Jubler for regionalt kulturfond: 

6,1 millioner ekstra kulturkroner til Trøndelag

MER PENGER TIL FYLKESKOMMUNENE: Elden kan bli et av arrangementene som kan nytte godt av de regionale midlene til kultur. Her fra Elden 2024.

Regjeringa vil sette av 75 millioner kroner til regionale kulturfond, som skal gi fylkeskommunene mer muskler til å støtte lokalt og regionalt kulturliv. Det får blant andre Elden-general Siri B. Gellein til å juble. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi håper og tror at dette kan bidra til flere og bedre kulturtilbud i alle regionene i landet. Fylkene er svært ulike både når det gjelder geografi, demografi og kulturtilbud. For at disse pengene skal treffe lokale og regionale behov ønsker vi å gi fylkeskommunene stort handlingsrom i utlysing og fordeling, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery i en pressemelding mandag. 

For Trøndelags del utgjør det regionale kulturfondet i overkant av 6,1 millioner kroner, og skal komme i tillegg til etablerte støtteordninger. Målgruppa er både frivillige og profesjonelle kulturaktører.

– Regjeringa vil at kunstnere skal kunne bosette seg over hele landet, og at folk skal ha tilgang på kunst og kultur der de bor. Jeg håper dette kan støtte opp under enda fleie initiativ og samarbeid mellom lokale ildsjeler, ambisiøse amatører og profesjonelle dirigenter, skuespillere og kunstnere, og bidra til gode kulturopplevelser for små og store, sier Jaffery.

Jubler for innsatsen

Målet er at midlene i ordninga regionale kulturfond skal lyses ut i fylkene allerede i 2025. Tilskuddsordninga får blant annet avtroppende Elden-general Siri B. Gellein til å juble. 

– Hipp hurra – nå står jubelen i taket for mange kulturarrangement i Norge, sier Gellein, som før sommeren sammen med Marispelet på Rjukan blant annet skrev åpne brev til ministere og regjeringa. Der uttrykte de sin bekymring for regjeringas mangel på å oppfylle sin lovnad om å opprette regionale kulturfond. 

 – Vi har vært i kontakt med Åslaug Sem-Jacobsen som sitter i kulturkomiteen på Stortinget ved flere anledninger, og vil nå benytte anledninga til å rose henne for jobben hun har gjort for oss og alle som har klokkertro på de friske midlene i de nye regionale fondene, og hva det kan bety for kulturaktiviteter i hele landet framover. Kulturminister Lubna Jaffery har også møtt mange av oss som har ivret for at fylkeskommunene skal få g friske kulturmidler. Vi gratulerer derfor også statsråden for at hun fikk gjennomslag for dette i statsbudsjettet for 2025, Sem-Jakobsen for jobben – og til slutt alle som vil få nytte av dette videre, sier Gellein. 

Powered by Labrador CMS