Oppjusterer farevarsel

MYE VANN: Slik så Hyttfossen ved Eidet ut etter styrtregnet i august i fjor. NVE advarer mot en ny regnbombe som kommer til uka og har nå oppgradert farevarselet.

Både Røros og Holtålen er omfatta av det oppjusterte farevarslet om store nedbørsmengder og mulig flom.

Publisert Sist oppdatert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har oppjustert farevarslet i forkant av kommende ukes nedbør.

Det oppjusterte oransje farevarslet gjelder både For Røros, Holtålen, Midtre Gauldal og Rennebu kommuner i Trøndelag. For Oppdal kommune holdes varselet foreløpig på gult nivå. Det oransje farevarslet gjelder ellers omtrent hele Østerdalen og Gudbrandsdalen.

Samtidig med flomvarslet, ligger både Holtålen og Midtre Gauldal fortsatt på gult nivå når det gjelder fare for skred som en følge av uværet. Røros ligger utafor det varslingsområdet, men brorparten av Østerdalen og hele Gudbrandsdalen ligger nå på oransje nivå også for skred.

– Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til hvordan været vil utvikle seg og treffe Norge mandag ettermiddag, men mengden med regn som kan komme gjør at vi oppjusterer det farenivået til oransje. Et oransje farenivå betyr at alle kommuner innfor varslingsområdet bør vurdere hvordan varslet vil berøre kommunen og behovet for å sette beredskap, sier flomvakt Sjur Kolberg hos NVE i ei pressemelding søndag.

Ser an situasjonen

Beredskapskoordinator Frode Skogås i Røros kommune sier at de foreløpig sitter stille i båten.

– Vi følger hele tida med på de mest oppdaterte varslene og prognosene, og så vurderer vi fortløpende hva vi gjør ut fra det. Vi har den overordna ROS-en (risiko- og sårbarhetsanalyse red.anm.) som er vedtatt i kommunestyret å ta utgangspunkt i og gjør at vi har konkrete planer klare hvis nødvendig. Per nå har vi ikke iverksatt spesielle tiltak, men vi følger som sagt nøye med, forsikrer han.

Skogås er også opptatt av å påpeke at feilmarginen med slike varsler er stor.

– Det er viktig å ha med seg at det behøver ikke bli så ille som man kan få inntrykk av ved et slikt varsel heller, men det er lurt å sørge for at avløp, stikkrenner og slike ting ikke er tette og kan gjøre jobben sin. Dersom vi til slutt vurderer at vi må iverksette spesielle tiltak, vil vi varsle befolkninga om dette.

Holtålen får en test

Kommunedirektør Mona Evensen Goa i Holtålen har langt på veg det samme budskapet.

– Vi har fått tilsendt informasjon fra Statsforvalteren i Trøndelag om det, vi følger med på varsom.no. Dette varselet er aktuelt fra i morgen kveld klokka 20. Da er tilfeldigvis både politisk og administrativ ledelse i kommunen samla fra før i forbindelse med ei orientering fra KLP, opplyser hun.

Evensen Goa bekrefter at kommunen ikke har iverksatt konkrete tiltak per nå, men er åpen for at det kan endre seg.

– Får vi endringer enten i tidspunkt eller type varsel, så kan vi måtte gjøre ei anna vurdering. Været har vi jo ikke kontroll over, så vi må bare følge med.

Kommunedirektøren håper at flomsikringstiltak som ble iverksatt i etterkant av bekkeflommen for et drøyt år siden vil håndtere det som måtte komme.

– Vi ble jo råka ganske hardt av slikt vær i fjor høst, da det var bekkene som flomma over og ikke Gaula. Det var jo en litt ny type situasjon som viser at det er vanskelig å være forberedt på alt. Men det har blitt gjort utbedringer og sikringstiltak siden da, og nå får vi en test av dette.

– Litt ekstra på vakt

Seksjonsleder for drift og vedlikehold av fylkesveger i Trøndelag fylkeskommune, Arne Iversen, sier til Fjell-Ljom at de foreløpig avventer situasjonen.

– Man vurderer alltid behovet for ekstra tiltak ved slike varsler. Så vi er litt ekstra på vakt, men vi har ikke økt beredskapen per nå. Men det er fortløpende vurderinger vi gjør, sier han.

– Så dere er foreløpig ikke der at dere fraråder folk å kjøre for eksempel fylkesveg 30 gjennom Gauldalen mens uværet pågår?

– Det stemmer, men som sagt, vi gjør fortløpende vurderinger, påpeker Iversen.

Powered by Labrador CMS