Vil slippe til nye krefter i lokalene:
– Vi håper at det kommer nye kule folk med ideer vi gamlingene ikke har
GIR SEG: Bjørn Salvesen og Inger Klæboe i Det Gule Huset og NY norsk design stenger dørene etter Rørosmartnan. Etter 30 år med butikk i Kjerkgata er det på tide å slippe til nye ideer, mener de.
Liv Maren Mæhre Vold
Rørosmartnan blir det endelige punktet for 30 års butikkdrift for Bjørn Salvesen og Inger Klæboe. Nå håper de det dukker opp noen nye med en spennende idé for lokalene i Kjerkgata.
Totalt har paret startet og drevet seks forskjellige butikker i Kjerkgata, med Det Gule Huset og NY Norsk Design som de siste. Hovedgeskjeften har vært design, og butikkene en naturlig bieffekt. Nå er det på tide å gi seg mens leken er god, mener paret.
– Det tristeste med en sånn beslutning er jo at flotte medarbeidere mister jobbene sine, virkelig, men det passer godt med en avslutningsperiode ut martnan. Det er mye fine varer i butikkene, og vi skal jo helst realisere varelageret vårt, sier Salvesen, som går inn i de travleste periodene i et år med både julemarked og Rørosmartnan i vente.
Rive av plasteret
Opphørssalgene er allerede i gang i begge butikkene, likevel vil det fortsette å komme inn nye varer som det var for sent å avbestille. Disse går også rett på opphørssalg.
– Vi har tenkt på det lenge, men når beslutningen først er tatt må man ut med det med en gang. Man kan ikke si at “jeg skal legge ned om litt”, det er bare å rive av plasteret, fastslår Klæboe. Et av husene skal de beholde, mens det andre er til salgs, og paret håper noen vil fylle lokalene med nytt liv.
– Rørosgata er spesiell, vi har nisjebutikker og ikke kjeder. Det er en attraksjon i seg sjøl, folk kommer hit for å handle og gå på kafé. Det er mer opplevelse enn handel, med ekspertise i butikkene som kan ting som nettbutikkene ikke kan svare på. Du får en helt annen service når du har kompetanse i butikkene som vet hva du kler. Den “personal shopper”-tilnærmingen du får i nisjebutikkene er kanskje i ferd med å bli borte i Norge, mener Salvesen og Klæboe.
Gir seg mens leken er god
En forsiktighet blant kundene og i markedet etter koronapandemien, rentehevingene og krigen i Ukraina kombinert med økt fokus på klima, miljø og gjenbruk gjør også at handelstrendene endrer seg.
– Vi hadde noket bedre første halvår enn de fleste, men i høst har vi merka at det er en nedgang. Den hadde vært veldig håndterbar om vi hadde hatt en lang horisont. I stedet velger vi å gi oss nå. Butikkene er sunne, fine og friske og alt er i orden, og vi hadde tålt en nedtur, men vi går ikke inn i det nå. Vi synes rett og slett tiden for å pensjonere seg var inne, fastslår paret, og sier de har fått mange tilbakemeldinger på at det er synd at de gir seg.
– Vi håper det kommer nye, kule folk med helt andre ideer enn vi gamlinger har, som gjør nye ting i gata. Det passerer faktisk en million mennesker der i året, så potensialet er helt fenomenalt, hvis du bare har en god nok idé. Det syns jeg jo er en fin ting med dette her. at det kommer en åpning nå for noen som har lyst til å finne på noe spennende, sier Klæboe.
– Jeg tror kanskje vi har verdens hyggeligste kunder. Veldig mange faste kunder, mange som kjører om Røros for å komme i butikkene, for å gå i handlegata, fastslår Salvesen.
Håper på risikovillige gründere
Det er slett ikke alle forunt å drive butikk på samme sted i 30 år, og det var heller ikke tanken. I utgangspunktet skulle de være grossister med smykker, i tillegg til at Inger har designa klær som har blitt produsert på Bali. Butikkene ble et sekundærprosjekt.
– Da det dukket opp et lokale, så tok vi det. Nå roer vi helt ned, men det har vært en veldig mangfoldig reise. Da vi kom hit på 80-tallet var det et kreativt påfyll med unge, dristige og kreative folk, dessverre er påfyllet av risikovillige gründere på Røros lavere i dag. Vi rammes av noe stort som ikke nødvendigvis kan fikses lokalt, med at unge mennesker trekker til storbyene. Likevel har vi denne tilstrømningen av folk som veldig mange ikke har, og som vil vare evig, mener Salvesen, og tror det fortsatt er mulig å starte gøyale ting på Røros.
– Hvis nye folk med nye ideer klarer å fylle opp ledige lokaler, så vil Røros utvikle seg videre. Vi har vår tid og brukt den og ferdig med det. Nå gjelder det at det kommer en ny vitalitet, som jeg har savna i flere år. Jeg er veldig glad i Røros, og vil gjerne at det skal fortsette å være et sted der folk har lyst til å komme på besøk, og der det skjer ting, avslutter Klæboe.