Røros mangler prest, er det en prest som mangler Røros?

PRESTEMANGEL: Bjørn I. Eidsvåg skriver om prestemangelen i Røros og resten av landet.

Bjørn Eidsvåg skriver om prestemangelen i dette leserinnlegget.

Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er prestemangel i Den norske kirke. Vi har ikke klart å rekruttere nok til studiet de siste 20 -30 årene, samtidig som mange fra «de gode gamle dager» nå blir pensjonister.

Samtidig vet vi at flere med presteutdanning er attraktive innenfor andre yrkeskategorier og søker seg en «ni til fire» jobb.

Det er gjort mye de siste 50 årene for å forbedre arbeidssituasjonen til prestene. Frihelger er innført og arbeidsplaner settes opp med antall timer innenfor lover og regler.

Likevel er det ikke til å komme fra at prestegjerninga ennå er en «livsstil» mer enn et yrke. Slik må det også være når tjenesten innebærer møter med mennesker som står i ulike situasjoner i livet. Her tas det ikke hensyn til dag eller tid men å møte de behovene som oppstår. Søndag er også kirkedag og helligdag for oss «leke». Det er godt atdet er en prest som møter oss.

Nå mangler også Røros en prest. Soknepresten for soknene Røros og Hitterdalen har flyttet og blitt prest på et annet sted i landet. Vi på Røros er takknemlige for at denne 

presten har vært hos oss i 19 år og unner virkelig hans nye menighet hans tjenester. 

I sin avskjedstale til menigheten fortalte Harald prest at han og kona hadde bestemt seg når de kom til Røros i 2005, å være her i 2 år. At det ble 19 år takket han stedet, folket, kulturen, naturen og kirka her oppe på fjellet for. Prestefamilien hadde blitt glade i oss og vi hadde blitt glade i dem.

Nå lurer vi på: 

Er det en prest der ute som mangler «Røros»? Vi har ei stor og fin kirke som er landskjent, vi er et folk som er glade i kirka vår og vil ta imot en ny prest med åpne armer. Vi tror Røros kan gi en ny prest utvikling i kunnskap og erfaring, og kjenne at han/hun blir verdsatt.

Den 22. september er den første søndagen hvor det ikke holdes Høymesse, hvor årsaken er «prestemangel». Som en «protest» over situasjonen inviterer menighetsrådet og frivillige i menigheten, ikke til en protestmarsj, men til en Kirkemarsj til vår Fjellkirke. Her viser vi at vi tar skjea i «egne hender»

Fjellkirka på Røros ligger 3km fra bebyggelsen opp mot høyfjellet. På toppen av fjellet Enervola ligger den som et landemerke 885m over havet. Med fleksibel start mellom 10.30–11.30 går vi en fjellsti på snaufjellet og ender opp på Fjellkirka til sportsandakt, kaffe og vafler. Det er også kjøreveg opp for de som trenger det. På Fjellkirka kan hele storfamilien samles.

Velkommen alle sammen. 

Er det også en prest der ute som har lyst til å være med i en senere anledning, er det bare å søke

Powered by Labrador CMS