En bussjåfør, en bussjåfør …
DET SOSIALE ER VIKTIG: Bussjåførene Per Matti Svendsen, Ole Magnus Ødegård og Steinar Moseng i Vy Røros og Holtålen setter pris på kaffestunda om morgenen. – Den er nok med på å bidra til det lave sjukefraværet, fastslår de.
Liv Maren Mæhre Vold
… er som kjent en mann med godt humør, og i vår region er vi forunt å ha både blide og friske bussjåfører på jobb.
Sjøl om mange mener mye om både vegstandard og vegvedlikehold, møter Tommy Holdens 77 grønnkledde opp hver dag for å frakte våre mest dyrebare skatter til skolen, eller få oss på jobb i tide. De klager sjelden, sjøl om det tidvis er både bratt og glatt, og denne uka har vi valgt å vie dem oppmerksomhet av en temmelig oppsiktsvekkende grunn. Det sesongjusterte totale sykefraværet (egen – og legemeldt) var ifølge tall fra NAV på 7,1 prosent i 2. kvartal 2024. Det er en økning fra 6,4 prosent kvartalet før. Totalt gikk 8,1 millioner dagsverk tapt til legemeldt sykefravær i 2. kvartal 2024.
Sykefravær grunnet psykiske lidelser har økt lenge, og økte også mest fra 2. kvartal 2023 til samme kvartal i 2024. Sykefravær med disse diagnosene utgjorde over 2,2 millioner tapte dagsverk i 2. kvartal i år, som tilsvarer over en fjerdedel av sykefraværsdagene.
I august var de 77 bussjåførene til sammen borte fra jobb i tre dager (!)
Bussjåførene vi har snakket med, sier at akkurat den kaffekoppen de har tid til sammen om morran, er viktig for arbeidsmiljøet og sykefraværet.
Foruten tid og rom til å møtes over en kaffekopp, sørger også arbeidsgiver for å feire store og små seire, gjerne med en matbit og en kinofilm, i tillegg til jevnlig kursing gjennom Bedriftshelsetjenesten og andre sosiale tiltak.
I en hektisk arbeidshverdag trenger det likevel ikke koste store penger eller mye tid for å skape trivsel og senke sykefraværet.
Sett av tid til å ta den ekstra kaffekoppen og den ekstra praten. Det er mye folkehelse og arbeidsmiljø i en liten pause.