Nå skal det lages ny skogbruksplan:

– Uten plan, intet salg

INVITERT: Alle som eier mer enn 50 dekar skog i Røros kommune er invitert til å bestille skogbruksplan. – Uten den får du ikke solgt virket, sier Tommy Vestøl, rådgiver skog og vilt i Os, Røros og Holtålen Landbrukskontor.

I Røros kommune finnes det i dag ingen skogbruksplan med miljøregistrering. – Det må nå på plass for å få solgt virke, og vi ønsker at dette skal skje så billig og effektivt som mulig for alle skogeiere, sier Tommy Vestøl ved landbrukskontoret.

Publisert

Til sammen har 343 skogeiere med rundt regna 200.000 dekar skog i Røros kommune fått invitasjon til å bestille en slik skogbruksplan for sin eiendom. 

– En skogbruksplan med miljøregistrering for din eiendom vil gi deg en oversikt over dine skogressurser og miljøverdier, noe som gir bedre grunnlag for rådgiving for drift og takst ved salg og overtakelse. Det er dessuten viktig å være klar over at dette er et krav som kan påvirke verdien på eiendommen vesentlig, siden du nå mister retten til å omsette trevirke uten miljøregistreringa, påpeker Vestøl.

Mye skog

Det er mye skog, og mange skogeiere i Røros kommune, men slettes ikke så mange skogbrukere. Her ligger det med andre ord et stort potensiale, skal vi tro Vestøl.

– Det finnes noen gamle skogbruksplaner i Røros i dag, men disse er gått ut på dato og inneholder ikke miljøregistreringene som det er det krav om nå, påpeker han.

Derfor har alle som eier mer enn 50 dekar produktiv skog nå fått invitasjon og informasjon om bestilling av en slik plan.

Biologer

Det er nemlig ikke bare å lage seg en skogbruksplan, det skal fagfolk til.

– For å få på plass en godkjent skogbruksplan med miljøregistreringer må man ha inn skogbruksplanleggere og biologer som foretar registreringa, sier Vestøl.

Skogbruksplanleggerne og biologene kommer fra Glommen Mjøsen skog SA og med dem på plass kan alle med mer enn 50 dekar skog nå bestille en plan. Det vil også  blir utført taksering når barmarksesongen kommer. 

– En ny skogbruksplan blir utarbeidet på bakgrunn av feltregisteringer og analyser av ferske flybilder. Glommen Mjøsen skog SA analyserer alle registeringene og setter disse i system for å lag en plan med miljøregisteringer som skal gjelde for de neste 15 åra, forklarer Vestøl.

Samarbeid

– Skogbruksplan på Røros er et samarbeidsprosjekt med Os, Tolga, Tynset og Folldal, og er blant annet støtta av Statsforvalteren i Trøndelag, sier Vestøl.

I denne sammenhengen er nemlig Røros først ute, Os kommer etter i august, mens resten må vente til neste år.

– Når det blir slik stor fellestakst, blir det billigere for hver enkelt. Dessuten kan man søke Statsforvalteren om inntil 50 prosent tilskudd og du kan selvsagt også bruke skogfond, forklarer Vestøl.

Prosjektet har som mål at minst 70 prosent av det produktive skogarealet i de fem kommunene blir taksert. 

– Graden av oppslutning vil påvirke den gunstige prisen som er fremforhandlet med takstselskapet, og vi ser det derfor som viktig at vi når målet på minst 70 prosent, sier Vestøl.

Han presiserer at det er kun det produktive skogarealet som skal takseres. Arealer som ikke har tilstrekkelig antall trær per dekar ansees ikke som produktiv skog, og skal dermed ikke takseres.

Riset bak speilet

– Det betyr i praksis at hvis ikke mer enn 70 prosent av de aktuelle grunneierne bestiller en plan, vil det fordyre prosjektet totalt sett. Det igjen kan føre til at flere lar være å bestile skogbruksplan med miljøregistrering. Her gjelder én for alle, alle for én, bekrefter Vestøl.

Det gjelder med andre ord å få med seg alle de aktuelle grunneierne på å være med på dette samarbeidet og bestille skogbruksplan. 

– Du kan selvsagt bestille skogbruksplan helt på egen hånd, men da mister du tilskuddet på 50 prosent fra Statsforvalteren, og du mister muligheten til å bruke skogfond med skattefordel og løpetid på fem år. Dekarprisen vil også bli vesentlig høyere, enn ved en fellestakst, den er jo også basert på ferske flybilder uten at dette medfører noen ekstra kostnader for skogeier, sier Vestøl.

Han minner om at det ikke lenger er lov å selge virke uten en skogbruksplan med miljøregistreringer.  Dette gjelder alle treslag, enten det skal selges til industrien eller som ved.

– Skogloven er veldig tydelig på at skogeierne skal ha en oversikt over miljøverdiene i egen skog og på at disse blir tatt hensyn til. Det er også viktig at grunneierne viser egeninteresse for dette med miljøverdier, som, enten vi liker det eller ikke, er viktige for de fleste av oss i dag, påpeker Vestøl.

Fordelene

Med en skogbruksplan for din eiendom har du flere fordeler. Blant annet vil du altså få en bedre oversikt over ressursene og miljøverdiene i din skog, du får bedre rådgivning basert på mer kvalitetssikra fakta.

– Planen kan leveres analogt som en ordinær perm med papir, men det du får her er først og fremst en «levende og digital plan» som kan brukes på smarttelefonen eller PC. Planen kan da oppdateres fortløpende, enten det gjelder endringer i eiendomsforhold, tiltak eller nyere bakgrunnsbilder, forklarer Vestøl.

– Klimaet er i endring, kanskje har du eiendom som kan gi fordeler med et treslags-skifte, minner Vestøl om. 

Poenget hans er at der det før sto fjellbjørk er det kanskje gode nok vilkår for andre treslag i dag, og med dagens priser kan det lønne seg å hogge bjørk for å plante noe som gir økt karbonfangst og økt tilvekst. 

– I våre områder har vi fortsatt mye areal som er preget etter gruvetida der lauvskogen i stor grad står på mark som egentlig er bedre egnet til furu eller granskog. Med en skogbruksplan vil denne typen rådgivning bli både lettere og mer korrekt, hevder Vestøl.

Han peker på at det også blir letter å gi en korrekt takst ved salg og overdragelse. Og så får du altså solgt tømmer og ved lovlig med en skogbruksplan knytta til eiendommen.

– Som skogeier har du dessuten et forvaltningsansvar, og alle tiltak som gjøres i skogen skal skje i henhold til gjeldende lover og regler. Du har også et miljøansvar som skogeier, påpeker Vestøl.

Det blir informasjonsmøte 19. februar i Storstuggu og alle skogeiere oppfordres til å møte.

Powered by Labrador CMS