Eldregrupper har fortsatt dårlig tannhelse

VIL HA ENDRING: Olav Halvor Megård (Pp) vil ha på plass langt bedre ordninger for eldre når det kommer til tannhelse.

Pensjonistpartiet er positiv til at regjeringen har nedsatt et tannhelseutvalg for å se på ulike sider av den norske tannhelsetjenesten, samt komme med forslag til tiltak som skal bedre tannhelsen.

Publisert

Pensjonistpartiet oversender med dette flere forslag til tiltak, bl.a. gratis tannundersøkelse for alle over 70 år. Tilrådningene er behandlet av partiets sentralstyre.

Generelt er den norske tannhelsen god, men for flere grupper eldre gjelder at mange har dårlig tannhelse. Det viser flere undersøkelser. Forskere bak en studie publisert i tidsskriftet Gerodontology fant at personer i aldersgruppen 65 år eller eldre som har mottatt hjemmetjenester, har dårligere tannhelse enn resten av befolkningen. En annen studie sammenligner tannhelsetjenester i 32 europeiske land. Den viser at 9 prosent av den norske befolkningen ikke har vært hos tannlegen siste året, selv om behovet har vært der. Det plasserer Norge på en tiende plass i undersøkelsen, og bare Island kommer dårligere ut i Norden. 

Tannhelsen en del av helheten 

Akkurat nå er den største utfordringen rent helsepolitisk, at munnen og tennene ikke defineres som en del av kroppen, og at området ikke vurderes på samme måte som ved andre helsetjenester. Pensjonistpartiet ønsker å se helseområdene i sammenheng. Det er godt dokumentert at dårlig tannhelse kan medføre andre sykdommer. Eksempelvis er det særlig ugunstig å ha dårlig tannhelse i sammenheng med hjertesykdom. Det er derfor merkelig og uakseptabelt at tannhelse ikke blir definert som en del av totalhelsen.

Tilbud uavhengig av betalingsevne 

Vi vet at det er eldre-grupper, og også andre grupper som har et udekket behov for nødvendige tannhelsetjenester, men som følge av økonomiske forhold vegrer seg for å benytte det private tannhelsetilbudet. Vi mener det er nødvendig å se på hvordan en ny finansieringsordning kan innrettes for nettopp å sikre eldrebefolkningen og andre befolkningsgrupper nødvendige tannhelsetjenester, uavhengig av økonomisk evne. Vi vil i den sammenheng peke på at utvalget blant annet skal vurdere hvordan et egenandelstak kan innføres.

Innspill til Tannhelseutvalget 

Pensjonistpartiet ønsker at utvalget som skal fremme forslag om en nye tannhelsetilbud vurderer og tilrår følgende tiltak: 

  • Tannhelsetjenestene må tilpasses og reguleres på lik linje med den øvrig helse- og omsorgstjenesten.

  • Videre tilrår vi at: 

  • Det introduseres gratis tannhelseundersøkelse til alle eldre over en viss alder, eksempelvis 70 år. 

  • Som neste steg på veien tilrår vi at det innføres et eget egenandelstak for tannbehandling, og: 

  • Både private- og offentlige tilbud skal kunne benyttes for å dekke fremtidig etterspørsel etter tannhelsetjenester.

Olav Halvor Megård

Politisk nestleder i Pensjonistpartiet

Powered by Labrador CMS