Det finnes millioner av kroner til barna, ordfører!

Men kommunen velger å bruke dem på elektrikere. Dette er et leserinnlegg fra Anne Sofie Bonde, der hun skriver om viljen til å prioritere barn og unge når kommunale midler skal fordeles.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Dette året har det vært mange lokale saker hvor man trekker frem behovet for mer penger til barnefamilier og fritidsaktiviteter. Sist ute var ordfører Isak Busch med sin appell om at «Ingen barn skal stå utenfor!» Prisverdige innspill jeg støtter.

I mai hadde kommunestyret en sak oppe om utvidet åpningstid for Ungdommens Hus. Der ble det fattet et vedtak om at de skal «vurdere» å finne 240 000 kroner til økt bemanning først ved budsjettarbeidet i høst, da for årene 2024-2027?

Fordi vi skal ta politikernes inderlige ønsker på alvor, skal jeg enda et år presentere et løsningsforslag som kunne ha finansiert 11 (elleve!) slike stillinger til Ungdommens Hus, HVERT år de siste fem årene, uten at man hadde trengt å kutte i noen andre budsjetter.

Jeg mistenker at det ikke er penger det skorter på, men viljen til å omdisponere dem til barnas beste!

Jeg har ventet i spenning på at fjorårsresultatet for Ren Røros El-service skulle bli tilgjengelig. Det ligger ute nå, og viser at for femte år på rad, siden regnskapene ble pålagt gjort offentlige, går man med dundrende underskudd. Og styret og eierne pøser nye friske millioner inn i selskapet for å holde hjulene i gang. Det kalles «konsernbidrag», men er mer kunstig åndedrett til et selskap uten livets rett. De fikk 4,8 millioner kroner bare i 2022!

I 2021 fikk selskapet 1,2 millioner av eierne (les: kommunen), i 2020 nihundre tusen, i 2019 fikk de 4,4 millioner og i 2018 2,3 millioner. Til sammen 13,6 millioner kroner de siste fem årene.

Deler vi denne summen på kostnaden politikerne skal «vurdere» å finansiere til Ungdommes Hus, blir dette avrundet 13 600 000 : 5 år : 240 000 = 11,33 slike «stillinger» pr år.

Det finnes altså masse penger å bruke på barn og oppvekst, så hvorfor gjør man ikke bare det da? Enten er det styret i konsernet som er inkompetent, eller så er det eieren som pålegger styret å drive dette underskudds foretagende videre? Jeg ønsker som aksjonær å vite sannheten. Hvem er det, ordfører, som prioriterer arbeid til noen få elektrikere foran utbytte som kan benyttes til gode for alle barna?

Det er ingen lovpålagt oppgave for en kommune å drive installasjonsavdeling. Det burde ikke vært en oppgave i det hele tatt. Nå forventer jeg at styret i konsernet og politikerne klarer å se forbi at det er bekjente og/eller velgere som jobber der, og river av dette kostbare plasteret! Dyktige elektrikere vil få seg jobb i private firmaer med fokus på overskudd, kundene blir jo ikke borte selv om man legger ned installasjonsavdelingen i Ren Røros.

Ingen kan forsvare å bruke penger på å subsidiere elektrikere, mens man krever å bli tatt alvorlig på at man jobber for det beste for barna! Beklager, ordfører, det står ikke til troende!

PS. Regnskapstallene for Ren Røros El-Service AS er bare offentlige for de siste fem årene. Det er ingen grunn til å tro at tallene var annerledes alle de foregående årene da de sauset installasjonsavdelingen sammen med tallene fra strøminntekter og nettleie. Så summene er atskillig høyere enn 13,6 millioner. Sannsynligvis nærmere 50-millionersskandalen Vi-Tre AS, men det har jeg lovet meg selv å ikke skrive mer om, man blir nemlig trøtt av å rope i skogen uten å få svar.

Anne Sofie Bonde

Powered by Labrador CMS