte blitt psykologisert», sier professor Malin Eberhard-Gran, spesialist i samfunnsmedisin i en artikkel i magasinet Elle. Alt som gjør vondt kan i teorien altså være psykisk, tyder tidligere forskning på.
Det nærmer seg et nytt stortingsvalg. Kanskje er det på tide å rope enda høyere om at det er på tide at kvinnehelse settes på dagsorden – med penger til. Medisiner utvikles – og testes – for menn. I årtier har det vært forsket på en mannlig versjon av p-piller. Foreløpige varianter har aldri kommet på markedet fordi bivirkningene har vært for alvorlige, slikt som hodepine og magesmerter. For kvinner er derimot dette noe vi må «regne med». Det er bare å «bite tennene sammen» og «ta det som en mann».