– Krafta må brukes i Norge

Stein Petter Haugen, kommunestyrerepresentant i Røros.

En ny valgkamp nærmer seg med stormskritt og et nytt storting skal velges. Valgkampen 2025 håper jeg et tema kommer høyt oppe på dagsordenen. Nemlig energiproduksjon og strømpriser.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Å betale flere kroner for strømmen per kilowattime er rett og slett en uholdbar situasjon for både privatkunder og industri. Dette er noe som går utover privatøkonomien til folk og til slutt industrien vår.

Da regjeringa innførte strømstøtten, var det et kjærkomment virkemiddel for privathusholdninga. Og det skulle bare mangle at folk fikk hjelp for å håndtere noe så essensielt som strømregninga og det å ha varme og lys i sine hus. Strømstøtte er veldig bra, men strømstøtten er ikke noe som kan vare evig. Det blir litt som å gi førstehjelp til en skadet person. Det er nødvendig i starten, men ikke noe som kan pågå i evighet. Til slutt må det helsepersonell inn å overta behandlinga. Poenget er at vi må få kontroll på strømmarkedet og ikke gi førstehjelp i all overskuelig framtid.

Vi har koblet oss nærmere på det europeiske strømmarkedet gjennom strømkabler til det europeiske kontinentet. Vi eksporterer og importerer energi gjennom disse kablene. Det betyr at krafta flyter fritt gjennom disse kablene. Det vil si det blir lik pris i begge ender av kablene. Hvis et kraftselskap kan selge krafta til 3 kroner for kilowatten i Tyskland så blir også prisen for norske husholdninger 3 kroner per kilowattime.

Trond Giske sa det så klokt i 2023: Hvis det er 20 grader inne og 20 kuldegrader ute. Åpner du vinduene på vidt gap, blir det etter hvert lik temperatur både inne og ute. Det blir utetemperatur inne. Fordi ut er så mye større enn inne.

Det sies at Norge trenger mer produksjon av fornybar energi. Og det er for så vidt sant. Det er ingen som er uenig i. Men jeg vil likevel trekke fram noen refleksjoner:

1. Hvordan skal denne krafta produseres?

2. Hva skal bruke den krafta vi produserer til?

3. Hvem skal sitte igjen med fortjenesten på den krafta vi produserer

Er det for eksempel riktig at vi skal bygge ned norsk natur for å bygge vindmøller? Jeg mener bestemt at vi ikke skal bygge mere vindkraft i Norge. Man redder ikke klimaet ved å bygge ned naturen. Jeg tror også at i framtida vil vindkraft være en energikilde som vi ikke trenger da jeg tror at teknologien på solkraft, vannkraft og atomkraft har kommet vesentlig lenger enn i dag.

Det andre vi må spørre oss er hvordan vi skal bruke den energien vi produserer til. Skal vi eksportere mer enn i dag? Skal vi bruke den krafta vi produserer til å elektrifisere norsk sokkel for så og sende den gassen som produseres der ut i kontinentet før den blir brent? Eller skal vi bruke krafta vi produserer til å sikre norske husholdninger og industri forutsigbare strømpriser til en lav pris? Jeg mener i aller høyeste grad det siste. Et annet spørsmål er om alt må elektrifiseres? 

Det tredje refleksjonsområdet som jeg trekker opp er at de fleste av dagens vindkraftverk er eid av utenlandske selskap som betaler tilnærmet null i skatt på sin fortjeneste. En oversikt fra 2023 viser at sju av ti norske vindkraftverk er eid av utenlandske selskap i skatteparadiser. Da blir spørsmålet om dette er greit?

Jeg mener definitivt ikke.

Powered by Labrador CMS