SJOKKERTE: Oddvar Siksjø og Anne Åssveen er opprørt over at et familiemedlem er en av de to som mister plassen på Optimus. – Han er en av de som trenger mest hjelp, påpeker de.Iver Waldahl Lillegjære.
Oddvar Siksjø og Anne Åssveen er pårørende til en av de to som mister jobben på Optimus når kommunen nå må spare penger. De fortviler over situasjonen.
– Vi fikk nesten sjokk da jeg hørte at de skulle starte med slike kutt. Det strider mot de etiske prinsippene vi har hatt som samfunn i flere tiår. Det er bekymringsfullt at det kan være så lett å kutte viktige tjenester for de mest sårbare.
Det sier Oddvar Siksjø og Anne Åssveen til Fjell-Ljom. De er pårørende til en av de to arbeidstakerne som mister plassen på Optimus. De fikk beskjed fra leder Kristin Fredheim om at broren til Oddvar er en av de to navngitte som kommunen ikke lenger vil betale for.
For dem virker det helt meningsløst at han som krever såpass mye oppfølging, skulle kuttes ut. Og det er en svært liten sum å spare.
– Han er en av dem som trenger mest hjelp, sier paret.
Annonse
Mister funksjonsnivå
Det som bekymrer dem mest, er at familiemedlemmet har trivdes godt på Optimus, hvor han får jobbe med praktiske oppgaver som han liker.
– Han er oppvokst med innstillinga at arbeid er det viktigste. Hvis han mister denne plassen, er jeg redd for at han vil falle i funksjonsnivå, forteller en bekymret Siksjø.
Annonse
Han er en type som trenger rutiner og vaner, og det å miste denne strukturen vil være en stor belastning, forteller Åssveen.
– Han har alltid vært så stolt av jobben sin på Optimus, det er en stor del av identiteten hans. Å få ham med på aktiviteter han ikke interesserer seg for, vil være vanskelig, mener hun.
Har vært fantastisk
Paret sier at broren har hatt det fantastisk bra på Optimus, og at bofellesskapet TFF på Øverhagaen har gjort en utrolig god jobb.
– Han har hatt det så bra, og vi har vært så takknemlige for det. Det har også gitt oss som pårørende en trygghet, fordi vi vet at han er i gode hender, understreker de.
Siksjø sier at broren ennå ikke har fått beskjed om at han mister plassen.
– Vi har ikke nevnt det for ham ennå, og jeg vet ikke helt hvordan vi skal gjøre det. Jeg snakket med noen på Optimus, og de visste heller ikke hvordan de skulle ta det opp med ham. Så vidt jeg vet, har ikke han fått beskjed enda.
Har ikke hørt
Paret sier at de ikke har hørt noe fra kommunen ennå om at broren mister plassen. Fredheim refererte til dem en e-post fra Jan Roger Wold der det sto at to navngitte personer, inkludert familiemedlemmet, skulle miste plassene sine på grunn av at kommunen hadde brukt for mye penger.
Siksjø sier at han ikke liker å kritisere, og at han forstår at kommunen må spare penger. Men han synes kommunen gjør uheldige grep ved å barbere bort tilbud til de svakeste gruppene innenfor helse og omsorg.
– Det virker som om de begynner å kutte der folk ikke har mulighet til å forsvare seg. Det er trist å se at de kutter i tilbud til de som trenger det mest, sier han.
Handler om verdighet
Paret har fremdeles håp om at kommunen ser at dette ikke er riktig, og at familiemedlemmet og andre i samme situasjon kan beholde plassene sine. De sier at det handler om verdighet og om å gi folk en meningsfull hverdag.
– For oss ville den beste løsninga vært at han fikk beholde plassen sin litt lenger. Han er sist i 50-årene, og vi vet at de som er utviklingshemmet, ofte eldes raskere.
De mener at det hadde vært naturlig å beholde plassen hans et par år til, til han eventuelt kan gå over i en annen ordning som pensjonist.
– Vi er redd et slikt kutt i tilbudet hans vil ha svært negative konsekvenser for hans livskvalitet og helse. Og vi tror derfor at behovet for andre hjelpetilbud vil komme raskere, tilbud som vil koste kommunen langt mer enn det de sparer på å legge ned VTA-plassen hans.
Anne Åssveen mener gullalderen til velferdsstaten er over og at slike kutt er symptomatisk for et samfunn som ikke lenger tar vare på sine svakeste.
– Det er viktig at vi som samfunn beholder en viss verdighet i omsorgen for våre svakeste. Alle har rett til en mest mulig meningsfylt tilværelse, og det er trist at vi har kommet til et punkt hvor dette ikke tas hensyn til lenger. Vi må passe på at vi ikke mister verdiene vi har bygget opp over tid, sier hun.
Kommunen sier at det ikke er vedtatt noen kutt ennå selv om Kristin Fredheim har vist fram en konkret e-post fra kommunen der de ber om at to navngitte personer må miste plassen sin fra første februar.
– Ikke noen ting er vedtatt ennå, sier leder for hjemmebaserte tjenester, Nina Leer Harborg.