– Det er altfor mange sauer i Norge

UT MOT SAUEBØNDER: Berit Helberg mener sauebønder som mister dyr på utmarksbeite har lite å klage over.
Publisert

Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er altfor mange sauer i Norge. Alt for mange sauebruk. Det ble et usunt og uvettig frislipp av muligheten til å starte med sau, mens Listhaug var mat- og landbruksminister – dette sier sauebønder selv.

Sitat:

«Det begynte i 2014, fortalte hun, da landbruksminister Sylvi Listhaug økte støtteordningene for sau. Det var rene gullrushet blant sauebøndene, mange investerte i store sauefjøs. Det tok bare to år før markedet var oversvømt av alt sauekjøttet…» 

Mange sauebønder tviholder på retten til å misbruke utmarka og tyr til begrepet «tradisjon». Men den nymotens greia med å slippe sau løs fritt i utmarka er ikke eldre enn fra 1845.

Tiden før dette er tradisjon, da sauene i flere tusen år ble gjetet i håndterbare flokker. Ikke sluppet løse fritt i utmarka i en natur de ikke er særlig flinke til å overleve i. Hva som går tapt i utmarka, blir ikke erstattet, men det blir rovdyrtatte sauer – når det kan bevises, og da erstattes gjerne én sau som mange, ikke én.

For et par år siden fikk sauebøndene verdien av 19 sauer i Innlandet for én, om SNO kunne bevise at sauen var tatt av rovdyr. Dette er dine og mine skattepenger.

Hvor mange år skal dyrelidelser bli skjult bak det nøytrale ordet «normaltap» før saueeierne blir pålagt å passe på tamdyrene sine?

For det største svinnet er det utmarka selv som står for, ikke rovdyrene. Likevel nekter media å ta opp dette problemet, og sauebøndene kan fokusere på hovedoppgaven sin: Å rope om at rovdyr må bli drept. Til og med i nasjonalparker, som kun er et spill for galleriet.

For det finnes ingen fristeder hvor rødlista rovdyr er trygge i Norge. Ikke engang i ulvesonen, hvor antallet nå er så kritisk lavt at det er nært Senterpartiets våte drøm om full utryddelse.

Frislippet av saueflokkene ble en mulighet da staten i 1845 forsøkte å drepe alt av rovdyr fordi de ville ha viltet for seg selv.

Det er også nødvendig å nevne at tallene fra rovdata viser at antall sau tatt av rovdyr de siste årene har gått ned.

Enhver dyreeier har ansvar for sine dyr, og hvis en hundeeier eller hesteeier slipper tamdyret løs på E6, er hen ansvarlig for dyret. Hvorfor er aldri sauebøndene ansvarlige for sine dyr? De unnslipper loven om dyrevelferd år etter år etter år.

Dyrevelferdsloven paragraf 3:

«Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.»

Paragraf 14 - særskilte forbud:

«Det er forbudt å: b) hensette dyr i hjelpeløs tilstand.» 

Videre: Forskrift om velferd for småfe, kapittel fire (tilsyn og stell), paragraf 26:

«Dyr som ikke holdes i bygninger skal, når det er nødvendig og mulig, beskyttes mot rovdyrangrep, helsefare, underernæring, trafikkskader m.m.»

At det er altfor mange sau nå, vises tydelig i media, når det igjen står om at sauekjøtt må sendes til dumpingpriser til Oman. Dette er ikke første gang det sendes sauekjøtt til Oman. Setter sauebøndene i Oman pris på konkurransen?

Sauekjøtt har også blitt sendt til Afghanistan for dumpingpriser tidligere. Heldigvis har vi ikke pelsdyrnæringa lenger, som også tok unna mye av overskuddskjøttet.

Men ærlig talt, når en vare ikke selger like godt i en butikk, da slutter butikken å ta inn den varen, fordi det viser at kundene ikke er interesserte. Uansett hvilken vare dette gjelder. Og produksjon omstilles. Vil kundene ha grovbrød og ikke loff, så lager ikke bakeren loff, men konsentrerer seg om å lage det kundene vil ha. Det kalles å omstille driften.

2019 – sendt for dumpingpriser til Oman

2017 – sendt for dumpingpriser til Afghanistan

Hvorfor er det så vanskelig for sauebønder å omstille driften til varer som kundene ønsker å kjøpe? Er det så himla viktig å få tilskudd uten å gjøre noe for det, at sunn fornuft blir glemt?

Det er ikke overmakta mot sauebøndene som er stor. Det er vrangviljen til å omstille drifta, få ned antallet så vi slipper dumpingsalg til andre land så deres sauebønder får problemer, og slutte å kaste bort skattepengene til det norske folk mens rødlista natur blir herpet.

Det er ingen som snakker om nedleggelse av gårdsbruk når det handler om omstilling. Dessuten, om sauebøndene er bekymret for gjengroing av Norge, bør de se mot skogsdrifta der flatehogst ramponerer natur, og løvskogen overtar der det før var granskog. Gjerne i hekke- og yngletiden.

Og det problemet kan ikke de frittgående sauene hjelpe med der «normaltapet» har ligget på cirka 100.000 uten rovdyrs innblanding i flere år.

Berit Helberg

Dyre- og naturverner

Powered by Labrador CMS