Kritiserer Fjell-Ljom:
– Ser ut til å ville etablere ei kløft i vårt bittelille lokalsamfunn
IKKE FORNØYD MED LOKALAVISA: Framtida Holtålen, her representert ved kommunestyregruppa, kritiserer Fjell-Ljom. Bak: Per Bakken Grindstad. Sittende fra venstre: Stian Sundan Grønli, Kristin Granhaug og gruppeleder Arve Hitterdal.
Marius Haugan Lillegjære
Dette er et leserinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Skremmende holdninger, og Trump truer verdensfreden!
Det siste er bekymringsverdig, men, når lokalpressen – i et tappert forsøk på å etablere troverdighet rundt egne saker – begynner å trekke paralleller mellom omstendighetene i USA og en nesten navngitt Ap-politiker i Holtålen kommune, da er det ikke lenger lokaldemokratiet med sine representanter som utgjør den største trusselen!
Det er mye som har gått feil i USA, det tørr også vi i Framtida Holtålen å ha tanker om. Og det er helt klart en del av bildet at verden har fått tilgang til nye og digitale muligheter, og at maktpersoner har helt andre våpen for menneskelig påvirkning i dag enn for 80 år siden.
Som Fjell-Ljoms ytring påpeker er faktasjekkerne fjernet fra Facebook. Det de glemmer å påpeke, det er at også mediehusene selv er en av grunnene til at faktasjekkere ble en ting!
Som mottaker av informasjon kan man aldri være sikker på hva som er 100% riktig.
Her i Norge har vi heldigvis tradisjon for at mange av mediehusene i stor grad har forsøkt å gi oss mottakere en akseptabel bredde av fakta om sakene som publiseres.
Dessverre blir vi også her oftere og oftere utsatt for mer aktiv bruk av vinkling. Gjerne unyansert, og ofte forsterket med tekstlige grep og bilder for å vinne frem med redaksjonens budskap.
Nei, helt riktig, budskapet kommer i utgangspunktet ikke fra redaksjonen! Bakgrunnen for de fleste saker kommer som følge av kilder, hendelser og ekstern info.
Grunnen til at vi sier redaksjonens budskap er fordi seriøse medier er redaktørstyrt, og fordi det er mediehuset selv som i hver enkelt sak og gjennom alle sine handlinger er den som avgjør hvilken info og hvilket inntrykk mottaker av budskapet skal sitte igjen med.
En av tingen som har gått feil i USA, det er at også mediehusene aktivt har deltatt i å bygge barrikader. Dette har bidratt til at mennesker på den ene siden av skillet har fått den infoen som passer dem, mens de på den andre siden har fått infoen som faller best i smak der. Dette kan faktisk gi en utrolig skremmende effekt!
For USA sin del så har dette bidratt til lage ei kløft.
Det har bidratt til å eskalere mellommenneskelige konflikter, og det har bidratt til å etablere ganske motstridige grupperinger i befolkninga.
Det har også bidratt til å gjøre noe med tillitten til det de kaller demokrati, og det har bidratt til å bygge mistillit til systemene som innbyggerne selv har etablert for å styre lokalsamfunn, land og internasjonale forhold fremover.
Man skal selvfølgelig ikke ha tillit til alt. Gitt tillit må både følges opp, vedlikeholdes og kontrolleres. Dette er medias rolle, og ofte følger de opp denne rollen på en god måte. Det er først når også media begynner å ta i bruk andre og mindre heldige grep at hverdagen fort kan bli litt for svart/hvitt.
Vi på vår side ønsker ikke å ytre at adferden til lokalavisa er skammelig, men, det at ei lokalavis for to fjellkommuner i distrikts-Norge med viten og vilje ser ut til å ville etablere ei kløft også her i vårt bittelille lokalsamfunn, det gir rom for ettertanke..
..særlig når kommentaren som utløste vår reaksjon er skrevet og ytret på redaksjonsplass fra mediehuset selv!