Pengene i budsjettet til Røros kommune går ikke til tant og fjas
Oskar Tørres Lindstad.
Foto: Iver Waldahl Lillegjære.
Oskar Tørres Lindstad skriver om økonomidebatten i dette leserinnlegget.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksta står for skribentens regning.
En fremtidsrettet kommune må investere i løsninger som tar innover seg at vi blir stadig færre i arbeidsfør alder, og stadig flere som har behov for velferdstjenester. Kvaliteten på tjenestene skal ikke bli annet enn bedre, samtidig som effektivitets- og kostnadskrav må oppnås. En umulig oppgave skulle man tro? Nei da, men det krever tydelige prioriteringer.
Pengene i budsjettet til Røros kommune går ikke til tant og fjas. De går til å levere velferdstjenester til kommunens innbyggere. Velferd er ikke gratis. Kvalitetskravene er høye, og normene absolutte. Virksomhetene i kommunen anvender hver bidige krone til å enten produsere tjenester, eller omstille og utvikle seg. Vi må bevare utviklingskraften i kommunen. Sentraladministrasjonen er spydspissen i prosessene med å ta i bruk ny teknologi og innovasjoner. Sentraladministrasjonen er en liten del av budsjettet vårt, og en mye mindre andel enn kommuner vi sammenligner oss med. Det betyr ikke at vi ikke har innsparingsmuligheter her også. Bedre samhandling på tvers av sektorer, samt mindre plan og mer handling er politiske signaler vi skal være tydelige på.
Så er det en tid for å så og en tid for å høste. Vi har investert i morgendagens velferdssamfunn. Utbyggingen av Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter er en omsorgssatsing mange kommuner i Norge beundrer oss for. Gjennom å tilpasse omsorgstjenestene etter behovet i en trappetrinnsmodell får innbyggerne våre det de har behov for. Slik bruker vi ressursene der de trengs mest.
Teknisk-, beredskaps- og responssenter er et annet godt eksempel på en fremtidsrettet kommune som samlokaliserer blålysetater. Det gjør vi på soleklar oppfordring fra 22.-julikommisjonen. Herfra kan også kommunens responsteam bygge viktig beredskap samtidig som ledig kapasitet går til å avlaste ansatte i hjemmetjenesten dersom en trygghetsalarm går, eller noen behøver hjelp til noe som en sykepleier strengt tatt ikke trenger bruke tiden sin på.
Hengfonna og Ysterhagaen barnehage er en omstrukturering av barnehagetilbudet i kommunen hvor færre og mer moderne barnehager medfører mindre vedlikeholdskostnader,samt bedre muligheter til å benytte de ansatte i turnuser som gir oss god barnehagedekning. Skal det være attraktivt å etablere seg på Røros er vi avhengig av tilgjengelige barnehageplasser.
Dagens skolestruktur er kostbar, men vi har tatt et fundamentert valg om at vi skal ha grendeskoler. Dette medfører at vi bruker mer penger på skole enn eldreomsorg enn hvaantallet barn sammenlignet mot antallet eldre skulle tilsi. Likevel gjør vi dette fordi vi tror på utvikling og vekst i bygdene våre. En vekst vi ikke har råd til at uteblir. Det må etableres mer næringsaktivitet på småbrukene rundt om i kommunen, og det må begynne flere barn i skolene der! Selv om budsjettene er trange, må vi også ta samfunnsutviklerrollen på alvor.
Tro ikke at privatisering av kommunale tjenester direkte fører til bedre eller billigere tjenester. Som oftest går det utover arbeidsvilkårene til de ansatte når kommersielle interesser skal selge velferd. Og kommunen må bygge ut byråkratiet ytterligere. Dette er ikke vi i Arbeiderpartiet det minste interessert i. Enkelte kommunale oppgaver, som ikke vedrører skolen, helse- eller omsorgstjenestene, kan likevel utføres av private aktører. De gode samarbeidene har vi ikke råd til å unnlate her på det lille, rare stedet vårt oppå fjellet.
Oskar Tørres Lindstad
Kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet