En erfaren butikkeiers utfordring
Ellen Kristine Grådal Prytz.
Privat
Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Lille Røffe blir rammet når Kjerkgata blir brukt som kulisse, og strypes som en levende handels – og verdensarvgate.
Her er en tilbakemelding på hvordan akkurat det oppleves:
I forbindelse med innspillinga av «Hjem til jul» har jeg som butikkeier av Lille Røffe (Nye Røffe as) i Kjerkgata 23 noen synspunkter å komme med;
Jeg kan dessverre ikke se at filminnspillinga av «Hjem til jul» på Røros har hatt noen positive ringvirkninger for min butikkdrift. I perioden 13. januar -24. januar sank omsetninga med 63 % sammenliknet med samme periode i fjor. Januar er en av de tøffeste månedene jeg har, og det ventes inn større forhåndsbestilte vareleveringer som skal betales. Samtidig skal det betales løpende utgifter som lønn til ansatte, husleie, moms og strøm for å nevne noe.
Filminnspillinga hadde heller ikke noen positiv effekt siste gang. Usikre ettervirkninger rundt en filminnspilling 1–2 år fram i tid hjelper ikke butikkeiere som har sine faste utgifter nå, og i nærmeste framtid.
Mine kunder fra fjern og nær har aldri nevnt til meg at en slik filminnspilling har fått dem til å besøke Røros og min butikk. Det er godt mulig at andre deler av varehandelen/utebransjen har hatt en positiv effekt, men det er i alle fall ikke blitt gjort kjent for meg.
Det er krevende nok å drive i denne bransjen fra før om ikke mine kunder skal bli hindret i å komme fram både til fots og med bil på grunn av en filminnspilling som foregår rett utenfor både min butikk og vårt hjem. En del av mine kunder som kommer fra Rørosregionen, kjører bil. En del er også dårlige til beins. Felles for disse kundene er at svært mange er lokale, og de har ingen ønsker om å delta i -eller komme i vegen for en filminnspilling.
Når filminnspillinga opphørte i Kjerkgata torsdag 24.01.25 merket vi at våre kunder var tilbake. Mange av disse hadde følt på at butikken min var vanskelig å nå i perioden grunnet stenginga av gata, filminnspillinga og et meget vanskelig føre med sukkersnø og iskuler. Det er betenkelig at det faktisk tok nesten en uke for kommunen å fjerne snøen/ isen.
Det kan virke som om at det er en manglende forståelse for hvor viktig framkommeligheten faktisk er for handelen i verdensarvegatene på Røros. Denne framkommeligheten er livsåra som tar vare på pulsen i verdensarvegatene våre.
Ellers er det fra min side betenkelig at det forventes at vi skal være tilgjengelig etter stengetid, eller låne ut nøkler til folk en ikke kjenner. Dessverre var det heller ikke ryddet opp etter innspillinga da planter og div. lå veltet utenfor butikken. Lysutstyr var satt lite hensiktsmessig inn min butikk, noe som gjorde det vanskelig å komme til for både kunder og ansatte.
Vi som er næringsdrivende i den aktuelle sonen i Kjerkgata burde hatt mer detaljert informasjon om hvor inngripende filminnspillinga faktisk ble for både næringsdrivende og fastboende.
Jeg vet at det har vært et informasjonsmøte i forbindelse med innspillinga før jul, men dette hadde jeg ikke mulighet til å delta på. Sett i ettertid ser det uansett ut til at det var mye som var forutbestemt med henblikk på filminnspillinga.
En direkte henvendelse til oss som ble berørt i Kjerkgata kunne ha forberedt oss på slike inngripende tiltak som faktisk fant sted
Kjerkgata er ikke bare en kulisse. Det er en viktig puls i verdensarven, uten butikkene i gata hadde heller ikke området vært så attraktivt som det faktisk er!
Jeg kan ikke se at argumentet om økt handel fra filmcrewet har hatt noen effekt i min butikk, dessverre. Flere andre butikker i samme sone har også opplevd svikt i omsetninga. Flere i handelsnæringa er kritiske til den praktiske gjennomføringa av filminnspillinga.
Jeg mener at det for framtida bør være en mer inngående analyse av effekten for de som driver næring i gata før en takker ja til et liknende filmopplegg i framtida.
Det er også ønskelig at ledelsen i Visit Røros og Handelstanden blir kjent med flere av bedriftene i gata. Det er heldigvis fremdeles et ganske bra mangfold av butikker/ bedrifter. For å bevare dette unike mangfoldet er det viktig at det som skjer ikke skader denne bredden av bedrifter for framtida.
I Retten 11. februar er både reiselivssjef i Visit Røros og Østerdalen Tove Martens og leder i Røros Handelsstand Sigrid Janssen bekymret for utviklinga for næringslivet i gata. Vedtak og aktiviteter som stenger ferdselen i verdensarvegatene er faktorer som gjør at kanskje flere har betenkeligheter med å etablere ny virksomhet i gata?
For mange aktiviteter og reguleringer- som skader handelen- (som filminnspillinga er dessverre et godt eksempel på) blir da ris til egen bak for de som samtidig ønsker et levende handelssentrum.
Har Tove Martens og Sigrid Janssen tatt kontakt med de som driver butikker om saken i Arbeidets Rett? Kunne de ha hørt noe om hvordan det er å drive butikk i gata for tida? Det hadde kanskje økt forståelsen for framtida.
Det økonomiske tapet ble såpass stort under filminnspillinga at en kompensasjon for oss som ble mest berørt hadde vært på sin plass! Samtidig er det minst like viktig at min tilbakemelding balanser opplevelsen av filminnspillinga for kommende innspillinger. Det er vi som driver butikk -og som bor her- som blir mest berørt.