Slakter ny inntaksordning:

– Ungdom fra Røros og Holtålen kan havne på Kyrksæterøra

Jan Arild Sivertsgård, ordfører i Holtålen, og Isak V. Busch, ordfører i Røros.

I dette leserinnlegget, undertegnet ordførerne i Røros, Holtålen, Midtre Gauldal og Melhus, ses det med bekymring på avviklingen av nærskoleprinsippet og innføringen av karakterbasert inntak i videregående skoler.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det blågrønne flertallet i Trøndelag fylkeskommune legger i disse dager opp til den største endringen for de videregående skolene i Trøndelag på flere år. Det gjør de ved å innføre karakterbasert inntak i fem inntaksregioner: Trøndelag sør, Fosen, Innherred-Værnes, Namdal og Trondheim.

Våre kommuner vil være del av regionen Trøndelag sør sammen med kommunene Frøya, Hitra, Heim, Rindal, Orkland, Skaun, Rennebu og Oppdal.

Dette er en inntaksordning som svært få ønsker. Fylkesadministrasjonen anbefaler det ikke, Elevorganisasjonen, Ungdommens fylkesutvalg, lærlingerådet og utdanningsforbundet i Trøndelag, og det store flertallet av skolene ønsker det ikke. 

Det samme gjelder for våre kommuner. Vi ønsker alle å beholde dagens inntaksordning med nærskoleprinsippet. Fram til nå har inntaksordningen til de videregående skolene vært nærskoleprinsippet hvor søkere til videregående opplæring har fått plass på linjevalget sitt på nærskolen sin.

Nå blir det ren karakterbasert konkurranse om skoleplassene, uten at det tas hensyn til avstand til skolen. Det betyr at en ungdom fra Røros som ønsker å gå på bygg- og anleggsteknikk, men ikke kommer inn på Røros, kan få tilbud om plass på Kyrksæterøra videregående skole i Heim kommune i stedet. 

Vi er svært bekymret for følgene av innføring av karakterbasert inntak i videregående skole. For det første er vi bekymret for de mest utsatte av våre ungdommer. De som kanskje har det best med å gå på en skole i nærområdet, med familie, venner og nettverk rundt seg, fremfor å måtte flytte på hybel for å gå på skole langt unna.

For nærskoleprinsippet gir mulighet for et forutsigbart samarbeid og informasjonsflyt mellom ungdomsskoler som sokner til de ulike videregående skolene, og mellom de videregående skolene og kommunenes tjenester rettet mot barn og unge. Med en ny inntaksordning, reduseres denne forutsigbarheten og samarbeidet.

Videre gir også nærskoleprinsippet forutsigbarhet for lokalt næringsliv og arbeidsliv i våre kommuner. Ungdommen vår går i dag på videregående skole i nærområdet, tar utdanningen og blir lærlinger hos lokale bedrifter eller kommune og blir fremtidig arbeidskraft for disse. På den måten kan de bli boende i kommunene våre. 

Vi kan ikke se at det er gode argumenter for å avvikle nærskoleprinsippet og innføre et karakterbasert inntak i videregående skole i Trøndelag. Men det er ikke for sent å snu. Vi håper at de partiene som tidligere har vært garantister for nærskoleprinsippet i Trøndelag lytter til de innspillene som kommer inn og velger å snu i denne saken. 

Isak V. Busch (Ap)
Ordfører i Røros kommune

Jan Arild Sivertsgård (Ap)
Ordfører i Holtålen kommune

Trude Solem Heggdal (Ap)
Ordfører i Midtre Gauldal kommune

Einar Gimse-Syrstad (Ap)
Ordfører i Melhus kommune 

Powered by Labrador CMS