Forskjellene i idretten øker, men rørossamfunnet gjør tiltak:

– Barn, unge og familier kommer til dekket bord

PROSJEKTSTILLING: Freyja Siv Berger er ansatt i en prosjektstilling i Røros idrettslag for å jobbe med inkludering av barn og unge i idretten.

Rørosbanken, Sparebank 1 SMN, Ren Røros, Røros kommune og Røros idrettslag har alle innført tiltak for å få ned forskjellene blant barn og unge i idretten. Nå oppretter sistnevnte egen stilling i dette arbeidet.

Publisert

– Det er snakk om et treårsprosjekt med inkluderingstiltak for barn og unge. Vi har fått midler fra Bufdir til prosjektet og til utstyr. I tillegg har vi fått midler fra Sparebankstiftelsen, sier konstituert daglig leder i Røros IL, Nils Henning Øglænd.

MIDLER: Nils Henning Øglænd er konstituert daglig leder i Røros Idrettslag og har sørget for å skaffe midler til en egen prosjektstilling i idrettslaget.

Ta kontakt

Ifølge Øglænd er det snakk om en 40 prosent stilling i idrettslaget. Freyja Siv Berger har allerede begynt å jobbe med prosjektet, og tiltakene kommer i grevens tid.

– Tidene har forandret seg veldig de siste årene, og helt vanlige familier kjenner det blir dyrere, sier Øglænd.

– Vi i idretten må begynne å snakke om utjevning av forskjeller og få det til å bli dagligtale. Barn og unge skal ha gode og like muligheter til å drive med aktivitet og idrett, sier Berger.

– Noe av det viktigste med dette prosjektet er at vi skal ta ned terskelen for å ta kontakt. Her er dørene åpne uansett hva det gjelder, og alle kan ta kontakt. Det viktigste er at vi får med barn og unge på idrett, og gjerne flere forskjellige idretter, fortsetter Øglænd.

Det viktigste budskapet er at det allerede i dag finnes tiltak som gjør at alle barn og unge kan være med på idrett, uavhengig av økonomi.

– Nå gjelder det bare at folk tar kontakt med oss, for alt kan løses, sier Berger.

Gjenbruk populært

Per i dag er følgende tilbud allerede på plass: Idrettslaget har både klær og utstyr til utlån, og noe gis bort ved behov. I ski og skiskyting har de fjernet kontingenten, og i andre idretter har Røros kommune mulighet til å dekke kontingenten. Idrettslaget har allidrett og idrettsskole der barn får prøve seg i ulike idretter. Det koster 100 kroner å være med, men denne kostnaden kan kommunen dekke. Idrettslaget leier bassenget på Unicare med jevne mellomrom, og de tar med barn og unge med ut for å fyre bål og grille pølser. På BUA kan folk fritt låne utstyr så lenge de oppretter bruker.

– Der har de alt fra liggeunderlag, via ski til stormkjøkken. De har alt, sier Berger.

Og ikke minst har idrettslaget med jevne mellomrom byttedager der medlemmene kan gi bort eller selge utstyr til nestemann.

– Byttedagene er et gratis tilbud. Hit kommer det folk som ønsker å tømme garasjene sine for ting, og de aller fleste gir bort utstyret. Sist hadde vi vel 100 par ski og 30 par skøyter. Folk kan bare komme og hente, vi har åpne dører, sier Øglænd.

Både Berger og Øglænd ser at gjenbruk blir stadig mer populært blant barn og unge, og er et viktig tiltak for utjevning av forskjeller.

Viktige trenere

Alle tilbudene – og flere som kommer – er tilgjengelig for alle barn, unge og familier i hele Røros. «Behovsprøvd» er en av få ting Øglænd og Berger er villige til å kaste på dynga. Ellers blir alt av utstyr gjenbrukt innad i idrettslaget eller gitt bort. De mener at alle kan havne i økonomiske vanskeligheter, slik tilstanden i verden har blitt, og det skal ikke gå utover barnas mulighet til å være med på idrett.

– Vi sjekker ikke inntekten til folk, så alle tiltakene er tilgjengelig for alle i Røros. Vi har ingen tro på at noen kommer til å unytte dette, sier Øglænd.

Som nevnt er mange av tiltakene for å utjevne forskjeller allerede på plass. En av de viktigste oppgavene til Berger i tida framover blir å bidra med kompetanse.

– Min rolle er også å bidra til at folk skjønner systemet. Ett eksempel er flyktninger og innvandrere. De har ikke kunnskap om hvordan det norske systemet fungerer. Ingen fra Ukraina vet hvor «Langegga» er, hvis de ønsker å være med på ski, sier Berger.

En annen oppgave er å øke kompetansen til trenerne og ikke minst benytte den store kunnskapen som allerede finnes hos dem.

– Førstelinja til idrettslaget er trenerne. De ser når familier har behov for støtte, og det er trenerne som tar imot barn og unge første gang de er med på trening, sier Berger.

Trenerne blir da spesielt viktige i og med at idrettslaget ikke kan drive med oppsøkende virksomhet i forbindelse med inkluderingstiltak.

Dekket bord

En siste oppgave som både Berger og Øglænd ønsker å jobbe med, er å utvide nettverket for å samarbeide om tiltak rettet mot barn, unge og hele familier.

– Det er sikkert flere idrettslag som vil være med på disse tiltakene, og det er kanskje naturlig at det største idrettslaget i kommunen tar ansvar og etablerer kontakt. I det siste har vi brukt mest tid på å bygge nettverk med ulike instanser, men vi kommer til å ta kontakt med flere for å utvikle samarbeidet, sier Øglænd og legger til at de allerede har et godt samarbeid med Røros kommune.

Selv om mye allerede er på plass, når det gjelder tiltak rettet mot barn og unge, gjenstår det én utfordring uten et tydelig svar.

– Vi må løse det med reiseveg og tilgjengelighet, og treningssamlinger. Men også her finnes det muligheter allerede i dag, sier Berger.

Selv om det fortsatt gjenstår litt før alt av tiltak er på plass, er totalbildet klart.

– Om vi summerer opp alt vi har mulighet til å hjelpe med, har barn, unge og familier alle muligheter, sier Øglænd.

– De kommer til dekket bord her i Røros, legger Berger til.

Powered by Labrador CMS