Fyrverkeri er flaut

Det er flaut at vi fortsatt setter våre egne fornøyelser foran hensynet til andre, skriver Jenny Rolness i dette leserinnlegget.

Click to add subtitle

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I fjor kjøpte nordmenn fyrverkeri for over en halv milliard kroner. Penger som kunne gått til gode formål skytes til værs i løpet av noen timer. Det fører til personskader, husbranner, forurensing med tungmetaller og ikke minst redsel og død for ville og tamme dyr. 

Det er flaut at det fortsatt er tillatt å fornøye seg på andres bekostning. Ikke bare med fornøyelsesjakt, men også med fyrverkeri, på bekostning av mennesker med traumer etter krig og dyr som går en ny redselsnatt i møte. Det er flaut at vi fortsatt setter våre egne fornøyelser foran hensynet til andre. 

Ingen kan lenger skylde på uvitenhet. Vi vet at fyrverkeri tar liv. Mange steder i verden har det vært registrert massedød av fugler nyttårsaften. Enkelte steder har det bokstavelig talt regnet døde og døende fugler ned i gatene. En tysk undersøkelse viser at det har vært tilfeller med opptil 5000 døde fugler som følge av fyrverkeri. 

Et forskerteam i Nederland brukte værradar til å overvåke bevegelsene til fugler nyttårsaften. Data viser at hundretusener av fugler skremmes opp av fyrverkeri rundt midnatt, i en avstand på inntil 10 kilometer fra oppskytinga. Fugler ser dårlig i mørke og kan fly inn i bygninger, trær og kraftledninger, eller de kan dø av utmattelse når de jages rundt i vintermørket. Gjess blir så påvirket av fyrverkeri at de bruker i snitt 10 prosent mer tid på beiting de neste 11 dagene, for å kompensere for tapt energi.

Hvert år meldes det også om tamme dyr som blir skadet eller mister livet. Rekordmange dyr blir meldt savnet etter nyttårsfeiringa, og ikke alle blir funnet i god behold.

Mange gruer seg til nyttårsaften og legger planer for hvordan familiedyr skal komme seg gjennom prøvelsene. For de ville dyrene kan vi ikke gjøre noe. Vi må godta at naboenes rakettoppskyting vil ramme småfuglene. Det er merkbart færre fugler på matingsplassen etter nyttårsaften. Selv om sola har snudd og det går mot lysere tider, får mange fugler ikke oppleve våren på grunn av vår ville feiring.

En ny undersøkelse av Norstat, på vegne av NITO, Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon, viser at 72 prosent er helt enige eller noe enige i at det er riktig å forby privat fyrverkeri. Når nesten 3 av 4 nordmenn helt eller delvis støtter et forbud, er det på tide at politikerne lytter. 

Nyttårsaften er ikke en felles gledelig dag for hele landet. For mange er det årets verste dag. Den dagen omtrent en million husstander med et inferno av støy markerer at de ikke tar hensyn til annet enn sine egne fornøyelser. Det er flaut.

Powered by Labrador CMS