Laget utstilling om «samenes uredde fører»

PROSJEKT: Her sitter noen av elevene som har gjennomført et prosjekt om Daniel Mortenson. Øverste rekke fra venstre: Linn Sundmoen, Ingeborg Østgårdstrøen, Ingvild Skancke Lundh og Borghild Osøyen Forodden Nederste rekke fra venstre: Daniel Sundt Gravseth, Solveig Magdalena Brænd og Nils Matheus Bransfjell.

Elever ved Røros videregående skole har hatt et prosjekt om Daniel Mortenson og hans viktige arbeid for samers rettigheter, organisering og samarbeid. Her hører du om prosjektet og utstillingen de har satt opp denne uka.

Publisert Sist oppdatert

Daniel Mortenson var en viktig person for samene. I boka «Samenes første landsmøte» av Peder Borgen kan vi lese om dette landsmøtet at «Møtet i 1917 ble holdt midt i den mørkeste perioden i samisk historie. Siden andre halvdel av forrige århundre hadde fornorskingspolitikken i Norge festet sitt lammende grep på alle samfunnsområder så som skole, næringer, kirke, forsvar og etterretning – gjerne i tett (og intimt) samarbeid. Og selv om de samiske aktiviteten nærmest ble kvalt i etterkrigstiden, er det frøene og røttene fra 1917-møtet som i tiden etter den 2. Verdenskrig førte til en oppblomstring av samsik kultur og aktivitet som deltakerne på Trondheims-møtet nok hadde drømt om, men nepp kunnet forestille seg.»

I Røros-Boka kan vi lese at Daniel Mortenson ble valgt som den første presidenten på landsmøtet. Noen år tidligere, i 1910 startet han den samiske avisa «Waren Sardne» som kan oversettes til «Fjellenes tale». Avisa ble trykt på Røros.

Mortenson døde i 1924, og på gravsteinen hans står det «Samenes uredde fører Daniel Mortenson [...] – Den som går foran i den hete dyst, han seirer ei, men kjemper kun og faller.»

Prosjektet om Mortenson har resultert i ei ustilling som kan ses på Røros videregående skole i starten av første uka i oktober.

Powered by Labrador CMS