Takk til Røros-samfunnet

SKANSEN BRENNER: Fra årets oppsetning av Elden, når skansen brennes.

I dette leserinnlegget retter daglig leder i Elden, Siri B. Gellein en takk til hele Røros-samfunnet både etter årets Elden og for Elden gjennom 30 år.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Elden har feiret 30 år dette året. Vi startet jubileumsåret med konsert sammen med Røros storband i kirka. Solister fra ulike tidsperioder bidro til både mimring og store musikkopplevelser.

Kostymegjengen som møtes hver torsdag gjennom hele året, har denne sommeren vist fram kostymer på det nye biblioteket.

Illustratør Stian Tranung har tegnet små øyeblikk fra scenelivet bak Elden, og utstillingen vises på Rørosmuseet.

Mal en meter fred har foregått på Doktortjønna, og 145 barn har malt fredsbilder. Disse er montert sammen til et stort fredsmaleri ved inngangen til Rørosmuseet. Prosjektet er et samarbeid med Kunst & Kaos og Rørosmuseet.

Medlemmene i Bergstaden Old Stars, noen av de viktige gründerne bak Elden, forteller historien om Eldens begynnelse i både en TV-dokumentar og en podkast.

Mini-Elden ble i år flyttet på «hovedscenen», noe som medførte publikumsrekord og rekordinnsamling av penger. Inntektene fra Mini-Elden går til et veldedig formål. I år valgte barna at de vel 14.000 kroner som ble samlet inn skal gå til Peder Angels Minnefond.

Live-musikken fra 2023 ble lagt ut på Spotify, der en kan høre Peder Angel Langen Lundquist synge sine kaptein-sanger fra Elden.

Det ble et annerledes år for alle i Elden uten Peder Angel. Vi var sammen om savnet, og vi tok godt vare på hverandre også denne sommeren. En ny kaptein i Vegar Dahls skikkelse ble også tatt godt imot av både frivillige og publikum.

Dette var regissør Maren E. Bjørseth og hennes teams siste år på Røros. 12.142 publikummere så Elden i sommer. Noen ble kanskje skuffa over at vi ikke lenger er Norges største spel, men vi kan trøste oss med at vi i hvert fall hadde fulle hus og ga publikum en fantastisk kunstnerisk opplevelse. Vi skal heller ikke bli større. Verken i størrelse på tribune eller flere forestillinger. Vi skal fortsatt satse på høy kunstnerisk kvalitet og varmt vertskap.

Vel 350 aktører står bak Elden. Profesjonelle så vel som frivillige. En mengde antall dugnadstimer, seine nattetimer, latter, vennskap og avskjedstårer ligger igjen på Slagghaugen etter oss. Nå er vi straks ferdige med å rydde opp etter oss. Vi har tross alt spilt midt i en verdensarv. Det skal ikke være spor eller avtrykk etter Elden, kun inntrykk.

Vi takker alle frivillige og profesjonelle aktører, gode samarbeidspartnere som Rørosmuseet, Trøndelag Fylkeskommune, Røros kommune, Sparebank 1 SMN, Rørosbanken, Ren Røros, Røros Hotell, Vauldalen Hotell, Bergstadens Hotel, Røros Auto, Coop Brekken, Rørosmeieriet og Galåvolden gård.

Helt til slutt vil vi også takke deg som har vært med på Elden i løpet av disse tretti årene. Det er mange på Røros som har et eierskap til Elden, Enten med som aktør på scena, eller bak i en eller annen funksjon. Du er en del av Eldens suksess. Husk det - uten dere hadde ikke Eldens eventyrlige historie gjennom 30 år vært mulig.

På vegne av Stiftelsen Elden

Daglig leder

Siri B. Gellein

Powered by Labrador CMS