Har gravd ut Hiort-kapellet:

Ble Peder Hiort gravlagt med sabel, bergmannsstav og bergmannsuniform?

SARKOFAG: I denne sarkofagen ble Peder Hiort gravlagt.

Røros kommune har i samarbeid med Hiorts stiftelse satt i gang ei utgraving av krypten under Hiort-kapellet. 

Publisert

Røros kommune ved byantikvar Magnus Nilssen Borgos og Hiorts stiftelse orienterer om siste utvikling i ei pressemelding på kommunens nettside.

Kapellet ble oppført av daværende bergverksdirektør Peder Hiort i 1782. Under kapellet er det ei gravkrypt. Ifølge historiske kilder fikk Hiort flyttet levningene av sine avdøde familiemedlemmer fra gammelkirka til krypta i gravkapellet. Da Hiort døde i 1789 ble han selv gravlagt i krypta.

Krypta ble fylt igjen med sand omkring århundreskiftet 1900. Det er en del usikkerhet knyttet til hvorfor, men det ble muligens gjort fordi det kom inn vann i krypta, som gjorde at kistene fløt opp. 

Kunne bli skadet

I 2009 ble det utarbeida en tilstandsrapport over gravkapellet av Jon Brænne ved NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning). Rapporten påpekte at det tidvis renner inn vann i krypta, som gjør sanden fuktig. Dette vil over tid kunne føre til skader på konstruksjonen. 

UTGRAVING: Bilde fra utgravinga av gravkrypta.

Høsten 2023 ble det sølt om midler for å kunne grave ut krypta og ivareta eventuelle levninger. Tilskudd til prosjektet kom på vinteren 2024. Første del av arbeidet startet i juni i år. Sanda ble fjernet ved hjelp av spade, bøtte og transportbånd. Formålet med dette var å fjerne det meste av sanden for å klargjøre krypta for en arkeologisk utgraving. 

Under dette arbeidet, som foregikk over 3–4 dager ble det oppvist rester av to kister og muligens en tredje. Den ene kista ble delvis avdekka av arkeolog for å få mer kunnskap om tilstanden til kistene før den store utgravinga skulle skje. På grunn av vekta av sanden var kista kollapset og treverket var i svært dårlig tilstand. Deler av kistelokket var bevart og dekket over øvre del av skjelettet som lå i kista. Etter denne midlertidige undersøkelsen, ble kista dekket til fram til den endelige utgravinga. 

Utgraving

BYANTIKVAR: Magnus Nilssen Borgos er byantikvar i Røros kommune.
FORSTANDER MED NØKLER: Faste Strømmevold har nøklene til gravkapellet.

16.–20. september ble krypta gravd ut av NIKUs regionkontor i Trondheim. Arbeidet ble utført av arkeologene Julian Cadamarteri og Chris McLees. De påviste under utgravinga fire kister. Alle hadde kollapset og var i svært dårlig stand. En av kistene var langt kraftigere og større enn de øvrige. Denne ble karakterisert som en sarkofag. Lokket hadde rester etter ornamentikk og det som ble tolket som bokstaver på lokket. Denne kista ble identifisert som kista til Peder Hiort. To kister som lå sammen med denne ble tolket til å være hans foreldre, mens den siste er antatt å være et søsken, muligens ei søster. 

Tre av kistene var kledd utvendig med bjørkenever. Dette var trolig gjort samtidig med at krypten ble flyt med sant. 

Sarkofagen til Hiort var ei kraftig og stor kiste, dekorert med metallbeslag. 

RESTER: Rester av bokstaver og ornamenteringer på Hiorts sarkofag.

Det ble verken funnet sabel, stav eller andre gjenstander i kista. Det ble heller ikke funnet knapper, spenner eller liknende som kan stamme fra noen uniform. Det ble funnet rester etter det som trolig er et klesplagg, men det er foreløpig uavklart hva dette har vært. 

Veien videre

Alle fire kistene ble dokumentert, åpnet og levningene ble tatt ut. Skjelettene skal nå analyseres for å avdekke kjønn, alder, sykdomshistorikk med mer. Dette skal ifølge planen skje i løpet av senhøsten og vinteren. 

Til våren skal krypta tømmes for den siste sanden. Det skal gjøres tiltak for å holde overflatevann borte fra krypta. 

Etter at levningene har blitt undersøkt skal de flyttes tilbake til gravkrypta i nye kister. Dette skal etter planen skje i løpet av høsten 2025.

 

Powered by Labrador CMS