Miljødirektoratet med innstramninger:
– Historisk lite laks
INGEN Å SE: I fjor sommer ble det svært kort laksefiskesesong. Det er ikke sikkert det blir noe særlig bedre i 2025.
Foto: Iver Waldahl Lillegjære.
Miljødirektoratet har sendt ut forslag til endringer i laksefisket i sjø og elv. Forslaget omfatter innstramninger for totalt ni sjøområder og 42 elver. Endringene skal tre i kraft fra årets fiskesesong.
– Fordi det de siste årene har kommet historisk få laks inn til norskekysten ser vi oss nødt til å foreslå store begrensninger i årets laksefiske, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Viktige elver berørt
Mange viktige lakseelver får innført strenge restriksjoner på laksefisket, dersom Miljødirektoratets nye forslag til fiskebestemmelser blir vedtatt. Blant disse er Numedalslågen, Mandalselva og Suldalslågen i sør, de store lakseelvene i Trøndelag og noen elver i Finnmark. Det er også flere elver i Vestland og Møre og Romsdal som får strengere begrensninger enn i dag.
– Laksebestandene i mange av elvene der vi foreslår strengere begrensninger i fisket, er avhengige av at mye stor hunnlaks ikke blir fisket opp og i stedet får deltatt i gytinga. Stor hunnlaks legger grunnlaget for mange lakseunger, sier Hambro.
Kritisk
Miljødirektoratet foreslår også at det ikke lenger blir noe laksefiske i sjø i Finnmark, hvor den kritiske situasjonen for laksen i den store Tanaelva er årsaken.
– Tanaelva er en av verdens viktigste lakseelver. Fordi laks fra Tanavassdraget fiskes i sjølaksefisket i hele Finnmark, er tilstanden til laksebestandene i Tanavassdraget i stor grad styrende for hvilket laksefiske som kan tillates i sjøen i hele Finnmark, mener Hambro.
Tre rekorddårlige år
– Den gangen de gjeldende bestemmelsene for laksefisket ble innført var det langt mer laks som kom tilbake til kysten fra havet enn det er nå. Det er derfor behov for å redusere fisket. De tre dårligste lakseårene historisk sett har vært i perioden etter 2021, påpeker Hambro.
Miljødirektoratet har tidligere varslet at det er behov for strengere reguleringer, og en føre-var-strategi for laksefisket. Dette innebærer et mer avgrenset fiske i starten av sesongen, med mulighet for å åpne for mer fiske senere dersom innsiget av laks viser seg å være godt nok.
– Gjennom å foreslå en mer forsiktig start på laksefisket, ønsker vi blant annet å redusere risikoen for at vi akutt må stenge fisket i mange elver tidlig i sesongen, slik vi så oss nødt til i fjor. Vi håper at dette kan bedre forutsigbarheten både for de som leier ut fiskerettigheter og for de som kjøper rettighetene til å fiske, sier Hambro.
De trønderske elvene Miljødirektoratet foreslår innstramninger i laksefisket er Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva, Steinkjervassdraget og Namsenvassdraget. Forlaget i alle disse elvene er å justere fisketider og/eller kvoter.