Lettere å flytte ut av Oslo-gryta

VIL HA FLERE TIL BYGDA: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil få flere til å flytte til kommuner som Røros og Holtålen.
Publisert

Den norske suksesshistorien er bygget på at det bor folk i hele Norge som har brukt naturressursene våre til å skape vekst og velstand.

Det har vært, er og kommer alltid til å være nøkkelen for Norge.

Etter åtte år med sentralisering under Høyre og FrP-regjeringen, og tiår med stille sentralisering, var det helt nødvendig å ta store grep for å endre flyttestrømmene i landet vårt. Skal våre barn og barnebarn arve det Norge vi er så glade i, må vi satse på hele Norge.

Derfor har Senterpartiet og Ap i regjering ført den mest offensive distriktspolitikken siden Borten-regjeringen. Billigere barnehage, gratis ferge, halverte flypriser, mer desentralisert utdanning og kraftige jordbruksoppgjør er noen av grepene som skal gjøre det enklere å velge både å leve og skape verdier i hele landet vårt.

Nå tar Senterpartiet og Ap et nytt stort grep. Fra neste år vil vi slette 25.000 kroner av studielånet til menn og kvinner som bor i en distriktskommune. 25.000 kroner hvert eneste år.

Samtidig styrker vi innsatsen i Nord-Troms og Finnmark, de eneste som i dag har denne ordningen. Her økes beløpet fra 30.000 til 60.000 kroner per år.

Gjennom aktive politiske valg, gjør vi det nå lettere for unge familier å etablere seg i de delene av landet med aller størst behov for arbeidskraft.

For eksempel kan en sykepleier som nå flytter fra Oslo til Heim, Holtålen eller Ørland med 273.000 i studielån, i løpet av fem år spare 138.000 kroner, inklusive sparte rentekostnader. Det vil bety mye for folk.

Jeg mener vi må ta innover oss at næringslivet i ulike deler av landet forteller om et nærmest skrikende behov for arbeidskraft. Da må vi legge til rette for at unge folk velger å bo andre steder enn midt i Oslo.

Uten kompetanse og mennesker i hele Norge, vil det ikke være mulig å sikre verdiskapning i framtiden.

Jeg ser på dette som et bidrag i den lange historiske fortellingen om det som fortsatt er den største kvaliteten med Norge:

Et land like med muligheter, med sterke og varige velferdsordninger som bygger samfunn, og som dessuten sørger for å sikre at etterspurt arbeidskraft fordeles rettferdig, over hele landet.

Powered by Labrador CMS