Solveig og Kjell Anders Sandkjernan årets økobønder
ÅRETS ØKOBØNDER: Solveig og Kjell Anders Sandkjernan er årets økobønder i Trøndelag. Fra venstre: Statsforvalter Frank Jenssen; Brede Sandkjernan, som skal ta over gården etter foreldrene; og prisvinner Kjell Anders Sandkjernan.
Statsforvalteren i Trøndelag
Solveig og Kjell Anders Sandkjernan, som bor på Glåmos og har drevet økologisk siden 1986, hedres med prisen som Årets Økobonde i Trøndelag
Årets økobonde
Prisen
for Årets Økobonde har blitt delt ut siden 2017, og kriteriene for prisen er følgende:
· Har god agronomisk drift som
bidrar til økt biologisk mangfold og bærekraftig ressursutnyttelse.
· Er utforskende og nytenkende, ved
bruk av nye produksjonsmetoder.
· Er utforskende og nytenkende ved
markedsføring og salg.
· Profilerer økologisk landbruk på
en god måte.
Juryen
er satt sammen av representanter for Trøndelag Bondelag, Nord-Trøndelag
Bonde- og Småbrukarlag, Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag, Norsk
Landbruksrådgiving, Trøndelag fylkeskommune, 2 representanter fra kommunene i
Trøndelag (pt: Lierne og Melhus) og Statsforvalteren i Trøndelag.
Teksten er hentet fra en pressemelding fra Statsforvalteren i Trøndelag.
–
Ekteparet har vært foregangsfigurer for økologisk landbruk i snart 40 år, og de
har vært opptatt av å drive på en måte som belaster klima og miljø minst mulig helt
siden de tok over gården i 1984, sier Anstein Lyngstad, som er underdirektør i
landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag.
Hjemme på familiebruket på Vintervollen driver Sandkjernan med økologisk melk- og kjøttproduksjon. For å belaste
økosystemet så lite som mulig, unngår de bruk av kjemiske plantevernmidler og
kunstgjødsel, og de bruker lett maskinelt utstyr for å redusere jordpakking.
Det er mange år siden ekteparet satte bort plogen, og det har gitt dem varig
eng. Det gir stabile avlinger, og dyrene får et smakfullt fôr som er
rikt på urter.
Og det er ikke bare i jorda ekteparet tenker grønt. Både
taket og den ene veggen på fjøset er dekket av solcellepanel, og strømmen de
produserer brukes blant annet til å tørke høy på låven, melking, nedkjøling av
melk på tanken og oppvarming av vaskevann. I tillegg til solcelleanlegget, har
gården et eget gårdsvarmeanlegg der de fyrer med eget trevirke. Det gir blant
annet temperert vann til kyrne så dyrene slipper å bruke energi på å varme opp
vannet.
Paret la om fra båsfjøs til løsdriftsfjøs allerede i 1997.
Beitene er rett utenfor fjøsdøra, og dyrene går inn og ut som de ønsker. Siste
investering på gården er melkerobot, som ble installert i fjor høst.
Kjell
Anders Sandkjernan har i alle år vært en aktiv bidragsyter i utviklingen av
verdikjeden basert på lokale råvarer fra landbruket i Røros-regionen. Han var sentral ved etableringen av
Rørosmeieriet i 2001, et meieri som i dag er et fyrtårn for økologiske
melkeprodukter.