Fjell-Ljom mener: 

Ofrer de små lokale på alteret til «Litt Ditt»

SENTRUM: Ålen sentrum med Ålentorget i forgrunnen.

Tirsdag vedtok formannskapet i Holtålen et enstemmig ja til ny Extra-butikk til erstatning for dagens Ålentorget. De aller fleste dokumentene har vært unntatt offentlighet fram til i høst, under dekke av at de er saksforberedende og en del av ei forhandling. Det er fullstendig uakseptabelt.

Kommunikasjonen ut til innbyggerne har i hovedsak vært et ferdig manifest om hvorfor dette er smart å gjøre. Innbyggermedvirkninga, folkemøtene og innspillsrundene har uteblitt. Informasjon om i hvilken grad andre alternativer har vært vurdert, og ikke minst hvorfor de er funnet ikke gode nok, har også blitt tilbakeholdt.

Vi verken kan eller skal betvile at man har de beste intensjoner for utvikling av lokalsamfunnet sitt. Det er bare at det hjelper lite med de beste intensjoner når disse følges opp av en helt fabelaktig evne til å gjøre en jobb som resulterer i flere spørsmål enn svar. I kommentarfeltene uttrykker flere bekymring for at møteplassene blir borte og den lokale småhandelen forsvinner. 

I oktober skrev Fjell-Ljom en artikkel om hvordan leietakerne i Ålentorget ikke kunne bære en dobling av husleia som følge av kostnadene vedlikehold. Nå er det imidlertid mye som tyder på at de i stedet får denne doblinga som leie i nytt senter. Vi erfarer at de fleste leietakerne enten har trukket seg ut eller teller på knappene om de har økonomi til å være med videre i et nytt senter. Lauras neglesalong og Atelier Fjellpryd har satt kroken på døra. I stedet for å ta kostnadene på drøye 40 millioner i vedlikehold over noen år framover, skal en ROBEK-nær kommune i stedet klaske nærmere 14 mill. i bordet for å sikre seg en plass ved nettopp dette bordet.

Logikken i det blir ikke særlig mye bedre av at man ønsker å forplikte seg til dette alternativet før man har avklart hvor mange leietakere man faktisk får, og dermed hva husleieinntektene som skal finansiere låneopptak og driftskostnader med det nye bygget faktisk ender opp med å bli. Holtålen kommune selger med andre ord bjørneskinnet først, og så skal de dernest ut på jakt.

Det er ikke hvorvidt alternativet i mulighetsstudien faktisk er det beste eller ei som er vårt ankepunkt. Det er prosessen som er problemet, og denne er det vår presseetiske plikt å belyse på vegne av alle innbyggerne, spesielt når kommunen selv med viten og vilje svikter.

Resultatet av den prosessen ser i skrivende stund ut til å være faretruende nær ei ofring av de små lokale næringsaktørene på alteret til «Litt Ditt, men mest Coop sitt».

Så kan man bare håpe politikerne nå ikke setter sitt nye kjøpeskjegg i postkassa. For der har de lagt igjen nok skjegg fra før.

Powered by Labrador CMS