Næringsforum i Fjellregionen:
Positive til delingsordning for fornybar kraft
RUVER I LANDSKAPET: Vindmøllene på Stokkfjellet i Selbu ruver i landskapet. Ill.foto.
Selbyggen (arkivfoto)
Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Næringsforum i Fjellregionen er næringslivets forening i Fjellregionen og organiserer bedrifter i kommunene Alvdal, Folldal, Holtålen, Os, Rendalen, Røros, Tolga og Tynset i Innlandet og Trøndelag. Dette er deres høringssvar.
Næringsforum i Fjellregionen er positive til forslaget til delingsordning for fornybar kraft tilpasset næringsområder. Det er svært positivt at forslaget åpner for å bygge «Energisamfunn» teknologinøytralt, der bedrifter med egnede arealer kan dele fornybar kraftproduksjon med andre bedrifter.
Investeringskostnadene på solenergianlegg er høye, og er avhengig av insentiver fra regjeringa. Slik forslaget til ny delingsordning for fornybar kraft legger opp til med unntak fra elavgift og nettleie vil det være et godt virkemiddel, men formålet bør være at delingsordninga skal gjelde for alle bedrifter som ønsker å bidra til produksjon av fornybar kraft uavhengig av hvor lokasjon.
Næringslivet i Fjellregion er spredt over relativt store avstander, hvor det er forholdsvis få bedrifter innenfor det som kan betegnes som et «sammenhengende næringsområde». Med få unntak er bedrifter med et visst energibehov plassert enkeltvis. Eksempler er, Synnøve Finden, Alvdal Skurlag, FIAS, Folldal Gjenvinning/Norfolier og Nortura.
En ny delingsordning for fornybar kraft bør derfor tilpasses næringslivet uavhengig av beliggenhet, i eller utenfor et «sammenhengende næringsområde». Eventuelle avstandsbegrensninger vil føre til at rurale områder i liten grad får nytte av delingsordninga. Behovet for kraft og økonomiske intensiver som kan stimulere til investeringer i fornybar kraft ønskes velkommen og er spesielt viktig for å opprettholde og videreutvikle bedrifter i distriktene. Det er ikke uvanlig at næringseiendommer med bedrifter som har et visst energibehov ligger sprett ut over et vesentlig geografisk område. Begrensning av område eller avstander bør være innenfor et større geografisk område og uavhengig av om det er innenfor et «sammenhengende» næringsområde. Lønnsomheten i lokal kraftproduksjon er i dag usikker på grunn av sterkt varierende strømpriser og uforutsigbare rammebetingelser
NIF mener:
En delingsordning for fornybar kraft tilpasset næringsområder må defineres til å gjelde deling av fornybar overskuddskraft innenfor samme transformatorstasjon mellom regionalnett og distribusjonsnett.
Det bør åpnes for at den øvre grense for produksjonsanlegg på 5MV i enkelte tilfeller kan økes, dersom gjeldende nettselskap anser dette som hensiktsmessig. Ved å tillate deling av overskuddsstrøm mellom bygg innenfor samme transformatorstasjon vil det kunne bidra til vesentlige investeringer i lokal kraftproduksjon og krafta blir utnyttet lokalt.
Solkraft fra landbrukseiendommer, som har et betydelig potensial for fornybar kraftproduksjon, kan utløses ved at ordninga gjøres gjeldende innenfor samme transformatorstasjon.
En delingsordning hvor lokal strømproduksjon mellom bygg innenfor samme transformatorstasjon vil kunne utløse betydelig mer-investeringer i fornybar lokal kraftproduksjon.
Ved deling av overskuddsstrøm mellom bygg innenfor samme transformatorstasjon vil delingsordninga skape handlingsrom for nettselskapene. Ordninga vill kunne utnytte kapasiteten i lokalnettet bedre. Behov for investeringer i lokalnettet og eventuelt anleggsbidrag kan bli en positiv konsekvens av dette.
Ordninga vil sikre at mer av den produserte fornybare energien blir benyttet lokalt, og vil kunne redusere behovet for tilførsel av strøm fra transmisjonsnettet, hvor krafta i perioder kommer fra mindre bærekraftige kilder.
Oppsummert vil dette bidra til at bedrifter over hele landet, uavhengig av geografisk beliggenhet eller lokasjon, kan bidra og delta i et mer bærekraftig energisystem.